Bancile, chemate la negocieri privind creditele in franci elvetieni

0
155

Creditele în franci elvețieni continuă să dea bătăi de cap românilor care au astfel de împrumuturi și care, odată cu aprecierea monedei, au ajuns în imposibilitate de plată, ori chiar mai rău de atât, s-au trezit fără case și cu popriri pe salarii.

Pentru că subiectul este încă destul de sensibil iar zeci de mii de familii suferă odată cu creșterea explozivă a francului elvețian, Autoritatea pentru Protecția Consumatorilor cheamă la masa negocierilor pe de-o parte, clienții cu astfel de împrumuturi, pe de altă parte băncile.

alin iacob„Invitaţiile către bănci au fost transmise, sunt şapte bănci pentru care constituim grupuri de negociere, aşteptăm răspunsul din partea lor în perioada următoare. Acţiunea noastră este o mână întinsă băncilor de a găsi soluţii pe termen lung în avantajul ambelor părţi, nu vrem să negociem pe fiecare credit în parte, ci să identificăm anumite tipologii şi să discutăm pe ele”, a declarat miercuri, într-o conferinţă de presă, preşedintele Asociaţiei Utilizatorilor Români de Servicii Financiare, Alin Iacob.

El a afirmat că grupul de lucru, care va reuni specialişti AURSF, ai ANPC şi ai Grupului Clienţilor cu Credite în CHF, constituit pe Facebook după 15 ianuarie, va fi „extrem de flexibil şi deschis” în discuţia cu băncile.

alin iacob„S-a tot spus despre clienţii cu CHF că sunt inflexibili, că s-au blocat într-o idee, cu conversia la cursul istoric sau cu un procent adăugat. Ei bine, clienţii vor de fapt să beneficieze de rate semnificativ mai mici, de costuri mai scăzute pe termen lung şi sunt dispuşi la negocieri, la a ajunge la o soluţie”, a mai spus Iacob.

Cele şapte bănci invitate Raiffeisen, Volksbank, Bancpost, Piraeus Bank, Banca Românească, OTP şi Credit Europe Bank. Clienţii vizează reducerea sau eliminarea comisioanelor, reducerea marjelor fixe sau conversia în lei la cursul zilei cu discount sau la un curs de schimb mai mic negociat cu banca.

Întâlnirile vor fi găzduite de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor, care îşi asumă rolul de mediator în negocieri, prima etapă fiind programată pentru 2-7 aprilie, întreaga perioadă de negociere fiind estimată să se desfăşoare pe parcursul a cel mult o lună.

ANPC a primit în ultima perioadă 240 de reclamaţii de la clienţi cu credite ipotecare şi nevoi personale, dintre care unele cu garanţii imobiliare, autoritatea analizând circa 180 dintre acestea şi constatând clauze abuzive.

Printre abuzurile de care băncile sunt reclamate de clienți se numără modificarea marjei de dobândă, profitând de necunoaşterea consumatorilor, comision de penalizare aplicat la tot creditul, nu doar pentru ratele neplătite, comision de risc, comision de administrare ca procent din suma întregului credit, precum şi comisioane de rambursare în avans.

Peste 75.000 de persoane fizice figurează cu credite în franci elveţieni în bilanţurile băncilor locale, iar 95% din împrumuturi sunt concentrate la şase bănci. În realitate, numărul împrumutaţilor în franci este mult mai mare, având în vedere că băncile au externalizat sau au vândut foarte multe astfel de contracte. (C.D.)

Revelion 2023 Antal Queen 2
Dacă ai fost martorul unui eveniment care ar putea deveni o știre, ne poți contacta pentru a trimite sesizări, fotografii sau imagini video, pe adresa de email: redactie@jurnaldevrancea.ro, pe WhatsApp 0770 430 588 sau pe contul nostru de Facebook.
Revelion 2023 SARA Events

LĂSAȚI UN MESAJ

Comentariul dvs.
Numele dvs.