Aproape 500 de vrânceni vor fi testați în cadrul studiului care va stabili gradul de răspândire a coronavirusului. Unde și când se va desfășura

0
233

Direcția de Sănătate Publică Vrancea are o oarecare idee despre modul în care se va desfășura pe plan local studiul de seroprevalență a infecției SARS-CoV-2, care ar trebui să releve gradul de răspândire a infecției în județ. Studiul, demarat după un ordin al Ministerului Sănătății intrat în vigoare luna trecută, se desfășoară la nivel național în perioada iunie – septembrie și se dorește ca acesta să contribuie „la fundamentarea adecvată a măsurilor viitoare de protecție a sănătății populației”. Însă, cum județul nostru e la urma alfabetului, o testare va fi efectuată abia pe la finele perioadei de studiu. După cum ne-au precizat reprezentanții DSP Vrancea, studiul se va desfășura la noi abia la sfârșitul lunii septembrie, însă între timp instituția a stabilit care sunt laboratoarele cu care se va colabora. Aceasta era de fapt una dintre sarcinile DSP Vrancea, care are în atenție laboratoarele aparținând Medcenter, Sante și Gisana, însă doar primul dintre acestea are o capacitate mare (peste 1.000 de probe pe săptămână). Aceeași instituție ne-a precizat că la nivel județean se estimează că aproximativ 495 de persoane vor fi incluse în studiu. Potrivit ministrului Sănătății, în cadrul studiului de seroprevalenţă se fac teste imunologice pentru a se stabili procentul persoanelor imunizate și care prezintă anticorpi pe fiecare grupă de vârstă.

În Vrancea, știm cu siguranță că au fost depistate până acum 1.198 de persoane pozitive, iar numărul celor vindecați a ajuns la 731 – cifre la zi. Însă numărul total al vrâncenilor care au dus pe picioare coronavirusul ar trebui să poată fi estimat în urma studiului. Totodată, e bine de știut că aproape jumătate dintre testele efectuate de DSP Vrancea de la punerea în funcțiune a aparatului Real Time PCR sunt re-testări. De exemplu, din cele 8.315 teste efectuate până pe 5 iulie, 4.205 de probe au fost prelevate de la persoane suspecte a fi infectate, iar restul au fost re-testări. Cele mai multe teste – 5.945 – au avut rezultat negativ, cu precizarea că în această cifră sunt incluse și re-testările, iar 291 teste au avut rezultate incerte. Teoretic, aparatul DSP merge la foc continuu, ne asigură DSP, însă numărul de teste variază. „În medie, valoarea poate oscila între o minimă de 65 și maximă de 194. Uneori a trecut și de 200 de teste. Testele se fac în funcție de numărul de recoltări și de numărul de anchete epidemiologice”, se arată într-un răspuns transmis redacției noastre de către DSP Vrancea.

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Comentariul dvs.
Numele dvs.