Câteva aspecte esențiale despre căderea părului

0
96
Căderea părului poate apărea la orice vârstă, în circumstanțe diverse, fiecare persoană care se confruntă cu această problemă având nevoi specifice. Însă din ce cauză apare acest fenomen și care sunt complicațiile pe care le poate avea? Cum se pune un diagnostic și ce tratament există pentru aceasta? Iată mai jos câteva informații esențiale.

Cauzele căderii părului

Căderea părului, cunoscută sub denumirea de alopecie, este o afecțiune care poate avea cauze diverse. Aceasta poate fi ereditară sau poate fi declanșată de anumiți factori interni: infecții, tratamente medicamentoase, naștere, radioterapie, boli cronice ale rinichilor, disfuncție a glandei tiroide, dezechilibru hormonal și altele.

Există mai multe forme de alopecie, modul în care se manifestă fiind cel care definește tipul acesteia. Poate fi vorba despre o alopecie difuză, în care părul se subțiază considerabil și care apare mai ales în perioada bătrâneții sau despre alopecie androgenă, cunoscută sub denumirea de chelie – masculină sau feminină, aceasta putând afecta persoane de toate vârstele. De asemenea, există așa-zisa alopecia areata, aceasta fiind caracterizată de pete de chelie care apar pe scalp, cauzele posibile ale acesteia fiind și bolile autoimune, însă specificul acesteia este că poate fi tratată cu variantele adecvate de tratament.

Simptome și diagnostic

Deși poate fi considerată o afecțiune medicală, fiind o „boală a părului”, alopecia sau pierderea părului nu are alte simptome asociate. Este vorba efectiv de căderea părului în cantități variate, iar pentru a primi un diagnostic corect în acest sens este recomandat consultul de specialitate, medicul fiind și cel care poate stabili un plan de tratament sau soluțiile de tratament adecvate pentru specificul afecțiunii.

Cum poate fi tratată căderea părului?

Deși creșterea părului este, în foarte multe cazuri, greu sau chiar imposibil de obținut, există și tratamente benefice pentru alopecie. Acestea constau fie în medicamente care ajută la regenerarea părului, fie în remedii naturiste sau, ca ultimă variantă, implantul de păr. Tratamentul medicamentos se referă la minoxidil și finasteridă orală, acestea fiind folosite pentru regenerarea părului, însă în anumite condiții. De asemenea, trebuie menționat și faptul că aceste tratamente nu sunt eficiente pentru orice persoană, succesul unui astfel de tratament fiind dependent în mod direct de tipul afecțiunii.

Deși extrem de neplăcută, căderea părului este una dintre afecțiunile comune ale persoanelor de orice vârstă. Cu toate acestea, există metode de tratament mai mult sau mai puțin eficiente de care se pot bucura cei care nu pot accepta apariția acestui fenomen. (Sursa de imagine: Mr.Cheangchai Noojuntuk / Shutterstock.com)

Dacă ai fost martorul unui eveniment care ar putea deveni o știre, ne poți contacta pentru a trimite sesizări, fotografii sau imagini video, pe adresa de email: redactie@jurnaldevrancea.ro, pe WhatsApp 0770 430 588 sau pe contul nostru de Facebook.

LĂSAȚI UN MESAJ

Comentariul dvs.
Numele dvs.