Compania care se ocupă de securitatea cibernetică din România îi avertizează pe clienții OLX care pun la vânzare diverse produse să fie foarte atenți deoarece au apărut noi tentative de fraudă. Într-un comunicat, reprezentanții CERT-RO transmit că s-au înmulțit tentativele de fraudare a clienților OLX România. „Continuă tentativele de fraudare a clienţilor serviciului OLX România care pun la vânzare diferite produse. Scam-ul funcţionează prin folosirea unor site-uri recent lansate, care copiază identitatea vizuală a OLX, astfel încât să pară un serviciu legitim de plată online”, se arată în comunicat. Cum se desfășoară incidentele de securitate cibernetică: Atacatorii contactează un utilizator care a publicat un anunţ de vânzare a unui produs pe OLX, se declară interesaţi de achiziţie, apoi susţin că au efectuat plata. Pentru încasarea sumei corespondente ar fi necesară accesarea unui link şi introducerea datelor cardului pe care ar trebui virată suma. Desigur, este vorba despre o capcană, atacatorii sistând orice conversaţie după ce primesc datele de card, iar victimelor li se extrag bani din cont. „Utilizatorii serviciului OLX care pun spre vânzare anumite produse sunt contactaţi direct de potenţiali cumpărători. La scurt timp, folosind un anumit pretext, clientul fals mută conversaţia de pe OLX pe un alt canal de comunicare, de regulă WhatsApp. De cele mai multe ori, mesajele primite au o exprimare ciudată, deşi sunt în limba română. Este un semn că acel text ar putea fi fost tradus cu un instrument disponibil gratis online. Greşelile gramaticale sau repetiţia unor termeni în cadrul aceleiaşi propoziţii pot fi astfel de indicii, aşa că analizaţi cu atenţie informaţiile, înainte de click!”, spun reprezentanţii CERT-RO. Cum se poate preveni frauda? Simplu! Utilizatorii care primesc link-uol de confirmare al plății trebuie să fie foarte atenți la domeniul din link-ul trimis. (.xyz). Cu toate că pagina folosește identitatea vizuală a site-ului OLX, terminația link-ului nu este .ro, cum ar fi normal, ci are o cu totul altă terminație.
„Cum ne dăm seama de acest lucru? Deşi acea pagină web foloseşte identitatea vizuală a brandului OLX, în realitate, dacă analizăm denumirea domeniului din link-ul transmis (.xyz), putem observa că NU mai suntem pe site-ul oficial (vezi imaginea de mai jos), ci pe un site maliţios. În plus, singurul moment în care OLX cere introducerea datelor cardului este cel în care se cumpără serviciile OLX de publicare sau de promovare a anunţurilor”, se mai arată în comunicat.
În ultimele zile, echipa CERT-RO a fost notificată de faptul că atacatorii folosesc şi alte identităţi vizuale pentru site-urile de phishing, de regulă ale unor companii cu reputaţie în România. Un exemplu ar fi FanCurier. CERT-RO recomandă să analizăm cu atenţie informaţia primită, înainte de a face clic pe link-uri sau ataşamente din surse necunoscute.
„De ce aţi oferi cuiva datele complete de card, cu codul de validare al tranzacţiilor (CVV)? Oricine are acces la aceste date poate folosi cardul pentru a face plăţi. În plus, puteţi scana astfel de link-uri suspicioase cu anumite instrumente disponibile gratis online (ex: VirusTotal), dacă nu aveţi o soluţie de securitate instalată pe dispozitiv, pentru a evita infectarea cu malware sau astfel de tentative de phishing. Fiţi atenţi la exprimarea interlocutorilor în scris, precum şi la corectitudinea gramaticală a textului! Aşa cum specificam anterior, de multe ori atacatorii nu sunt de origine română şi se folosesc de instrumente automate de traducere a textului pentru a se conversa cu potenţialele victime în limba lor nativă”, au recomandat specialiştii. În cazul în care aţi căzut în această capcană, este vital să vă adresaţi cât mai repede băncii emitente a cardului, pentru a bloca cardul şi eventuale tranzacţii ilicite din cont. Ulterior, dacă aţi suferit pagube materiale, va trebui să depuneţi o plângere la cea mai apropiată secţie de Poliţie, pentru a deschide o investigaţie în acest sens.