Care este diferența dintre COVID și variola maimuței?

0
112

Specialiștii în boli infecțioase vorbesc despre măsuri de protecție și tratament

Odată cu confirmarea primului caz de variola maimuței în România, medicii atrag atenția cu privire la modul de transmitere, dar și asupra măsurilor pe care populația trebuie să le ia pentru a se feri de infectarea cu acest nou virus. Medicul Adrian Marinescu a explicat pentru publicația DC Medical care sunt diferențele dintre COVID și variola maimuței, dar și ce diferențe sunt în transmiterea acestor viruși. ”Diferența este foarte mare. Vorbim de un virus care se transmite greu de la om la om, este vorba de un contact prelungit și un contact direct, deci de un focar de familie. Cele mai multe dintre situații înseamnă forme ușoare, care sunt autolimitante și care se rezolvă cu o recuperare completă, de la câteva zile până la câteva săptămâni”, a spus medicul Adrian Marinescu, directorul medical al Institutului de Boli Infecțioase Matei Balș din București, citat de jurnaliștii de la DC Medical. Medicul Marinescu a mai explicat că în cazul noului virus nu se poate pune în discuție niciun plan de restricție așa cum a fost în cazul coronavirusului. ”Variola maimuței, în Africa este de foarte mult timp, cazuri izolate am avut în Europa, ceva mai multe acum, și probabil de aici este și atenția sporită și este foarte bine că suntem în observație, dar nu au fost nici cazuri grave, nici decese în afara Africii”, a mai spus specialistul, conform sursei citate.

Cum ne putem proteja de variola maimuței

În primul rând, trebuie să ne ferim de persoanele bolnave sau suspecte de boală, adică de acele persoane care prezintă simptomatologie clară (erupție cutanată, cu vezicule). Medicul a precizat că în cazul contactului sexual ”riscul este categoric mai mare de transmitere, dar nu s-a demonstrat că este o boală cu transmitere sexuală, ci este vorba doar de contactul direct și prelungit, care apare mai degrabă atunci.” De asemenea, pot exista și obiecte contaminate, care ar putea să transmită virusul, însă aceste cazuri sunt mai rare.

Ce tratament trebuie urmat în cazul infectării cu variola maimuței

Legat de tratament, susține medicul Marinescu, ”nu este un tratament țintit, nu este un tratament antiviral. La celelalte forme, ușoare și medii, se rezolvă cu un tratament simptomatic și care se referă strict la situația pacientului, poate fi injectabil, poate fi pe cale orală. Și, într-adevăr, este de discutat, pentru formele severe, o terapie antivirală care să fie eficientă”, a mai explicat specialistul. De aceea, măsurile restrictive din perioada pandemiei de coronavirus nu sunt necesare și nici recomandate. Un lucru este clar: regulile de igienă care sunt valabile pentru tot ceea ce înseamnă boli infecțioase sau contactul cu o persoană bolnavă. Deci evitarea contactului cu persoanele care au simptomatologie, ele poate că nu știu în acel moment dacă sunt sau nu confirmate”, a mai spus medicul, subliniind că ”apa și săpunul” ar trebui să rămână regulă și peste generații.

 

Revelion 2023 Antal Queen 2
Dacă ai fost martorul unui eveniment care ar putea deveni o știre, ne poți contacta pentru a trimite sesizări, fotografii sau imagini video, pe adresa de email: redactie@jurnaldevrancea.ro, pe WhatsApp 0770 430 588 sau pe contul nostru de Facebook.
Revelion 2023 SARA Events

LĂSAȚI UN MESAJ

Comentariul dvs.
Numele dvs.