Astăzi, 2 august, se împlinesc 93 de ani de la trecerea în eternitate a lui Ștefan Gh. Longinescu (octombrie 1865 – 2 august 1931) una dintre personalitățile municipiului Focșani, jurist, profesor universitar și membru corespondent al Academiei Române.
Ștefan Gh. Longinescu s-a născut în anul 1865, într-o familie de negustori. A fost fiul Rusandrei și al lui Gheorghe Longinescu, proprietar al primei fabrici de lumânări de ceară alba aurită din Focșani.
Studiile gimnaziale le-a urmat la Focșani, cele liceale și universitare la Iași, unde absolvă Facultatea de Drept și își ia licența în Știinte juridice cu o teză despre „Garanția de evicțiune în dreptul roman și român”.
A făcut doctoratul la Berlin şi apoi a fost profesor de drept la Iaşi, ulterior ocupând Catedra de Drept roman a Facultăţii de Drept din Bucureşti. Din 1908 a ținut şi cursul de Istoria dreptului românesc. A fost, de asemenea, judecător de ocol, supleant la tribunal și judecător de Instrucţie la Galaţi.
A lăsat posterității o operă bogată: „Elemente de Drept roman” (9 volume), „Istoria dreptului românesc din vremurile cele mai vechi și până astăzi”, „Studiul Dreptului roman în literatura de specialitate” dar și studii asupra pravilelor lui Vasile Lupu și Alexandru cel Bun. Troița familiei Longinescu de la Cimitirul Nordic este un monument ce a fost ridicat de studenții Facultătii de Drept din București, a căror mentor a fost Ștefan Gh. Longinescu. (Sursa: Wikipedia)