Asociaţia „Părinţi pentru Ora de Religie”: Disciplina „educaţie pentru sănătate” să fie opţională, după modelul orei de religie

0
356

Asociaţia „Părinţi pentru Ora de Religie” (APOR) solicită, într-un punct de vedere transmis Preşedinţiei, ca disciplina „educaţie pentru sănătate”, în măsura în care aceasta îşi propune să includă „educaţie sexuală”, să rămână opţională, după modelul orei de religie.

La o săptămână de la organizarea, la Cotroceni, a dezbaterii „Educaţie pentru sănătate”, la care au participat şi reprezentanţi ai Asociaţiei „Părinţi pentru Ora de Religie”, aceştia au transmis Administraţiei Prezidenţiale un punct de vedere în care solicită ca „disciplina educaţie pentru sănătate, în măsura în care aceasta îşi propune să includă educaţie sexuală, să rămână opţională, după modelul orei de religie”.

Mesajul vine în contextul în care la dezbaterea de la Cotroceni ministrul Muncii, Claudia-Ana Costea, a afirmat că autorităţile trebuie să deruleze programe de educaţie pentru viaţă în şcoli, inclusiv de educaţie sexuală, citând statistici potrivit cărora jumătate dintre tinerii activi sexual care au parteneri stabili nu utilizează mijloace contraceptive.

Reprezentanţii Asociaţiei „Părinţi pentru Ora de Religie” spun că trebuie făcută distincţia între educaţia pentru sănătate şi educaţia sexuală, „promovată insistent în ultimii ani de unele curente şi organizaţii cu tentă ideologică”, apreciind că trebuie vorbit despre „educaţie pentru viaţa de familie”, şi nu despre „educaţie sexuală”.

„Dorim să oferim copiilor noştri o educatie axată pe promovarea unor relaţii personale, profunde, care să încurajeze şi să pregătească viitorii adulţi în vederea vieţii de familie, mai ales în contextul în care România trece printr-o criză demografică de o gravitate deosebită, considerate risc la adresa siguranţei naţionale. În acelaşi timp, respingem modelul educaţiei sexuale comprehensive, hedoniste, cu accent pe explicarea mecanicii actului sexual şi a mijloacelor de protejare contra sarcinii şi care exclude moralitatea din intimitate. Din experienţa altor ţări, acest model s-a dovedit falimentar ca rezultate şi a generat conflicte acute între unele comunităţi şi autoritatea de stat. Replicarea sa în România ar fi o gravă eroare”, arată reprezentanţii APOR.

Potrivit acestora, în problemele atât de importante precum viaţa intimă, familia trebuie să-şi păstreze rolul de formator principal al caracterului copiilor, părinţii fiind cei care au dreptul şi îndatorirea de a se îngriji de dezvoltarea, educaţia şi pregătirea profesională a copiilor, potrivit propriilor lor convingeri.

„Având în vedere că perspectivele grupurilor sociale asupra sexualităţii sunt foarte diferite şi ireductibile, solicităm ca disciplina educaţie pentru sănătate, în măsura în care aceasta îşi propune să includă educaţie sexuală să rămână opţională, după modelul orei de religie. Este singura cale democratică de a rezolva solicitările legitime legate de acest subiect”, adaugă APOR.

În urmă cu o săptămână, noul ministru al Muncii, Claudia-Ana Costea, a afirmat, la dezbaterea „Educaţie pentru sănătate” organizată la Cotroceni, că autorităţile trebuie să deruleze programe de educaţie pentru viaţă în şcoli, inclusiv de educaţie sexuală, citând statistici potrivit cărora jumătate dintre tinerii activi sexual care au parteneri stabili nu utilizează mijloace contraceptive.

Ea a spus că autorităţile trebuie să susţină şi să promoveze un „stil de viaţă sănătos în rândul adolescenţilor”, atât în ceea ce priveşte alimentaţia, exerciţiile fizice, dar şi educaţia sexuală. „Organele de specialitate ale administraţiei publice locale şi centrale (…) au obligaţia să deruleze în mod sistematic în unităţile şcolare programe de educaţie pentru viaţă, inclusiv educaţia sexuală pentru copii”, a spus Claudia Ana Costea.

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here