Nivelul mărit de colesterol poate fi dificil de gestionat atunci când vine perioada de sărbători și mesele îmbelșugate. Cum deliciile culinare sunt prezente pe mese și mai ales de sărbători, specialiștii în nutriție vin în ajutorul nostru cu sfaturi pentru evitarea stărilor de rău.
Delicii culinare precum șunca afumată, salata boeuf, sarmalele, cozonaci, plăcintă, ciocolata caldă, lichior de ouă și vinul fiert pot deveni adevărate capcane și bucuria de sărbători s-ar putea transforma în indigestii și stări de rău. Persoanele cu colesterol ridicat pot intra în sezonul sărbătorilor cu o oarecare stare de nesiguranță. deoarece puțini dintre aceștia nu știu cum își vor gestiona colesterolul și nu se pot bucura de alimentele lor preferate. Lăsat netratat, colesterolul ridicat poate crește șansele de boli de inimă și riscul de accident vascular cerebral. Medicii nutriționiști ne sfătuiesc să avem moderație în alimentație și să limităm anumite grupe alimentare.
Limitează consumul de brânză
Brânza are un nivel ridicat de grăsimi saturate, care poate crește colesterolul foarte mult, de aceea specialiștii ne sfătuiesc să ne ținem departe de platourile cu brânzeturi. De asemenea, consumate în cantități mari brânzeturile pot duce la acumularea de kilograme în plus, datorită numărului mare de calorii pe care acestea le conțin. Specialiștii ne recomandă să consumăm alimente care conțin 6% grăsimi saturate sau să reducem numărul de calorii zilnice. Brânza precum parmezanul, brânza brie sau brânza cheddar conțin cantități mari de grăsimi saturate.
Consumă alcool în cantități moderate
Multe din băuturile alcoolice au un conținut mare de zaharuri ce pot crește cantitatea de colesterol din sânge și care pot aduce și un aport de calorii inutile. Consumă alcool în cantități moderate, un pahar de băutură pe noapte pentru femei și doua pahare pentru bărbați fiind suficient cât să nu afecteze sănătatea. Specialiștii recomandă persoanelor care au un nivel al colesterolului mărit să consume băuturile alcoolice cu moderație sau să încerce să îl evite pe cât de mult posibil ca să nu existe pericolul de a-și înrăutățiți starea de sănătate și mai mult. Medicii sfătuiesc persoanele care au colesterolul mărit, și nu numai, să evite supraalimentarea și să nu amestece la mesele de sărbători mai multe grupe alimentare. De asemenea ne dau și câteva sfaturi despre cum putem face acest lucru.
Gustări pe bază de nuci
Este cunoscut faptul că nucile ajută la reducerea colesterolului, așa că pot deveni întotdeauna gustări sănătoase la orice masă sau petrecere. Nucile au proprietatea de a reduce colesterolul, trigliceridele, greutatea corporală și tensiunea arterială, consumate bineînțeles cu moderație. Chiar dacă mesele îmbelșugate sunt o adevărată tentație, alege o mână de nuci în loc de brânză sau mănâncă o mână de nuci înainte de a te așeza la masă, ca să eviți supra-alimentarea, nucile oferindu-ne senzația de sațietate.
Alege fructele și legumele proaspete
O altă metodă de gestionare a nivelului de colesterol la mesele de sărbători este consumul de legume și fructe proaspete. Acest lucru ajuta nu doar să avem senzația de sătul, dar ne oferă și să avem un aport de vitamine, nutrienți și fibre necesare organismului nostru. Specialiștii în nutriție ne sfătuiesc să nu evităm complet alimentele pe care le iubim, dar dacă alegem să le consumăm, trebuie să o facem în cantități reduse, cu moderație și echilibru păstrându-ne astfel sănătatea și nivelul de colesterol, în limite normale.