Îndrăznește să fii informat!

luni, 28 aprilie 2025

URMĂREȘTE-NE PE:

Îndrăznește să fii informat!

More
    spot_imgspot_img
    AcasăActualitateBuna Vestire, sărbătoare mare în calendarul ortodox | Tradiții și obiceiuri în cea mai veche sărbătoare...

    Buna Vestire, sărbătoare mare în calendarul ortodox | Tradiții și obiceiuri în cea mai veche sărbătoare a Maicii Domnului

    Buna Vestire, sărbătoare mare în calendarul ortodox – Tradiții și obiceiuri în cea mai veche sărbătoare a Maicii Domnului

    Buna Vestire, cunoscută şi sub numele de Blagoveştenie sau Ziua Cucului, se sărbătoreşte pe data de 25 martie a fiecărui an şi este o sărbătoare dedicată Maicii Domnului, informează Crestinortodox.ro. Această zi este legată de o serie de tradiţii şi obiceiuri specifice.

    Tradiţia spune că, în această zi aducătoare de veste minunată, oamenii nu au voie să se certe, fiind mare păcat. Străbunii credeau că cine se ceartă în această zi va avea necazuri tot anul. În anumite zone, pentru a avea roade bogate, pomii se ameninţau cu toporul şi se stropeau cu ţuică. De Buna Vestire se poate ara, însă nu se poate semăna, ca să nu mănânce păsările boabele de sub brazdă. Tot atunci, gospodinele din Maramureş adună lucrurile care nu mai sunt de folos de prin curţi şi le dau foc. Acest ritual este cunoscut drept Noaptea focurilor şi este practicat la fiecare casă maramureşeană, el durând până după miezul nopţii sau chiar până în zori.

    De Buna Vestire este dezlegare la peşte, iar tradiţia spune că acela care gustă peşte în această sărbătoare se va simţi tot anul precum peştele în apă. Străbunii credeau că pescarii nu au voie de Buna Vestire să arunce mămăligă în apă, pentru că mor peştii.

    Ziua de Buna Vestire este cunoscută şi ca Ziua Cucului, deoarece cucul începe să cânte şi astfel anunţă sosirea efectivă a primăverii. De asemenea, în anumite părţi, oamenii numără de câte ori a cântat cucul pentru a şti câţi ani va mai trăi.

    În plus, în alte zone ale ţării, se obişnuieşte ca fetele de măritat şi flăcăii să întrebe cucul când se vor căsători: „Cucule voinicule/Câţi ani îmi vei da/Până m-oi însura (mărita)?”. Dacă se întâmpla ca după rostirea acestor cuvinte să cânte cucul, înseamnă că va mai aştepta un an. Dacă nu se auzea, înseamnă că va urma o căsătorie în acel an. Mai mult, craca pe care a cântat cucul de ziua sa era tăiată şi pusă în scăldătoarea fetelor, în speranţa că flăcăii nu le vor ocoli. De asemenea, în această zi este bine să se pună pe pragul casei pâine şi sare pentru hrana îngerilor.

    spot_imgspot_img
    HAI PROMOHAI PROMO

    ARTICOLE SIMILARE

    Consiliul Județean Vrancea dă startul finanțărilor nerambursabile pentru proiectele de interes public

    Consiliul Județean Vrancea a lansat apelul de finanțare nerambursabilă pentru anul 2025, adresat tuturor...

    ARTICOLE POPULARE

    ULTIMA ORĂ Cine era bărbatul decedat în tragicul accident produs azi-noapte, între Bizighești și Garoafa

    Viața lui Tiberiu P. s-a întrerupt brusc în noaptea de vineri spre sâmbătă, în...

    Caz incredibil. Unei femei care a născut gemeni i-a dispărut din maternitate unul din copii

    Caz absolut șocant la maternitatea din Bacău, unde o femeie care a născut pe...

    ULTIMA ORĂ Tragedie, azi-noapte, pe E85, în Vrancea! Un mort și mai mulți răniți în urma unui accident grav produs între Garoafa și Bizighești!

       Printre răniți se află și doi copii Tragicul accident rutier s-a produs în noaptea...
    × Trimite știrea ta!