Ce s-a întâmplat cu cei 90 de srilankezi rămași fără loc de muncă în Vrancea

0
123

Zeci de muncitori din Sri Lanka au rămas „blocați” în Vrancea în vremuri de pandemie, 77 dintre aceștia căutându-și un alt loc de muncă, după ce contractele încheiate cu angajatorul au încetat sau urmează să înceteze. Oficial, Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă arată că din cei 77, 61 de persoane au contractele individuale de muncă încheiate de către Sorste, iar restul de 16 află în preaviz începând cu 2 iunie, în cadrul unui program de disponibilizare colectivă realizat de către același angajator, iar contractele acestora urmează să înceteze cu 1 iulie. Pe lângă aceștia, mai sunt 13 persoane srilankeze care vor să se întoarcă în țara natală.

AJOFM Vrancea precizează că în toată această perioadă a derulat întâlniri „în vederea stabilirii serviciilor de preconcediere și a celor de informare, consiliere și mediere și a asigurării informării grupului privind datele și locația în care s-au desfășurat acțiunile. S-au desfășurat zilnic întâlniri cu persoane din grupul lucrătorilor srilankezi, aceștia au fost informați despre măsurile de protecție pentru șomaj de care pot beneficia, despre ofertele de locuri de muncă identificate la nivelul județului Vrancea și la nivelul Regiunii Sud – Est”.

Instituția precizează că srilankezii au fost îmbiați în primul rând cu oferte de muncă din domeniului confecțiilor, în condițiile în care aceștia au calificarea necesară și au experiență de cel puțin 2 ani, însă au fost prezentate totodată și locuri de muncă din alte domenii de activitate.

Unele dintre ofertele prezentate au fost refuzate de către grupul Sri Lanka fiind apreciate ca neatractive, primul criteriu de apreciere fiind salariul oferit. Doi angajatori din județul Vrancea care au ofertat locuri de muncă în domeniul confecțiilor au selectat pentru angajare un 35 de persoane din grupul asistat, iar unul dintre angajatori a demarat deja procedura de obținere a avizelor de muncă pentru 29 de lucrători srilankezi. AJOFM Vrancea a intermediat relaționarea angajatorilor ofertanți care trebuie să deruleze procedura de obținere a avizelor de muncă cu ultimul angajator, în scopul preluării de documente care atestă calificarea deținută de lucrătorii din Sri Lanka.

Restul lucrătorilor srilankezi au manifestat interes pentru oferte din alte domenii de activitate și au dorit să plece în alte județe din țară. Ținând cont de ceea ce își doresc, AJOFM Vrancea a relaționat cu agenții de plasare care operează în Regiunea Centru și Regiunea Vest și a verificat realitatea și condițiile de ocupare care erau solicitate de oferte pe care unele persoane din grupul vizat și le-au identificat prin demersuri proprii, cu sprijinul Filialei de Cruce Roșie Vrancea, aceasta asigurându-le transportul și hrana, în scopul deplasării în localitățile în care angajatorii ofertanți au sediile de producție, pentru susținerea unor probe de lucru. În urma susținerii de probe de lucru, pentru locuri de muncă în alte domenii de activitate (morărit și panificație, servicii de curățenie, agricultură și construcții, servicii de îngrijire persoane spitalizate, industrie piese mașini) și în alte județe din țară, alte 42 de persoane srilankeze au fost selectate pentru angajare, urmând ca viitorii angajatori să deruleze, în relație cu AJOFM – urile și Serviciile pentru Imigrări județene, procedurile în vederea obținerii avizelor pentru noile locuri de muncă”, se arată într-un comunicat de presă.

AJOFM Vrancea a ținut să asigure că se va interesa în continuare de cetățenii srilankezi, inclusiv în primele 3 luni după angajare.

 

Dacă ai fost martorul unui eveniment care ar putea deveni o știre, ne poți contacta pentru a trimite sesizări, fotografii sau imagini video, pe adresa de email: redactie@jurnaldevrancea.ro, pe WhatsApp 0770 430 588 sau pe contul nostru de Facebook.

LĂSAȚI UN MESAJ

Comentariul dvs.
Numele dvs.