Cărţile de identitate vor fi scanate la viitoarele alegeri locale, pentru eliminarea votului multiplu

0
366

buletin de identitate - Cărţile de identitate vor fi scanate la viitoarele alegeri locale, pentru eliminarea votului multiplu

Noi măsuri ale autorităților centrale în speranța că vor elimina votul multiplu și turismul electoral care caracterizează în România mai toate tururile de scrutin.  Astfel, s-a decis, ca la viitoarele alegeri, cărţile de identitate să fie scanate cu echipamente achiziţionate deja de Serviciul de Telecomunicaţii Speciale.

“Înainte de a primi buletinul de vot, un operator îţi scanează cartea de identitate, Codul Numeric Personal intră în sistemul centralizat, automat se verifică dacă acea persoană a mai votat la altă secţie de votare. Dacă a mai votat, există pedeapsă penală. (…) În acest moment, directorul STS ne-a asigurat că toate condiţiile tehnice sunt îndeplinite, ba mai mult decât atât, că acest sistem a fost experimentat acum aproximativ doi ani, la nişte alegeri parţiale de deputaţi şi senatori”, a declarat preşedintele Comisiei pentru Cod Electoral, deputatul liberal Mihai Voicu.

Pe de altă parte, el a apreciat că parlamentarii vor vota, până la sfârşitul acestei sesiuni, Legea votului prin corespondenţă.

Mihai Voicu a menţionat că, potrivit propunerii în dezbatere, românii aflaţi în străinătate care vor să voteze astfel vor trebui să se preînregistreze la Autoritatea Electorală, după care vor primi acasă buletinul de vot şi o declaraţie pe proprie răspundere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Comentariul dvs.
Numele dvs.