AUR a reclamat că Pro România nu are femei pe lista candidaților de la Senat în Vrancea, însă instanța a respins acțiunea. Toate candidaturile au rămas definitive

0
226

Filiala Vrancea a Alianței pentru Unirea Românilor a contestat în instanță listele de candidaturi ale Pro România în județ, pe considerentul că nu ar fi respectată legea privind asigurarea reprezentării ambelor sexe. Concret, AUR Vrancea a considerat că decizia Biroului Electoral Județean Vrancea privind admiterea candidaturilor Pro România pentru Senat ar trebui anulată, dat fiind că pe listă nu se regăsește nicio figură feminină. Procesul deschis de AUR a întârziat un pic procedura prin care s-a constatat rămânerea definitivă a candidaturilor propuse de partide pentru alegerile din 6 decembrie, însă în final situația s-a tranșat definitiv.

Contestația este neîntemeiată… Norma legală are drept ca scop asigurarea egalității de șanse pentru locurile eligibile. Sistemul cotelor are valența de a accelera echilibrarea participării ambelor sexe în politică și în viața publică. Nu se prevede însă în corpul legii vreo sancțiune expresă pentru situația în care prevederea de mai sus nu este respectată. Dacă legiuitorul ar fi urmărit să sancționeze cu nulitatea încălcarea dispoziției cu privire la respectarea egalității de gen, era necesar facă acest lucru în mod expres, așa cum a prevăzut în art.52 alin 7 din Legea nr.208/2015 (candidaturile pe mai multe liste de candidați sau atât pe liste, cât și ca independent sunt nule de drept. Nulitatea se constată prin hotărâre a biroului electoral al circumscripției electorale sau, după caz, a Biroului Electoral Central). Contestatorul solicită ca neincluderea procentului de femei la lista pentru alegerile pentru Senat să fie sancționată cu respingerea acesteia. Art.52 alin 2 din Legea nr.208/2015 trebuie interpretat pornind de la premisa că există atât candidați femei, cât și candidați bărbați. Nu se poate impune unei entități politice să forțeze accederea unui număr egal de femei și bărbați, câtă vreme opțiunea politică și adeziunea la un partid politic sunt exclusiv rezultatul voinței libere individuale. În același mod, cât timp nu s-a făcut dovada că au existat și solicitări de candidatură din partea unor femei, candidaturi care să fi fost respinse, nu se poate discuta despre faptul că listele depuse spre validare biroului eelectoral județean ar fi afectate de nulitate și ar fi trebuit să fie respinse. Dacă s-ar accepta interpretarea dată de contestator textului de lege în discuție, s-ar ajunge la lezarea interesului persoanelor deja incluse pe listă din partea Partidului Pro România, chiar dacă nu s-a făcut dovada că au existat opțiuni de a candida exprimate de peroane de gen feminin. Cadrul legal asigură șanse egale atât femeilor, cât și bărbaților, dar nu poate fi distorsionat astfel încât să determine apariția unor situații fără soluție practică, respectiv de a impune competitorilor electorali obligații imposibil de îndeplinit în situația în care, fie nu există atâția reprezentanți din toate genurile, fie parte din ei nu-și doresc să participe la alegeri în calitate din candidați. Drept urmare, constatând că Biroul Electoral Județean Vrancea a admis în mod legal lista de candidați pentru Senat din partea Partidului Pro România, instanța va respinge contestația ca neîntemeiată”, se arată în motivarea hotărârii, preluată de Rolii.

Soluția a rămas definitivă la Curtea de Apel Galați, unde AUR nici măcar nu s-a mai prezentat inițial pentru a-și susține calea de atac. „În temeiul art. 411 alin. 1 pct. 2 în referire la art. 536 alin. 2 Cod procedură civilă, suspendă judecarea apelului declarat de Alianţa pentru Unirea Românilor – Filiala Vrancea prin reprezentant Badiu George, împotriva sentinței civile pronunţată de Tribunalul Vrancea – Secţia I civilă. Cu drept de recurs pe toată durata suspendării. REPUS PE ROL – Respinge ca nefondat apelul declarat de apelantul contestator Alianţa pentru Unirea Românilor Filiala Vrancea împotriva sentinței civile pronunţată de Tribunalul Vrancea – Secţia I civilă. Definitivă. Pronunţată azi, 30.10.2020, în şedinţă publică”. Georgel Badiu este de altfel primul pe lista candidaților AUR la Camera Deputaților, listă pe care apar reprezentante feminine pe locurile 4 și 6. La Senat, AUR are o singură candidată, ultima pe listă.
Cu această hotărâre a instanței, toate deciziile Biroului Electoral de Circumscripție nr. 41 Vrancea rămân definitive. Astfel, au fost admise candidaturi din partea PMP, PNL, PPU (social-liberal), USR PLUS, AUR, UDMR, Pro România, PSD și Partidul Ecologist.

 

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Comentariul dvs.
Numele dvs.