Brutăriile și patiseriile luate cu asalt de inspectorii ITM! Ce neconformități au fost descoperite

0
358

În vederea realizării obiectivelor stabilite în Programul Cadru de Acţiuni al Inspecţiei Muncii, Inspectoratul Teritorial de Muncă Vrancea a derulat în perioada 05-08 aprilie 2022 Campania Naţională pentru identificarea cazurilor de muncă nedeclarată şi verificarea modului în care se respectă dispoziţiile legale în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă la angajatorii care îşi desfăşoară activitate în domeniul fabricării produselor de brutărie şi a produselor făinoase, precum şi în comerţul cu amănuntul al pâinii, produselor de patiserie şi produselor zaharoase, în magazine specializate .

Obiectivele principale ale campaniei le reprezintă identificarea şi combaterea muncii nedeclarate, a angajatorilor care utilizează nelegal munca copiilor şi a tinerilor, creşterea gradului de conştientizare a angajatorilor şi angajaţilor privind necesitatea respectării prevederilor legale şi eliminarea neconformităţilor constatate prin realizarea măsurilor obligatorii de intrare în legalitate .

În cadrul acestei Campanii Naţionale, inspectorii de muncă din cadrul serviciului control relaţiilor de muncă au efectuat 36 acţiuni de control la angajatori ce desfăşoară activitate în domeniile menţionate anterior, din care 15 controale de noapte. Inspectorii de muncă au constatat 30 de neconformităţi faţă de prevederile legale, aplicând sancţiunile contravenţionale incidente, valoarea amenzilor ridicându-se la 1.500 lei .

Dintre măsurile dispuse de inspectorii de muncă amintim obligaţia angajatorilor de a păstra la locul de muncă o copie a contractului individual de muncă pentru salariaţii care prestează activitate în acel loc şi evidenţa orelor de muncă prestate zilnic de fiecare salariat, cu evidenţierea orelor de începere şi de sfârşit ale programului, nerespectarea prevederilor Codului Muncii privind repausul săptămânal şi a muncii de noapte precum şi neefectuare concediilor de odihnă de către salariaţi .

Majoritatea neconformităţilor constatate au fost remediate în timpul controlului, pentru celelalte dispunându-se măsuri cu termene stricte de realizare .

În acelaşi timp, s-au desfăşurat acţiuni de control şi în domeniul sănătăţii şi securităţii în muncă. Inspectorii de muncă au efectuat 30 acţiuni de control în urma cărora au fost constatate 23 de neconformităţi. Au fost alicate aplicate 23 de sancţiuni contravenţionale (22 avertismente şi o amendă în valoare de 4.000 lei).

Printre deficienţele constatate se numără:

  • La instruirea periodică nu sunt prelucrate instrucţiuni proprii de securitate;
  • Nu sunt curăţate depunerile de pulberi vegetale de pe pardoseli şi echipamentele de muncă;
  • Semnalizare de securitate incompletă;
  • Căile de acces din cadrul punctului de lucru nu sunt eliberate.

Pentru remedierea neconformităţilor constatate inspectorii de muncă au dispus măsuri şi termene de intrare în legalitate. (comunicat de presă Inspectoratul Teritorial de Muncă Vrancea)

 

Dacă ai fost martorul unui eveniment care ar putea deveni o știre, ne poți contacta pentru a trimite sesizări, fotografii sau imagini video, pe adresa de email: redactie@jurnaldevrancea.ro, pe WhatsApp 0770 430 588 sau pe contul nostru de Facebook.

LĂSAȚI UN MESAJ

Comentariul dvs.
Numele dvs.