Armele capturate de polițiștii din Buzău, folosite la asasinarea afaceristului „Telu” Chiriță

0
1869

Polițiștii de la Biroul Arme din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Buzău au reușit să dea de urma armelor folosite la asasinarea afaceristului vrâncean Constantin „Telu” Chiriță. În week-end, oamenii legii au efectuat mai multe percheziții în locații din Vrancea și Bacău, unde au descoperit șapte arme letale deținute ilegal, printre care și o armă automată militară. Întregul arsenal care ar fi aparținut asasinilor afaceristului urma să fie vândut de soțiile acestora către un buzoian. Anchetatorii au intrat pe fir și le-au dejucat acestora tranzacția ilegală. Cele mai multe arme au fost îngropate în curtea locuinței din Bacău a mamei uneia dintre femei. Surse din anchetă au declarat că printe armele găsite s-ar putea afla și cele cu care s-a tras, la sfârșitul lunii februarie 2019, asupra afaceristului vrâncean.

„La data de 24 aprilie a.c., polițiștii Biroului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase, sprijiniți de polițiști de investigații criminale, de investigarea criminalității economice, de la ordine publică și luptători din cadrul Serviciului pentru Acțiuni Speciale din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Buzău, au efectuat șapte percheziții domiciliare, în județele Vrancea și Bacău. Activitatea s-a desfășurat sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Buzău, în baza autorizației emise de Judecătoria Buzău. Din cercetări a reieșit că patru persoane (două femei, de 27 și 35 de ani și doi bărbați, de 35 și 43 de ani), din Vrancea, ar fi deținut arme, muniții și substanțe toxice, pe care, în perioada martie-aprilie a.c., ar fi intențio­nat să le comercializeze”, a transmis printr-un comunicat de presă IPJ Buzău.

În urma perchezițiilor din week-end, polițiștii au ridicat, în ­ve­derea continuării cerce­tărilor, șapte arme letale deținute ilegal – o armă automată militară, o carabină, două arme de vânătoare semiautomate, trei pistoale calibrul 9 mm-, 1.000 de cartușe aferente, un recipient cu aproximativ 2 kilograme de mercur, un pistol neletal deținut ilegal și două amortizoare. Cele două femei au fost reținute de anchetatori pentru 24 de ore, iar în cursul zilei de duminică instanța a emis pe numele acestora mandate de arestare preventivă pentru o perioadă de 30 de zile. Soții celor două femei sunt în arest, după ce anchetatorii i-au acuzat că împreună cu alți doi complici l-au asasinat pe patronul case de schimb valutar din Focșani. Reamintim că, la sfârșitul lunii februarie 2019, mașina în care se afla Constantin „Telu” Chiriță a fost tamponată de un autoturism de teren din care s-au tras două focuri de armă înspre mașina victimei, ambele nimerind-o pe aceasta (detalii aici). Un glonț l-a atins pe afacerist în zona brațului, iar cel de-al doilea în zona inimii, provocându-i decesul. Autorii oribilei crime au tras mai multe focuri de armă, însă multe dintre acestea au lovit mașina Mercedes la volanul căreia se afla afaceristul în drumul său spre casă. Autorii asasinatului au fost prinși trei zile mai târziu, în timp ce voiau să fugă din țară, prin vama Nădlac. Trei dintre atacatori au fost reținuți de polițiști, în timp ce al patrulea a fost identificat ulterior. (DETALII AICI)

impuscat-slobozia-ciorasti2Din ancheta efectuată de procurori a reieșit faptul că afaceristul a fost urmărit timp de o lună și jumătate, timp în care asasinii s-au pregătit intens pentru lovitură. Ancheta a mai scos la iveală că cei patru au avut intenția să-l jefuiască, însă totul s-a terminat tragic. În asasinat au fost folosite două arme, dar banii lui nu au putut fi luați pentru că prin zonă ar fi apărut mai multe mașini, iar bărbații s-au speriat și au fugit. Infracțiunile reținute în sarcina inculpaților sunt extrem de grave: omor ­ca­lificat, complicitate la omor calificat, tentativă la infracțiunea de tâlhărie calificată, nerespectarea regi­mului armelor și munițiilor, uz de armă fără drept și punere în circulație sau conducere a unui vehicul neînmatriculat. “Din cercetări a rezultat că în perioada 3.01.2019-22.02.2019 inculpații au efectuat activități pentru a pregăti săvârșirea faptelor, în sensul că au achiziționat un autoturism de teren, căruia i-au schimbat culoarea, au montat o bară metalică de protecție în partea din față și plăcuțe cu număr fals de înmatriculare. Totodată, aceștia s-au interesat la cunoștinte asupra programului victimei, precum și asupra orei la care aceasta pleca de la locul de muncă către localitatea de domiciliu, Slobozia Ciorăști, în același timp verificând și traseul ce urma să-l parcurgă victima.

În aceste condiții, în după-amiaza zilei de 22.02.2019, în jurul orei 19.00, s-au deplasat în municipiul Focșani doi dintre inculpați  cu autoturismul modificat, iar cel de-al treilea cu un alt autoturism, urmând a le asigura scăparea celor doi dacă ar fi intervenit probleme. Astfel, cei doi inculpați ce se aflau în mașina de teren cu numere false de înmatriculare, au intrat în mod intenționat în coliziune cu autoturismul victimei, în timp ce acesta rula pe DJ 205 R Focșani – Slobozia Ciorăști. Ulterior au coborât din autoturism și au executat asupra victimei două focuri de armă, care i-au produs acesteia leziuni și au dus la deces.

Inculpații au mers la locul faptei înarmați, inițial cu scopul de a sustrage suma de bani ce se afla în autoturismul victimei, însă au prevăzut și au acceptat că prin modul de acțiune pot provoca moartea victimei. După săvârșirea faptei, cei doi s-au grăbit pentru a părăsi locul faptei de teamă să nu fie identificați de alți participanți la trafic, au abandonat autoturismul avariat, după care au plecat la locul de întâlnire cu cel de-al treilea inculpat, care i-a preluat cu un alt autoturism pentru a nu fi identificați în zona comiterii faptei”, a declarat, la acea vreme, procurorul Sanda Apostolescu, de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Vrancea. (VIDEO AICI) Anchetatorii vor supune armele găsite în curtea locuinței din Bacău unei expertize pentru a se stabili cu exactitate dacă printre ele se află și cele cu care afaceristul din Vrancea a fost asasinat.

Dacă ai fost martorul unui eveniment care ar putea deveni o știre, ne poți contacta pentru a trimite sesizări, fotografii sau imagini video, pe adresa de email: redactie@jurnaldevrancea.ro, pe WhatsApp 0770 430 588 sau pe contul nostru de Facebook.

LĂSAȚI UN MESAJ

Comentariul dvs.
Numele dvs.