Ar fi BOMBA bombelor! A PLECAT Oprișan la UNPR?

0
460

A părăsit sau nu Oprișan partidul care l-a consacrat, ca să joace cu Gabriel Oprea?

Este întrebarea care macină mediile politice, iar “bomba” lansată zilele trecute de deputatul PNL de Vrancea, Florin Secară, pare să aibă în spate un mare adevăr.

inaugurare-sediu-unpr-vrancea

Surse politice au declarat pentru Jurnal de Vrancea că Marian Oprișan a renunțat la carnetul de social-democrat și a trecut în barca UNPR. El nu a putut fi contactat pentru a confirma sau a infirma această teorie lansată la bursa zvonurilor. Cert e că există toate datele care să contureze că acest scenariu ar putea fi unul real. Primul semn de întrebare l-a ridicat absența sa de la Consiliul Național al PSD, unde nu a fost prezent, deși Oprișan se numără printre vicepreședinții partidului la nivel național. În aceeași zi a fost, în schimb, la Focșani, alături de Gabriel Oprea, și de staff-ul de conducere al UNPR, întrunit în ședința regională de Sud-Est. El a fost doar invitat la un eveniment care trebuia să aibă loc între membri de partid, însă Oprișan a participat și el la lucrări. Tot în aceeași zi a fost inaugurat noul sediu al UNPR Vrancea. Coincidență sau nu, în sediul respectiv a funcționat, până nu demult, un cotidian local cunoscut pentru apropierea de Marian Oprișan.

sediul UNPR Focsani

Mai mult, în ultima vreme, Marian Oprișan a fost extrem de critic la adresa multor măsuri dispuse de colegii săi de partid. El a criticat vehement adoptarea, în Comisia de Cod Electoral a Camerei Deputaților, a unei modificări, în baza căreia președinții de consilii județene vor fi aleși prin votul consilierilor județeni, și nu în mod direct, de către alegători, așa cum a fost în ultimii ani. Oprișan a criticat dur măsura și l-a atacat pe președintele Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea, colegul său de partid, căruia i-a cerut demisia.

La fel de adevărat e că noul statut al PSD, adoptat săptămâna trecută la Consiliul Național al partidului, nu îl avantajează. Dimpotrivă. Conform rezoluției adoptate atunci membrii de partid trimişi în judecată în cazuri de corupţie îşi pierd funcţia din care au fost numiţi cu sprijinul PSD şi sunt suspendaţi din funcţia politică în care au fost aleşi. (…) Membrii de partid condamnaţi în primă instanţă pentru fapte de corupţie îşi pierd automat funcţia din partid şi sunt suspendaţi din calitatea de membru de partid. Cei condamnaţi definitiv pentru fapte de corupţie îşi pierd calitatea de membru al PSD.

Nu e cazul lui Oprișan în acest moment, întrucât el a fost achitat de prima instanță. Magistratul Lucian Buta de la Judecătoria Cluj-Napoca nu l-a găsit vinovat de faptele de corupție pentru care a fost trimis în judecată de DNA. Însă procesul e departe de a se fi terminat. Procurorii anticorupție au făcut apel, iar procesul va continua și nimeni nu poate anticipa, în acest moment, care va fi verdictul definitiv în cazul său. Or, în atare situație, ar ieși destul de șifonat.

De aceea și scenariul conform căruia ar fi trecut în barca UNPR pare destul de plauzibil. Gabriel Oprea conduce un partid militarizat, pe gustul lui Oprișan, și care are un statut ceva mai permisiv, mai ales că partidul nu a avut până acum problemele de imagine cu care se confruntă PSD. Pare puțin probabil să renunțe la o organizație cu care, practic, s-a confundat în ultimii ani, pe care a condus-o cu o mână de fier. Însă e o ipoteză plauzibilă, în contextul învălmășelii de pe scena politică din ultima vreme.

În aceste condiții, atacul deputatului Florin Secară, e mai ușor de înțeles.

florin secara UNPR VRanceaOprişan pare a se raporta la UNPR ca la unicul său colac de salvare politică, în condiţiile în care barca PSD a început să ia apă, a scris Secară într-un comunicat de presă.

Și un ultim amănunt. Secară s-a declarat încă de la momentul apariției pe scena politică vrânceană ca fiind anti-Oprișan. Trecerea sa de la PMP la UNPR, partener de guvernare al PSD, nu a fost înțeleasă și a reprezentat un mister pentru toată lumea. Secară și-a revenit însă și s-a întors de unde a plecat: la PNL, pe filiera fostului PDL, partid care l-a trimis în Parlament. Iar asta de curând. Cam de când Oprișan a început să dea semne că ar cocheta cu UNPR. (George Teodorescu)

Dacă ai fost martorul unui eveniment care ar putea deveni o știre, ne poți contacta pentru a trimite sesizări, fotografii sau imagini video, pe adresa de email: redactie@jurnaldevrancea.ro, pe WhatsApp 0770 430 588 sau pe contul nostru de Facebook.

LĂSAȚI UN MESAJ

Comentariul dvs.
Numele dvs.