Bani de la Guvern pentru achiziționarea de garduri de protecție împotriva urșilor

0
69

Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor a lansat, la mijlocul săptămânii trecute, un nou program prin care populaţia din judeţele vulnerabile la atacurile urşilor bruni va putea să îşi monteze garduri electrice în jurul locuinţelor, al stânelor, culturilor agricole sau livezilor. Programul, o premieră pentru România, are ca principal scop finanțarea unui număr de aproximativ 1.000 de sisteme care să fie capabile să îndepărteze animalele din preajma zonelor locuite.

”Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor lansează astăzi în dezbatere publică un nou program, în premieră în România: “Conservarea biodiversităţii prin coexistenţa dintre om şi carnivore mari”. Programul finanţează pentru populaţie kit-uri complete de garduri electrice care pot fi instalate de populaţie în jurul propriilor gospodării, stânelor, culturilor agricole, livezilor etc”, informează ministerul. Acestea au rolul de a împiedica incidente sau pagube produse de carnivorele mari, în special ursul brun şi lup, prin îndepărtarea animalelor sălbatice de zonele locuite sau din cele în care oamenii au culturile agricole, animalele domestice, stupinele sau din alte zone.

„Suntem ţara cu cea mai mare populaţie de urşi din Europa. Pe de-o parte, o bogăţie a biodiversităţii româneşti, pe de altă parte, o mare responsabilitate pentru siguranţa oamenilor. Programul nostru împacă dubla noastră responsabilitate: conservarea speciei şi coexistenţa fără incidente între om şi carnivorele mari. Vom acoperi în proporţie de 100% costurile acestor sisteme pentru populaţia din judeţele ţării în care s-au înregistrat în mod repetat incidente sau pagube produse de animalele sălbatice”, a declarat Costel Alexe, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor.

Conform proiectului care se află în dezbatere publică, populaţia poate primi până la 2.000 de lei pentru instalarea gardurilor electrice în jurul zonelor obiectivelor pe care vor să le protejeze. Suma finanţată prin Administraţia Fondului pentru Mediu acoperă în proporţie de 100% costurile unui astfel de sistem care include generatoare de impulsuri, izolator inel, role fir gard electric etc. Programul este adresat populaţiei din judeţele: Alba, Argeş, Arad, Bacău, Bihor, Bistriţa-Năsăud, Braşov, Buzău, Cluj, Caraş-Severin, Covasna, Dâmboviţa, Gorj, Hunedoara, Harghita, Mehedinţi, Maramureş, Mureş, Neamţ, Prahova, Sibiu, Sălaj, Suceava, Timiş, Vâlcea, Vrancea.

„Programul pe care îl demarăm anul acesta va fi multianual. Investim în 2020 1,5 milioane lei pentru ca speciile să fie protejate, iar oamenii şi bunurile lor să fie în siguranţă. Cred că un bun management al speciilor pentru care suntem renumiţi în Europa implică inclusiv sisteme inteligente care să permită coexistenţa între om şi carnivorele mari”, a mai spus Costel Alexe. Ghidul programului supus dezbaterii publice poate fi citit pe site-ul ministerului în categoria Transparență / Proiecte de acte normative.

 

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Comentariul dvs.
Numele dvs.