Ce măsuri ia poliția ca să apere victimele violenței domestice

0
182

Ministrul Afacerilor Interne și ministrul Muncii și Justiției Sociale au semnat un ordin comun, la sfârșitul anului trecut, pentru protejarea victimelor violenței domestice. În primele 10 zile de la intrarea în vigoare a Ordinului, Poliția Română a emis 150 de ordine provizorii de protecție. Cele mai multe, adică peste 70% (105 ordine), au fost emise în mediul urban.

Potrivit unui comunicat al Poliției Române, cele mai multe ordine provizorii de protecție au fost emise în municipiul București (18) și în județele Brașov (18), Vâlcea (16), Brăila (13) și Sibiu (10). Și în Vrancea a fost emis un astfel de ordin de protecție provizoriu, pentru o persoană din comuna Cîmpuri. Ordinul a fost emis de polițiștii Secției 10 Poliție Rurală Panciu.

Polițiștii spun că în primele 11 luni ale anului trecut, la nivel național au fost sesizate 35.623 de infracțiuni din sfera violenței domestică (52,3 % în mediul urban și 47,7 % în rural). Dintre acestea, ponderea cea mai mare parte este reprezentată de faptele de „lovire sau alte violențe” – 58,6%, urmate de „amenințare” – 7,25%, „abandon de familie” – 21,33% și „nerespectare a ordinelor de protecție” – 3,71%. Din punct de vedere al locului comiterii faptelor, cele mai multe infracțiuni s-au comis la domiciliul subiecților (75% din totalul infracțiunilor).

În aceeași perioadă au fost emise de instanțele judecătorești 3.438 de ordine de protecție, cele mai multe la solicitarea victimelor (3.393), alte 22 la solicitarea procurorului și 23 la solicitarea altor instituții cu atribuții în domeniu.

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Comentariul dvs.
Numele dvs.