Ateneul din Focșani, “absorbit” de Teatrul Municipal. CLM Focșani a hotărât fuziunea instituțiilor de cultură

0
118

Ateneul Popular Maior Gheorghe Pastia din Focșani a rămas fără personalitate juridică, după ce Consiliul Local Municipal a votat ca instituția de cultură să fie absorbită, cu tot cu patrimoniu, de Teatrul Municipal cu același nume. Proiectul, inițiat de primarul Cristi Misăilă, a fost justificat prin necesitatea eficientizării activității celor două instituții de cultură, lăsate moștenire orașului și primăriei de părintele și finanțatorul celor două edificii, maiorul Pastia.

Ateneul Popular și Teatrul Municipal sunt două clădiri reprezentative pentru Focșani. Ambele au fost ridicate la începutul secolul al XX-lea la inițiativa unui boier din Vrancea, maior în Armata Română, pe nume Gheorghe Pastia. Ateneul și Teatrul au fost copiii săi, clădirile fiind lăsate moștenire, prin testament, orașului Focșani.

Inițial, Teatrul avea ca destinație exclusivă desfășurarea de activități culturale, în timp ce pe scena Ateneului puteau avea loc și evenimente de genul conferințelor, concertelor, întrunirilor etc. În timp, fiecare instituție și-a diversificat oferta, în încercarea de a-și spori veniturile, astfel că s-a ajuns ca activitățile celor două instituții să se întrepătrundă.

Fuziunea prin absorbție a celor două instituții, contestată de conducerea Ateneului Popular, a fost votată de majoritatea Consiliului Local Focșani. Teatrul Municipal urmează să preia în administrare și clădirea Ateneului. Deocamdată nu se știe dacă vor avea loc modificări și în organigramă, însă mare parte dintre angajații Ateneului stau cu bagajele la ușă după adoptarea hotărârii de CLM.

Hotărârea nu se aplică de îndată și, cel mai probabil, va fi contestată de reprezentanții Ateneului Popular Focșani.

Catalin-Toma-PNL-Vrancea
Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here