Autoritățile, în gardă pentru prevenirea efectelor neplăcute ale caniculei

0
197

Premierul interimar, Gabriel Oprea, a solicitat tuturor autorităţilor competente să dispună măsurile de urgenţă necesare pentru a preîntâmpina eventualele probleme cu care s-ar putea confrunta populaţia pe perioada pentru care s-a emis avertizare de caniculă. Gabriel Oprea a cerut prefecţilor şi primarilor, în cadrul unei videoconferinţe organizate la Guvern, să asigure asistenţa medicală de urgenţă, să verifice existenţa stocurilor de medicamente, precum şi dacă unităţile medicale au rezerve suficiente de apă şi de alte materiale indispensabile.

Oprea a cerut inspectoratelor pentru situaţii de urgenţă (ISU) să intensifice acţiunile de prevenire a incendiilor, având în vedere că în perioada de caniculă există riscul izbucnirii incendiilor de vegetaţie.

Gabriel Oprea a mai arătat că Ministerul Afacerilor Interne are totodată pregătite două avioane medicale şi şapte elicoptere de tip SMURD pentru preluarea urgenţelor, dar şi un alt tip de elicoptere de mare capacitate pentru intervenţii la incendiile de mare amploare.

Directorul Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM) Ion Sandu a declarat, luni, că nu este exclus ca miercuri să fie emis cod roşu de caniculă în judeţele din vest şi nord-vest, România urmând să treacă prin intervale scurte de coduri portocalii sau roşii de caniculă alternate cu furtuni.

Sandu a precizat că judeţele Timiş, Arad, Bihor şi Satu Mare se vor afla sub cod portocaliu de caniculă şi marţi, şi miercuri, spre deosebire de judeţele din partea de est, şi nu este exclusă posibilitatea ca în aceste judeţe, pe parcursul zilei de miercuri, să fie emis cod roşu de caniculă.

“În aceste judeţe trebuie mare atenţie, pentru că miercuri noapte vor fi emise cu siguranţă avertizări de descărcări electrice şi furtuni foarte puternice, violente. Pe parcursul zilei de joi în partea de sud şi est se va extinde codul galben de caniculă şi joi noaptea vom avea instabilitate şi eventual furtuni în această parte de sud şi est”, a mai spus Sandu.

Totodată, el a atras atenţia că România va traversa o perioadă cu intervale scurte de coduri portocalii sau roşii de temperaturi extreme, ce vor alterna cu instabilitate, dar aceste intervale nu vor fi atât de violente cum este în partea de vest a Europei, unde sunt ţări sub cod roşu de o săptămână.

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Comentariul dvs.
Numele dvs.