Banii înapoi! Angajații SVSU Focșani își pierd facilitățile legate de reducerea și scutirea impozitelor, dar se pot duce gratis la spectacole artistice și meciuri

0
938

Gata cu facilitățile financiare oferite celor din Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență Focșani ca bonificație pentru munca lor riscantă. Săptămâna viitoare consilierii locali focșăneni vor discuta despre „armonizarea legislației”, dat fiind că actualele prevederi ale Codului fiscal ar face imposibilă continuarea aplicării unei hotărâri de CL din 2007, adică acordarea reducerilor pe clădiri și pe teren, precum și a scutirii anuale a impozitului pentru un singur mijloc de transport. Drepturile acestea erau conferite de Hotărârea de Consiliu Local Focșani 121 din 2007, la articolele 2: „reducerea  impozitului pe clădiri și pe terenul aferent, anual, cu 50%. Reducerea se acordă numai pentru locuința de domiciliu” și 3: „scutirea anuală a impozitului pentru un singur mijloc de transport”. Problema este însă mai spinoasă. Nu doar că angajații SVSU Focșani nu mai au aceste facilități, ci ar putea fi obligați să își achite impozitele de care au fost scutiți, tocmai din 2016 și până în zilele noastre. Proiectul de hotărâre inițiat de primarul Cristi Valentin Misăilă pentru modificarea HCL 121/2007 are în spate inclusiv un răspuns de la Ministerul Dezvoltării, care confirmă: „membrii serviciului voluntar pentru situații de urgență nu mai beneficiază de scutirile respective”. Mai mult, potrivit unei adrese a secretarului general al Primăriei Focșani înaintă serviciului de impozite și taxe, ar trebui luate măsuri în plus: „Odată cu intrarea în vigoare a noului Cod fiscal, membrii serviciului voluntar pentru situații de urgență nu mai beneficiază de scutirile precizate, situație pe care trebuia să o aveți în vedere în exercitarea atribuțiilor dumneavoastră de serviciu. Sintagma prevăzută la articolul 502 alineat 1 din Legea 227/2015… v-a îndrituit ca încă din anul 2015, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, să nu mai acordați scutirile către membrii serviciului voluntar pentru situații de urgență și să aplicați legea fiscală în vigoare. …urmează să redactați un proiect de hotărâre pentru abrogarea HCL 121/24.04.2007 și, în situația în care ați acordat aceste scutiri, urmează să întreprindeți măsurile legale ce se impun pentru recuperarea sumelor scutite necuvenit”.

Pe lângă modificările legate de scutirea și reducerea de impozite, serviciul de specialitate din cadrul Primăriei Focșani propune și altele, dat fiind că „a fost modificată legislația privind salarizarea personalului din instituțiile publice…”. Concluzia este că HCL din 2007 urmează a fi abrogată, urmând ca drepturile de care vor beneficia aceștia să fie „compensații în bani pentru timpul efectiv de lucru la intervenție și la celelalte activități prevazute în programul Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență al municipiului Focșani”, ca și până acum, însă puse în concordanță cu noile prevederi. Astfel, șeful Formației de intervenție și cel al Echipei de intervenție urmează a primi compensații orare calculate la valoarea salariului lunar brut stabilit pentru funcția de șef birou gradația 5 (în HCL din 2007 era calculată la valoarea salariului lunar maxim stabilit pentru funcția de funcționar I din unitățile bugetare), iar cuantumul orar al compensației acordate șefului Compartimentului de prevenire se calculează în același mod (față de prevederile inițiale, când depindea de valoarea salariului lunar minim stabilit pentru funcția de funcționar II din unitățile bugetare). Un alt calcul s-a făcut la voluntarii echipelor de intervenție, în cazul cărora modificarea prevede că este vorba despre o compensație calculată la valoarea salariului lunar brut stabilit pentru funcția de inspector IA, gradația 5, studii medii –  înainte se avea în vedere valoarea salariului lunar minim pe economie. În proiectul care va fi discutat se ia în calcul și compensația pentru voluntarii Compartimentului de prevenire, care este calculată la valoarea salariului lunar brut stabilit pentru funcția de inspector de specialitate IA, gradația 5. În continuare, s-a luat în calcul ca drepturile acestea să fie completate cu cele stabilite prin Hotărârea Guvernului nr.1579/2005 pentru aprobarea Statutului personalului voluntar din serviciile de urgență voluntare. Față de hotărârea din 2007, rămâne totuși ceva neschimbat: ca și până acum, angajații SVSU Focșani au intrare gratuită la spectacolele artistice organizate de instituțiile de cultură de sub autoritatea Consiliului Local al municipiului Focșani și la manifestările sportive organizate de Primăria municipiului Focșani și Clubul Sportiv Municipal Focșani.

Dacă ai fost martorul unui eveniment care ar putea deveni o știre, ne poți contacta pentru a trimite sesizări, fotografii sau imagini video, pe adresa de email: redactie@jurnaldevrancea.ro, pe WhatsApp 0770 430 588 sau pe contul nostru de Facebook.

LĂSAȚI UN MESAJ

Comentariul dvs.
Numele dvs.