Cătălin Graur a contestat ordinul prin care a fost suspendat din fruntea DSP Vrancea | Ordinul, emis la cererea prefectului. DOCUMENT

0
681

Directorul Direcției de Sănătate Publică Vrancea a contestat ordinul emis de ministrul Sănătății pe 13 aprilie, prin care s-a dispus suspendarea raportului de serviciu pe care îl avea cu instituția de 11 ani neîntrerupt. Nu doar acest ordin 445 a fost contestat de medicul Cătălin Graur, ci și alte două ordine subsecvente, care priveau numirile pe postul de director executiv, dar și de director adjunct. Procesul are un prim termen mâine, însă între timp, Cătălin Graur a revenit în biroul său, dat fiind că suspendarea sa opera strict pe perioada stării de urgență, care s-a finalizat din 15 mai. Cum se desfășoară „ostilitățile” la DSP Vrancea – cu doi directori executivi și un adjunct, este greu de spus. Cert este că înlocuirea lui Graur a venit ca urmare a dorinței prefectului Gheorghiță Berbece, care îi reproșa acestuia că nu și-a făcut datoria în prima perioadă a pandemiei de coronavirus. A trebuit să insiste ceva Berbece ca să convingă ministerul, dacă analizăm acțiunea introdusă în instanță.

Nu sunt indicate motivele în concret care au determinat conducerea organului administrativ central să considere că domnul… nu și-a îndeplinit atribuțiile de serviciu, pe de o parte, iar pe de altă parte, nu i-au fost comunicate actele administrative indicate în cuprinsul Ordinului, cum sunt adresele MAI – Instituția Prefectului nr 4909/11.04.2020, nr. 960/13.04.2020 și nr. 4861/11.04.2020 sau referatul Direcției generale juridică și resurse umane aprobat de conducerea Ministerului Sănătății sub nr. NT 976/13.04.2020.

De-a lungul celor 11 ani și-a îndeplinit atribuțiile de serviciu în mod deopotrivă corect, legal și eficient. Toate acestea sunt reflectate în calificativele obținute de-a lungul anilor, dar și prin menținerea sa în funcția ocupată. Același mod de operativitate, corectitudine și eficiență l-a adoptat și pe fondul apariției epidemiei de COVID-19, ce avea să fie declarată pandemie la nivel mondial…. Dânsul nu are la cunoștință de atribuții pe care să le fi avut sau să îi fi fost aduse la cunoștință și pe care prin pasivitate sau omisiune să nu le fi îndeplinit”, se arată în acțiunea promovată de directorul DSP Vrancea.

Tot aici se arată că experiența sa de 11 ani a fost înlocuită, practic, cu… nimic! „Nu au nicio recomandare care să îi așeze în centrul de interes al dispozițiilor Ordonanței de urgență, după calitățile manageriale sau al rezultatelor în sistemul public sau privat din perspectivă administrativă, de coordonare. Dânșii nu au fost angajați în instituția pe care a fost desemnat să o coordoneze, dar nici în vreo altă instituție cu atribuții similare, fiind exclusă ocuparea anterioară a unui post de conducere.

Este cât se poate de improbabil că domnii… vor reuși să își însușească toate instrumentele administrative de care au nevoie pentru a gestiona entitatea la cârma căreia se află, să coordoneze activitatea unui personal cu privire la care nu cunoaște competențe și capacități de reacție, și peste toate să facă față provocărilor manageriale extraordinare, în decursul celei mai solicitante perioade pe care o instituție de gen o poate traversa, respectiv o situație de urgență impusă pe fondul unei pandemii.

… Din perspectiva legalității, în ceea ce îl privește pe …, dânsul nu răspunde condițiilor pentru a fi numit pe postul… postul de director executiv adjunct al direcției de sănătate publică județeană nu poate fi ocupat decât de un medic specialist/ primar în specialitățile de sănătate publică, epidemiologie și igienă. Ori, dânsul nu are competențele enumerate prin lege pentru a ocupa acest post”, se mai arată în cererea de chemare în judecată.

Comparativ, se menționează în document, „este de neconceput că poate fi înlocuit în chiar această perioadă de o provocare copleșitoare de persoane pe care nimic din trecutul lor nu le recomandă pentru postul ocupat. … Măsura luată de ministrul Sănătății, total neasigurat de competența celor doi la cârma unei instituții de o atât de mare importanță în combaterea pandemiei cu COVID-19 atinge dreptul la sănătate și la viață a cetățenilor județului Vrancea”.

La câteva zile de la depunerea acțiunii, instanța a primit și răspunsul Ministerului Sănătății, de unde aflăm (și posibil că află concret și medicul Cătălin Graur) ce i se impută exact directorului suspendat. Pe scurt, DSP Vrancea este vinovată de „evadarea” din spital a unor cadre medicale infectate de SARS-CoV 2, dar și pentru că managerul Spitalului, Constantin Mîndrilă, nu s-a internat, ci s-a autoizolat în momentul în care a fost depistat pozitiv.

Ministerul Sănătății recunoaște cumva că nu și-a motivat ordinul de suspendare din funcție a lui Cătălin Graur, însă precizează că doar instanța poate analiza și soluționa o astfel de critică de nelegalitate. În continuare, totuși, Ministerul Sănătății scrie că a motivat tot ce trebuia. În plus, MS pare să fie foarte sigur pe cele consemnate de prefect, care critica activitatea lui Cătălin Graur.

Astfel, prefectul a „semnalat o serie de fapte și acțiuni de management defectuos, în ceea ce privește gestionarea crizei determinată de infecțiile SARS-CoV 2, ceea ce a condus la răspândirea infecției în cadrul Spitalului Județean de Urgență „Sfântul Pantelimon” Focșani. În Nota Raport 4861/11.04.2020 sunt prezentate următoarele situații care au condus la suspendarea raporturilor de serviciu:

Lipsa de comunicare din partea domnului…, care are atributul de a implementa măsurile dispuse prin ordonanțele militare, ordinele comandantului acțiunii, ordonanțe de urgență sau hotărâri de guvern emise de structurile centrale și de a avea o strânsă legătură și cu Instituția Prefectului”. Cum s-ar zice, Graur a fost cam rece față de Berbece! În plus, tot Graur este învinovățit că aparatul de testare a ajuns extrem de târziu la DSP Vrancea.

 

Cât despre ordinele legate de numirile pe funcții ale celor doi stomatologi-directori, Ministerul Sănătății e evaziv. Practic, nu e treaba nimănui care este situația celor doi și ce experiență au, iar „reclamantul se limitează a face aprecieri personale, nejustificate și subiective cu privire la competența profesională a persoanelor numite în baza acestor ordine”, se mai arată în întâmpinare. Tot aici, Ministerul arată că suspendarea sau anularea celor două ordine „nu ar avea ca efect repunerea în funcție a reclamantului, suspendarea acestuia nefiind o consecință a existenței celor două ordine ci o consecință a neîndeplinirii sarcinilor de serviciu”.

Dacă ai fost martorul unui eveniment care ar putea deveni o știre, ne poți contacta pentru a trimite sesizări, fotografii sau imagini video, pe adresa de email: redactie@jurnaldevrancea.ro, pe WhatsApp 0770 430 588 sau pe contul nostru de Facebook.

LĂSAȚI UN MESAJ

Comentariul dvs.
Numele dvs.