Ce cred parlamentarii de Vrancea despre modificarea Codului Fiscal și introducerea unui nou val de impozite și taxe

0
523

Deși actualii membri ai coaliției de guvernare PNL-PSD (sau „vițăvercea”) au transmis răspicat populației, pe vremea când fiecare își apăra separat și cu fervoare „prințipurile”, în nenumărate rânduri să stea iniștită, că nu va fi atinsă nici măcar cu idea unei noi taxe, iată că imprevizibilul a devenit iarăți previzibil. Când au văzut că le intră costumul la apă iar șosetele au început să se deșire pe la vârfuri și călcâie, clasa politică a decis că este momentul să dea birurile jos din pod. Spre stupefacția unei părți a națiunii care poate încă mai crede în minuni, guvernul a etalat o gamă largă de taxe, astfel încât să ajungă în toate sferele de activitate. Așadar, un proiect de ordonanță picat ca un trăznet pe capul contribuabililor își propune să aducă la buget în 2022 și 2023 nu mai puțin de 3,5 miliarde de euro. O parte dintre taxe își vor face efectul de la 1 august, altele de la 1 ianuarie 2023. În orice caz, vom asista cu ochii holbați la majorarea impozitului pe veniturile din dividende în toate domeniile, trecerea unor microîntreprinderi la impozit pe profit de 16%, majorarea TVA și reclasificarea impozitului specific în HoReCa, creșterea bazei de calcul la chirii și multe alte întâmplări hazlii. Că banul e ochiul dracului… o știe toată lumea și tocmai din acest motiv guvernanții încearcă să ne exorcizeze diavolii din portofele căci, până la urmă, cu toți am putea lua exemplul tovarășului președinte Ion Iliescu, cel care va închide ochii sărac și cinstit. Printre altele, de la 1 august crește acciza la țigări cu 31 de lei, astfel încât „cuiele de sicriu” s-ar putea scumpi și cu 60 de bani pe pachet, dar și accizele la alcool și băuturi alcoolice. Odată revelionul încheiat, un alt val de scumpiri ne va trezi din mahmureală. De la 1 ianuarie crește impozitul pe case (pe care-l vom plăti în funcție de valoarea locuinței din grila notarială) iar zahărul și berea fără alcool trec la un TVA de 19%. Se restrâng facilitățile fiscale pentru lucrătorii din construcții, agricultură și industria alimentară, vor fi plafonate facilitățile fiscale date de firme angajaților, crește impozitul la jocurile de noroc, se majorează impozitele/taxele locale și așa mai departe. Toate acestea vor face viața și mai insuportabilă pentru cetățenii din anumite categorii sociale, adică cei care au dus-o prost și până acum.

Întrucât avem și noi, vrâncenii, reprezentanți în parlamentul țării, oameni aleși pe buletinele de vot în urma scrutinului din 2020, am considerat mai mult decât oportun să-i chestionăm în legătură cu aceste majorări de taxe și impozite. Întrebările au fost următoarele:

  1. Era absolut necesară aplicarea de noi taxe si impozite ?
  2. Ce efect credeți că vor avea acestea în rândul populatiei ?
  3. Puteau fi evitate aceste noi taxe prin adoptarea unor alte măsuri?

Am încercat să-i contactăm pe toți cei 7 parlamentari de Vrancea: Raluca Ioan (senator PNL), Angel Tîlvăr (senator PSD), Elena Stoica (deputat PSD), Laurențiu Marin (deputat PSD), Ion Ștefan (deputat Forța Dreptei), Ionel Dancă (deputat Forța Dreptei) și George Badiu (deputat AUR). Dintre aceștia au răspuns imediat aleșii de la Forța Dreptei și AUR, precum și deputatul PSD Elena Stoica, care a „spălat” oarecum onoarea filialei din care face parte. Au fost de negăsit deputatul Laurențiu Marin (PSD) care încă mai sărbătorește, probabil, neașteptata sa intrare în Parlamentul României, senatorul Angel Tîlvăr (PSD), care se bronzează, bănuim, pe nisipul fin de la Praia do Camilo și senatorul Raluca Ioan (PNL), prea ocupată, credem, să găsească panaceul universal. Iată mai jos părerile parlamentarilor vrânceni vis-a-vis de introducerea noilor taxe și impozite. Ordinea nu este aleatorie, ci în funcție de poziția pe care formațiunea politică o ocupă în Parlamentul României.

ELENA STOICA, deputat PSD: „Este un Cod Fiscal dezechilibrat, care nu nu conține vreo formă de solidaritate din partea celor cu venituri foarte mari

„Este „CODUL LUI CIUCĂ!”, rezultatul viziunii economice și a deciziei premierului, care reflectă doar într-o mică măsură viziunea fiscală a PSD! Din perspectiva mea și a Partidului Social Democrat este un Cod Fiscal dezechilibrat deoarece nu conține vreo formă de solidaritate din partea celor cu venituri foarte mari cum ar fi supraimpozitarea pensiilor speciale, supraimpozitarea bugetarilor de lux și taxa de solidaritate la companiile mari. PSD va continua să insiste și să determine adoptarea unor acte normative distincte care să împlinească dezideratele amintite mai sus. Noul Cod Fiscal este inechitabil, mai ales în perioade de crize, ca acum. Nu este firesc ca statul să pună povară fiscală doar pe umerii românilor și firmelor românești și să-i favorizeze pe cei mai bogați, fie că vorbim de persoane sau mari companii/multinaționale. PSD a pledat pentru ajustarea Codului Fiscal pentru că formula actuală este depășită, însă, între modificările adoptate nu se găsește decât una singură dintre cele considerate prioritate de PSD: cea referitoare la deduceri. Această măsură vine, într-adevăr, în ajutorul salariaților cu venituri sub 4.500 de lei. Celelalte 3 măsuri esențiale care ar fi dat măsura unei reale solidarității sociale, adică supraimpozitarea pensiilor speciale, a superveniturilor bugetare care depășesc venitul președintelui țării și taxa de solidaritate pentru companiile mari, nu au fost agreate de premierul Ciucă. Din acest motiv consider că se produce o ajustare dezechilibrată a Codului Fiscal. În fapt, „Codul lui Ciucă” este doar un pansament la actualul context socio-economic, care nu tratează boala în ansamblul ei”.

GEORGE BADIU, deputat AUR: „Se caută sărăcirea populației! Interesul lor este ca cetățeanul să nu mai aibă niciun fel de economii!”

“Se dovedește faptul că guvernul nu mai are resurse financiare și nu au reușit asta deși au înasări destul de mari. Nu reușesc să țină bugetul sub control deși, dacă ne gândim bine, aproape jumătate din prețul carburanților intră în bugetul de stat, lucru care ar trebui să-i facă fericiți. Practic, toate pierderile din perioada pandemiei, inclusiv suta de milioane aruncată de Cîțu pe vaccinuri, se recuperează acum pe spinarea populației. Se caută sărăcirea populației, interesul lor fiind ca cetățeanul să nu mai aibă niciun fel de economii. De altfel, pe plan internațional, s-a ajuns la concluzia că toate economiile cetățenilor din bănci reprezintă o stavilă în dezvoltarea capitalismului și atunci s-au gândit unii să-i lase pe oameni fără economii. Să luăm turismul, de exemplu. Și așa HORECA de abia a reușit să-și revină după ce au fost închiși în perioada pandemiei, iar acum au două variante: ori vor crește prețurile, ori vor fi nevoiți să închidă. Lucrurile nu sunt bune… În aceste condiții cred că va crește foarte mult evaziunea fiscală. Lumea nu va rămâne cu mai nimic și va fi nevoită să lucreze la negru. Și-atunci, în loc să încasezi mai mult impozit, vei colecta mai puțin. Practic, statul se va lovi de atitudinea oamenilor care vor căuta să fenteze bugetul. Ce rezultă de aici? Crește evaziunea fiscală. Aceste măsuri fiscale puteau fi evitate dar actualul guvern a demonstrat că nu poate să facă nimic în acest sens. Cu toate criticile, cu toate soluțiile venite din partea unor oameni avizați, unor specialiști, nu s-a luat nimic în calcul. Mi se pare amatorism politic. Nu cred că am avut în România un guvern așa de slab… un guvern care este prelungirea celui condus de Cîțu.”

ION ȘTEFAN, deputat Forța Dreptei: „Guvernul PSD – PNL a mințit și minte în continuare cu nerușinare. Vor fi afectați tocmai cei care-și plătesc taxele și impozitele la zi”

“Guvernul PSD – PNL a crescut prețurile mult peste puterea de cumpărare a românilor, a devenit un executiv mut, care nu ne explică unde se vor duce banii colectați din supraimpozitarea populației. Sunt sigur că nu vom regăsi acești bani în investiții și în dezvoltare, ci îi vor folosi în continuare pentru subvenționarea pomenilor electorale. Cresc taxele și impozitele iar populația va sărăci și mai mult. Din nou se va lovi în micii întreprinzători, în acționarii companiilor, în românii care obțin venituri din activități independente, în angajații care obțin venituri peste medie și în toți proprietarii particulari. Vor fi afectați tocmai cei care-și plătesc taxele și impozitele la zi. Inflația este la cel mai înalt nivel și, din păcate, este într-o continuă creștere. Avem la cârma țării un guvern condus de un militar plagiator, slab pregătit din punct de  vedere economic, care a crescut prețurile peste puterea de cumpărare a românilor. În 2022, „guvernul militar” PSD – PNL a picat examenele pentru energie electrică, gaze naturale și carburanți și a rămas repetent. Economia reală din România dispune de capital uman de calitate, resurse naturale din belșug, suprafață agricolă însemnată, spațiu turistic atrăgător, dar lipsesc deciziile politice cu adevărat curajoase și salvatoare. Inflația indusă în economie cu acceptul „guvernului militar” PSD – PNL va duce la sărăcirea românilor și scăderea competitivității economiei românești în comparație cu alte economii cu care suntem în concurență. Avem un guvern militar incompetent, repetent la absorbția de fonduri europene din exercițiul financiar 2014-2020 dar și la neaprobatul (deocamdată) cadru financiar 2021 – 2027 pentru România. Totul din lipsă de interes public sau interese meschine ale unor clanuri din domeniu. Noi, parlamentarii Forța Dreptei, vom vota împotriva acestor creșteri de impozite, taxe și contribuții. Vom căuta, și sunt sigur că vom și găsi, temeiuri solide pentru a ataca la CCR legea de modificare a Codului Fiscal.”

IONEL DANCĂ, deputat Forța Dreptei:Sistemul fiscal nu trebuie schimbat pentru că guvernul PSD – PNL este incompetent și nu știe să gestioneze economia!”

Toate discuțiile care au loc în momentul de față la nivelul coaliției PSD-PNL în ceea ce privește sistemul fiscal arată o degringoladă a sistemului fiscal-bugetar din România. Din punct de vedere economic, cea mai gravă criză prin care trece România în momentul de față este criza de soluții, de idei, a guvernului PSD-PNL care, pe de o parte, toarnă gaz pe foc în ceea ce privește cauzele acestor multiple crize prin care trece economia românească, ignorând practic semnalele din economie și continuând politici de ajutoare sociale, vouchere și alte măsuri care consumă resursele bugetare iar, pe de altă parte, caută și discută diverse soluții pentru a strânge și mai mulți bani la buget. În curând populația nu va mai punea suporta aceste creșteri de prețuri și majorări de taxe și impozite. Se va crea un blocaj financiar și vom asista la cea mai mare rată a inflației din ultimii ani. Este o situație îngrijorătoare. Deja, statul încasează din aceste scumpiri mult mai mult decât ar fi colectat în condiții normale. Este clar că Guvernul PSD-PNL nu înțelege fenomenele economice și acționează pompieristic și populist. Toate aceste scumpiri trimit oameni în șomaj. Soluția nu sunt noi taxe și impozite mai mari! Dimpotrivă, reducerea cheltuielilor statului și o reducere șoc a cotei generale de TVA, a taxelor la principalele produse care provoacă inflație, la energie și carburanți, pot salva puterea de cumpărare a românilor. Sistemul fiscal nu trebuie schimbat pentru că guvernul PSD – PNL este incompetent și nu știe să gestioneze economia!”

 

Revelion 2023 SARA Events
Dacă ai fost martorul unui eveniment care ar putea deveni o știre, ne poți contacta pentru a trimite sesizări, fotografii sau imagini video, pe adresa de email: redactie@jurnaldevrancea.ro, pe WhatsApp 0770 430 588 sau pe contul nostru de Facebook.

LĂSAȚI UN MESAJ

Comentariul dvs.
Numele dvs.