Potrivite unor noi modificări legislative prevăzute de o OUG publicată în Monitorul Oficial din 28 februarie, Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială are, conform legii, atribuții clare în identificarea conducătorilor auto care prezintă afecțiuni medicale ce le pot afecta capacitatea de a conduce în siguranță. Astfel, în cazul în care o persoană aflată în evidențele sale sau ale agențiilor județene pentru plăți și inspecție socială este titulara unui permis de conducere valabil și are un certificat de încadrare în grad de handicap pentru una dintre afecțiunile prevăzute de legislația în vigoare, instituția transmite această informație către poliția rutieră din raza de domiciliu a titularului.
După primirea notificării, poliția rutieră are obligația ca, în termen de 5 zile, să informeze titularul permisului cu privire la existența unei afecțiuni medicale care necesițtă reevaluare. Persoana vizată trebuie să prezinte, în termen de 15 zile, dovada examinării medicale efectuate într-o unitate de asistență medicală autorizată, conform art. 22 alin. 1 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice.
Retragerea permisului de conducere
Dacă unitatea medicală autorizată stabilește că persoana în cauză este inaptă din punct de vedere medical pentru a conduce un autovehicul, poliția rutieră are obligația de a retrage permisul de conducere. Această informație este consemnată în evidențele permiselor de conducere reținute, iar persoana vizată pierde dreptul de a conduce începând cu data comunicării deciziei.
De asemenea, dacă titularul nu prezintă dovada examinării medicale în termen de 15 zile de la primirea solicitării, poliția rutieră aplică aceleași prevederi legale, iar permisul este retras.
După comunicarea retragerii, titularul trebuie să predea permisul poliției rutiere într-un interval de maximum 3 zile lucrătoare. Redobândirea dreptului de a conduce este posibilă doar după eliminarea cauzelor medicale care au dus la retragere, fiind necesară o nouă evaluare medicală.
Persoanele care nu sunt de acord cu decizia de inaptitudine medicală pot contesta rezultatul doar prin realizarea unei expertize medico-legale. Aceasta se efectuează la solicitarea și pe cheltuiala părților interesate.
Această procedură are ca scop protejarea siguranței rutiere, asigurând că toți conducătorii auto sunt apți din punct de vedere medical pentru a participa la trafic.