Cadoul pentru profesor = șpagă. Dascălii pot face închisoare dacă iau mită

0
388

Cadrele didactice care predau în unitățile de învățământ de stat sunt, oficial, funcționari publici și pot ajunge la închisoare dacă iau mită. Este ceea ce prevede o decizie definitivă a Înaltei Curți de Casație și Justiție, publicată în Monitorul Oficial. Potrivit hotărârii magistraților Curții Supreme, dascălii pot fi cercetați și pedepsiți penal pentru luare de mită, pedeapsa fiind cuprinsă între 3 și 10 ani.

„[Curtea] stabilește că profesorul din învățământul preuniversitar de stat are calitatea de funcționar public în accepțiunea dispozițiilor art. 175 alin. (1) lit. b) teza a II-a din Codul penal”, scrie în documentul publicat în Monitorul Oficial. Prevederea indicată face referire la faptul că „funcționar public, în sensul legii penale, este persoana care, cu titlu permanent sau temporar, cu sau fără o remunerație (…) exercită (…) o funcție publică de orice natură”, după cum este prevăzut în Codul Penal.

Funcționarii publici care pretind ori primesc bani sau alte foloase necuvenite ori acceptă promisiunea unor astfel de foloase, în legătură cu îndeplinirea, neîndeplinirea, urgentarea ori întârzierea îndeplinirii unui act ce ține de îndatoririle lor de serviciu sau în legătură cu îndeplinirea unui act contrar acestor îndatoriri, se pedepsește, potrivit Codului Penal.

Decizia luată de Curtea Supremă vizează un dosar în care o profesoară de liceu a cerut mită 500 de lei (câte 25 de lei de la fiecare elev al clasei) pentru a promova copiii la geografie.

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Comentariul dvs.
Numele dvs.