Bombă în ședința de Consiliul Local Focșani: Misăilă spune că Berbece i-a făcut plângere penală

0
367

Starea de urgență naște monștri și continuă disensiunile între consilierii locali focșăneni. Azi, în ședința ordinară de Consiliu Local, după câteva discuții legate de alocări de bani și cazarea personalului din Căminul de bătrâni, primarul Cristi Misăilă a spus direct că are un dosar penal, după o plângere pe care i-ar fi făcut-o nimeni altul decât prefectul Gheorghiță Berbece. Subiectul a fost deschis de consilierul liberal Ana Maria Dimitriu atunci a luat cuvântul în cadrul discuțiilor de la proiectul 1 de pe ordinea de zi. Aceasta a spus că primarul municipiului încalcă prevederile ordonanțelor militare, însă în final s-a dovedit că subiectul nu era în acord cu predicatul și că alocarea a 840 de mii de lei era pentru persoanele din carantină.

Prin acești bani pe care îi alocă către Direcția de Asistență Socială, primarul face foarte multe nereguli. Domnul primar trebuia să știe că Ordonanța Militară numărul 8, la articolul 10 alineatul 1 spune că „Se instituie, pe perioada stării de urgență, măsura de izolare preventivă la locul de muncă sau în zone special dedicate în care nu au acces persoane din exterior, pentru personalul angajat al centrelor prevăzute la articolul 9 alineatul 1 pe o perioada de 14 zile”. Iar la alineatul 2 spune așa: „Perioada prevăzută la alin.(1) este urmată ciclic de o perioadă de izolare preventivă la domiciliu, pe o perioadă egală cu cea de izolare preventivă la locul de muncă, prezența personalului în centru asigurându-se în ture și schimburi”.

Și știți ce au făcut angajații la îndemnul dumneavoastră? Cei 26 de angajați au fost duși cu forța la un hotel, și știți dumneavoastră la ce hotel, și o să revenim cu știri pentru cetățenii municipiului Focșani…”, a spus aceasta, făcând referire la faptul că angajații ar fi trebuit să beneficieze de cazare în afara centrului în schimburi.

Este plângerea penală făcută de domnul prefect?”, a întrebat primarul, printre picături, în timpul luării de cuvânt.

Dumneavoastră i-ați dus cu forța acolo și decontați pentru 26 de oameni pe 28 de zile. Spuneți-mi cum respectați Ordonanța Militară 8 și de ce fraudați bugetul Municipiului Focșani prin aceste alocări de bani. În loc să plătim 109 mii lei, adică un miliard și o sută, dumneavoastră vreți să plăți două miliarde două sute unui hotel de casă al dumneavoastră. Veți răspunde pentru acest lucru și veți da socoteală organelor!”, fusese avertizarea consilierei.

Văd că dumneavoastră căutați tot felul de tertipuri, dar nu ați citit decât ce vă convine dumneavoastră din Ordonanța Militară numărul 8. Atunci când nu există spațiu suficient, se poate apela la spații de cazare din imediata apropiere. La momentul apariției Ordonanței 8 nu era prevăzută nicio sumă alocată pentru decontarea cheltuielilor cu cazarea. Articolul 11: În situația în care furnizorii de servicii sociale nu au resurse proprii de cazare pentru aplicarea prevederilor articolului 10 alineat 2, autoritățile administrației publice locale pe raza de competență a cărora funcționează serviciile sociale au obligația identificării și asigurării, în proximitatea acestora, de spații pentru cazarea personalului izolat preventiv la locul de muncă, a hranei zilnice necesare acestuia precum și asigurării transportului personalului, care este în izolare preventivă la domiciliu, de la locul de muncă la domiciliul/ reședința acestuia și invers, cu respectarea măsurilor de protecție și prevenire a infecției.

Să vă prezint așa, pe scurt, situația. La Căminul de bătrâni în acest moment avem 50 de persoane vârstnice cazate, din care 39 sunt dependente sau semi-dependente. Înainte de apariția ordonanței de pe 9 aprilie, de pe data de 7 martie deja noi am luat măsuri preventive pentru a nu se răspândi virusul în cămin. Și am dispus printr-o hotărâre a Comitetului Local pentru Situații de Urgență închiderea, accesul fiind permis doar personalului. Aparținătorii intrau doar în cazuri excepționale. Ulterior s-au făcut și circuite foarte clare acolo, inclusiv cu dezinfectarea la intrarea și la ieșirea tuturor celor care lucrează acolo. Ordonanța nu spune să îi împărțim în două, așa cum prost s-a interpretat de foarte multă lume. Cu 26 de persoane, împărțit la 2, înseamnă 13. Avem aprobarea scrisă a tuturor celor care sunt angajați că acceptă să fie complet izolați pe perioada perioada stării de urgențe. Era singura modalitate prin care am reușit să asigurăm continuitatea și servicii de calitate persoanelor care nu se pot descurca singure. Avem nevoie să le asigurăm tratament și pe timp de noapte și pe timp de zi. A fost o decizie greu de luat și nu am luat-o eu singur, propunerea a venit din partea conducerii Căminului pentru Persoane Vârstnice.

Și vreau să subliniez că vă bateți joc de personalul medico-sanitar. Prin ordonanța care a fost dată ieri s-a stabilit costul pentru aceștia: 90 de lei pe zi cazare și 16,6 lei trei mese pe zi. Iar pentru cei din carantină instituționalizată, Guvernul României a făcut cea mai mare afacere și cea mai mare risipă de bani publici: 230 de lei pe zi cazare pe zi de persoană și 70 de lei pentru mâncare. Și mă impinge prefectul și DSP-ul să preiau contractul cu Hotelul Unirea, făcut ilegal, ca să facem carantină în centrul orașului. Poate nu ați citit. Ăștia 840 de mii de lei sunt bani veniți de la DSP tocmai pentru a face contracte celor care vin din afară. Nu are nicio legătură cu ce spune domnișoara Dimitriu.

adresa dsp - Bombă în ședința de Consiliul Local Focșani: Misăilă spune că Berbece i-a făcut plângere penală

Eu răspund în fața legii, știu că mi s-a făcut deja plângere penală pentru că se vrea să se limiteze suma, să se ajungă la Parchetul de pe lângă Tribunalul Vrancea, pentru că aveți interese și intrări acolo prin alte persoane care sunt colegii dumneavoastră și vreți să îmi găsiți… Am observat că în această perioadă Guvernul României nu se laudă cu testări în masă, nu se laudă cu măsuri preventive, se laudă cu numărul de amenzi și cu numărul de dosare penale. Eram probabil singurul primar din țară, de municipiu reședință de județ, căruia nu i se făcuse până acum dosar penal. Și ați găsit chichița asta. Să știți că eu sunt la adăpostul legii și nu încalc nicio lege. Dar a trebuit să le asigur oamenilor condițiile necesare să își poată desfășura activitatea.

Este adresa venită de la DSP, pentru asta facem proiectul. Deci suma a fost transmisă de către DSP în vederea identificării a 100 de locuri de cazare. Să nu mai spun că această adresă este una dintre multele venite atât din partea DSP cât și a Instituției Prefectului Vrancea, de această dată așa, cu caracter general. Prin adresele anterioare ni se impunea și ne-a întrebat de mai multe ori de ce refuzăm să preluăm contractul încheiat cu Hotelul Unirea, pentru carantină. Deci ei asta voiau, prin ceea ce îmi solicitau mie, să încalc legea”, a spus primarul Misăilă.

După aproape 30 de minute de discuții pe acest singur proiect s-a trecut la vot. În afară de grupul PNL, s-au mai abținut social democratul Radu Nițu și independentul Emanuel Gongu. Proiectul nu a fost aprobat, doar 9 consilieri votând „pentru”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Comentariul dvs.
Numele dvs.