Caravana mobilă pentru depistarea tuberculozei va ajunge în 13 comune din județul Vrancea

0
308

13 comune din județul Vrancea vor fi vizitate de caravana mobilă de depistare activă a tuberculozei. Coordonat de Institutul de Pneumoftiziologie Marius Nasta din București, Proiectul Screening TB, oferă servicii medicale gratuite vrâncenilor din zonele rurale unde au fost înregistrate în ultimii ani cazuri de tuberculoză. Este vorba despre comunele Slobozia Bradului, Sihlea, Tâmboești, Chiojdeni, Gugești, Cotești, Vânători, Reghiu, Țifești, Vidra, Păunești și Homocea. Comunele menționate vor fi străbătute În comunele menționate, caravana mobilă va asigura accesul facil, vreme de o lună și jumătate, aproape de casă, la consultațiile medicale puse la dispoziție în cabinetul mobil. „Conform datelor statistice, incidența tuberculozei în județul Vrancea este de 46,2 cazuri la suta de mii de locuitori situând județul în rândul celor cu incidență mare. România este țara din Uniunea Europeană cu cel mai mare număr de bolnavi de tuberculoză depistați și aflați în tratament, județul cel mai afectat este Olt cu o incidență de 65,5 la suta de mii de locuitori. Lpolul opus, cel mai mic număr de bolnavi e înregistrat în Harghita, 12,6 cazuri la suta de mii de locuitori. Caravana Screening TB va străbate comunele anunțate vreme de o lună și jumătate și va asigura accesul facil, aproape de casă, la consultațiile medicale puse la dispoziție în cabinetul mobil după următorul program: 

 • Slobozia Bradului 16, 17, 18 august
 • Sihlea 19, 22 august
 • Tâmboești 23 august
 • Chiojdeni 24 august
 • Gugești 25, 26 august, 5 septembrie
 • Cotești 6, 7 septembrie
 • Vânători 8, 9 12, septembrie
 • Reghiu 13 septembrie
 • Țifești 14, 15, 16 septembrie
 • Vidra 19, 20, 21 septembrie
 • Pufești 22 septembrie
 • Păunești 23, 26, 27 septembrie
 • Homocea 28, 29, 30 septembrie

Caravana va fi amplasată în zona primăriilor din comunele anunțate sau în alte locuri comunicate din timp locuitorilor. Este vorba despre o camionetă dotată cu aparatură de radiologie și diagnostic molecular rapid  cea mai avansată metodă de identificare a infecției cu bacilul tuberculozei  precum și un program de inteligență artificială care ajută la depistarea tuberculozei și a altor 14 patologii pulmonare. Serviciile medicale ale caravanei sunt asigurate de personal medical specializat.
De la demararea activității de screening al tuberculozei jumătate din județele Românie au intrat în acest proiect, aproape 50 de mii de români beneficiind de serviciile caravanei. Județul Vrancea se va număra de luni printre acestea. 
Tuberculoza este o boală de origine infecțioasă, cauzată de bacilul Koch care se răspândește pe calea aerului de la persoana bolnavă la cele sănătoase. Depistarea tuberculozei pulmonare se face cel mai frecvent cu ajutorul unei simple radiografii, urmată desigur de alte investigații medicale atunci când apare suspiciunea îmbolnăvirii. Caravana Screening TB face parte din cel mai mare proiect de depistare activă a tuberculozei derulat de România în ultimii 30 de ani  proiectul POCU/4.9/225/117426  Organizarea de programe de depistare precoce (screening), diagnostic și tratament precoce al tuberculozei, inclusiv al tuberculozei latente”; proiect finanțat din fonduri europene și implementat la nivel național de către Institutul de Pneumoftiziologie “Marius Nasta”  București, cu sprijinul Ministerului Sănătății. În judeţul Vrancea, activităţile de informare şi suport în comunități sunt realizate de Fundația Centrul Pentru Politici și Servicii de Sănătate, partener al Institutului de Pneumoftiziologie
“Marius Nasta” în acest proiect. 
Pacienții diagnosticați cu tuberculoză în cadrul acestui proiect vor beneficia de serviciile de consiliere și sprijin asigurate de partenerii de la Federația UNOPA. În paralel, Asociația pentru Sprijinirea Pacienților cu Tuberculoză Multidrog Rezistentă  ASPTMR va asigura servicii de suport telefonic pentru persoanele diagnosticate cu tuberculoză ce au situații sociale dificile, astfel încât aceștia să poată urma tratamentul până la vindecare”, se arată în comunicatul transmis de Screening TB România.

Revelion 2023 SARA Events
Dacă ai fost martorul unui eveniment care ar putea deveni o știre, ne poți contacta pentru a trimite sesizări, fotografii sau imagini video, pe adresa de email: redactie@jurnaldevrancea.ro, pe WhatsApp 0770 430 588 sau pe contul nostru de Facebook.

LĂSAȚI UN MESAJ

Comentariul dvs.
Numele dvs.