Ce se întâmplă cu indemnizația mamelor!

0
451

Guvernul încă mai caută bani pentru a plăti indemnizaţiile pentru mame,conform legii votate recent în Parlament. Premierul Dacian Cioloş a spus că dacă nu vor fi resurse, ar putea amâna aplicarea legii. Conform documentului, mamele care stau în concediul de creştere a copilului vor primi 85% din venituri timp de doi ani şi nu 11 luni ca până acum. Parlamentarii au eliminat şi plafonul de 3400 de lei pe lună.

Ministrul Finanţelor spune că ar putea să găsească fonduri în a doua parte a anului. Din păcate acest proiect de lege nu a prevăzut fondurile necesare pentru implementare, dar noi, ce am spus este că vom urmări în ce măsură avem economii sau încasări peste program, astfel încât să putem să facem loc acestui proiect legislativ în buget, pentru a doua parte a anului 2016, a declarat ministrul Finanaţelor, Anca Dragu.

Premierul Dacian Cioloș a afirmat marți, într-o discuție cu jurnaliștii, că Executivul va decide în legătură cu plata indemnizațiilor majorate pentru mame în funcție de identificarea resurselor financiare, existând și varianta prorogării aplicării legii dacă nu vor fi găsiți bani.

“Nu, nu o atacăm (legea la Curtea Constituțională — n.r.). Am spus că o să vedem noi, ca și Guvern, pentru că, dacă găsim resursele financiare, ne-o asumăm noi, ca și Guvern, să o finanțăm, dar o să vedem la rectificare. Până atunci, dacă n-o să găsim finanțare, n-o să o aplicăm. (…) Se poate proroga. Orice decizie se poate proroga”, a explicat Cioloș, potrivit Agerpres.

Premierul a adăugat că și alte decizii care au impact financiar “nu pot fi impuse dacă nu există surse de finanțare”.

Plenul Camerei Deputaților a adoptat la finalul lunii martie proiectul de lege prin care se elimină plafonul maxim al indemnizației lunare pentru creșterea copilului și prin care se stabilește că indemnizația va fi acordată până când copilul împlinește doi ani.

Persoanele care timp de doi ani au realizat minim 12 luni venituri supuse impozitului beneficiază de concediu pentru creșterea copilului timp de doi ani şii timp de trei ani pentru copilul cu handicap, după cum prevede unul dintre articolele acestui proiect de lege.

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Comentariul dvs.
Numele dvs.