Ce se întâmplă cu programul guvernamental Prima Casă!

0
274

Prima casa - Ce se întâmplă cu programul guvernamental Prima Casă!

Guvernul a aprobat suplimentarea cu 200 milioane lei a plafonului pentru Prima Casă, existând foarte multe cereri pentru garanţii, iar modificarea programului pentru 2016 va fi discutată în şedinţa de săptămâna viitoare.

Astfel, Executivul a aprobat proiectul de hotărâre prin care majorează plafonul de garantare pentru programul Prima Casă cu 200 milioane lei (44 milioane de euro) în acest an, faţă de cele 2,6 miliarde lei existente.

Modificările programului pentru anul viitor vor fi discutate în şedinţa Guvernului de săptămâna viitoare.

Ministrul Finanţelor, Anca Dragu, a afirmat vineri seară că anul viitor va fi redus plafonul de garanţii pentru programul Prima Casă la 1,5 miliarde lei. Totodată, creditele se vor acorda în condiţii actualizate de cost.

Astfel, rata dobânzii va fi ROBOR plus o marjă de 2%, faţă de 2,5% în prezent, restul condiţiilor rămânând neschimbate.

Hotărârea aprobată mai arată că anul următor se pot emite garanţii şi din diferenţa rămasă nealocată din plafonul anului curent, precum şi din diferenţa neutilizată până la 31 decembrie 2015 din sumele alocate băncilor.

Suma reprezentând diferenţa rămasă nealocată, precum şi cea alocată şi neutilizată din plafonul alocat pentru anul curent se va publica pe site-ul Finanţelor şi al Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM) până la 31 ianuarie 2016 şi se utilizează cu prioritate de către bănci.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here