Atenție la polei și zăpadă pe carosabil! Ce recomandări au polițiștii pentru șoferi

0
131
Având în vedere prognoza Administraţiei Naţionale de Meteorologie şi precipitaţiile sub formă de ninsoare, interval de valabilitate 22 ianuarie, ora 05.00- 22 ianuarie ora 22.00 a.c., Inspectoratul de Poliţie Judeţean Vrancea atrage atenţia cu privire la necesitatea adoptării unei conduite preventive pe durata deplasărilor pe drumurile publice.

Pentru o călătorie în siguranţă, în contextul avertizărilor meteorologice, Inspectoratul de Poliţie Județean Vrancea recomandă participanților la traficul rutier :

Înainte de a pleca la drum, interesați-vă cu privire la starea meteorologică de pe traseul pe care urmează să îl parcurgeți și echipați-vă autovehiculul corespunzător!

În condiții dificile de trafic, circulați cu viteză redusă, păstrați distanţa de siguranţă în mers, pentru a putea opri în timp util şi nu vă angajați în depășiri riscante!

Pe timp de ploaie sau ninsoare, utilizați luminile de întâlnire şi pe timpul zilei, pentru toate categoriile de drumuri, şi pe cele de ceaţă, în cazul apariţiei acestui fenomen!

Evitați acţionarea bruscă a mecanismelor de direcţie și de frânare ale autovehiculului, pentru evitarea acvaplanării sau derapajelor necontrolate!

Nu uitați că sunteți obligați să vă echipați autovehiculele cu anvelope de iarnă, atunci când circulați pe drumuri acoperite cu zăpadă, gheață sau polei!

Nerespectarea acestei obligaţii, potrivit art. 102, alineatul 1, pct. 28 din OUG 195/02 R, constituie contravenţie şi se sancţionează cu amenda prevăzută în clasa a IV-a de sancţiuni, cu amendă cuprinsă între 9 şi 20 de puncte, valoarea unui punct amendă fiind de 145 lei.

Asigurați-vă că instalațiile de dezaburire ale autovehiculului funcționează! Pe timpul deplasării, atât parbrizul cât și geamurile laterale ale autovehiculului trebuie menținute curate, pentru o mai bună vizibilitate!

În cazul rămânerii în pană, triunghiurile de presemnalizare trebuie aşezate la o distanţă mai mare de autovehicul, decât în condiţii normale! De asemenea, scoateți autovehiculul cât mai în afara părții carosabile, pentru a nu bloca intervenția utilajelor de deszăpezire și aprindeți lămpile de poziție și de avarie.

Pietoni, luați-vă toate măsuri de precauţie, pentru a fi siguri că sunteți observaţi în trafic de către şoferi! Circulați, pe cât posibil, doar pe trotuare, faceți traversarea străzii prin locurile marcate, la culoarea verde a semaforului electric şi numai după ce sunteți siguri că intenţia de a traversa a fost observată de către şoferi!

În condiţiile unui carosabil umed sau alunecos, spaţiul de frânare al autovehiculelor creşte considerabil!

Conform art. 161 (1) litera m) din HG 1391/2006, se interzice conducătorilor de biciclete sau de mopede să circule atunci când partea carosabilă este acoperită cu polei, gheaţă sau zăpadă;

Un alt fenomen cu care şoferii se pot confrunta în aceste zile este ceaţa. Amintim faptul că toţi conducătorii auto sunt obligaţi prin lege ca în asemenea condiţii să utilizeze luminile de întâlnire şi de ceaţă (dacă prin construcţie autovehiculul este prevăzut şi cu proiectoare de ceaţă).

(Comunicat biroul de presă al IPJ Vrancea)

Catalin-Toma-PNL-Vrancea
Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here