Cele mai interesante proprietăți ale părului tău care te vor face să-l apreciezi mai mult

0
244

Podoaba capilară a suscitat o atenție deosebită femeilor, dar și bărbaților, încă din cele mai vechi timpuri. Istoria coafurilor și a aranjării părului este un subiect fascinant chiar și azi deoarece stilul pe care îl vei alege exprimă mult mai multe lucruri despre personalitatea ta decât ai putea crede.

De-a lungul timpului, părul și modul de aranjare al acestuia au avut un rol major în domeniul tradițiilor și al stilurilor de viață în diverse culturi și civilizații. De multe ori, o coafură elaborată era un semn al unui statut social superior iar anumite tunsori semnificau apartenența deținătorilor la unele confrerii religioase sau de natură laică.

Totuși, deși azi îngrijirea părului este la un nivel fără precedent din punct de vedere al tehnicilor avansate și al ingredientelor folosite, de multe ori, lumea nu cunoaște prea multe detalii despre propriul păr.

Iată câteva date interesante despre părul tău de care este foarte probabil să nu fi aflat încă

  • Părul tău poate crește mai repede dacă locuiești într-o zonă caldă

Este vorba despre un efect fizic perfect demonstrabil științific. Căldura are proprietatea de a dilata vasele de sânge, inclusiv cele care străbat pielea scalpului, intensificând astfel circulația sanguină. Sângele, după cum se știe, are rolul de aduce nutrienți către celulele corpului, iar o cantitate mai mare din aceste substanțe hrănitoare contribuie și la creșterea mai rapidă a părului.

Pe lângă căldură, genele moștenite și dieta cu care ești obișnuit au și ele un rol semnificativ în creșterea firelor de păr. 

  • Părul ud se poate întinde cu până la 30% din lungimea lui normală

De multe ori, după ce ai mers la frizer sau coafor pentru scurtarea părului și ai făcut o baie sau ai mers la mare sau piscină pentru a înota, ai avut poate impresia că frizerul nu prea și-a făcut treaba.

Nu este cazul să renunți la serviciile sale deoarece este dovedit științific că un fir de păr ud capătă proprietăți elastice neașteptate, extinzându-se cu până la o treime din lungimea normală, în stare uscată. 

  • Culorile naturale ale părului sunt împărțite inegal 

Cercetătorii au realizat studii prin care au constatat că procesul evoluției omului a făcut în așa fel încât culoarea predominantă a părului populației Globului să fie cea închisă la culoare. Cel mai mare procent este deținut de cel negru, pe cand roșcații naturali sunt doar în număr de 1% din totalul indivizilor.

Nici cei cu părul blond natural nu sunt foarte mulți, fericiții posesori ai acestei culori naturale adunând circa 2% din populația totală. Oricum, deși ar trebui să-ți prețuiești părul așa cum te-ai născut cu el, există o multitudine de nuanțe cu care îl poți vopsi schimbându-i culoarea după gusturile de moment.

În anii 1950, doar 5% din femei își vopseau părul. Azi, numărul lor a trecut de 75% din totalul populației feminine. 

  • Firul de păr este, contrar așteptărilor, foarte rezistent

Cu siguranță nu știai cât de puternic poate fi un fir de păr din capul tău. Conform testelor realizate de cercetători, acesta poate susține o greutate de peste 3 kilograme. Imaginează-ți ce greutate ar putea susține o funie împletită din toată podoaba ta capilară!

Dacă mai afli și că același fir este ceva mai puternic decât un fir din cupru de aceeași grosime, ai toate motivele să ai grijă de ”partenerul” tău de pe cap și să-l răsfeți mereu folosind cele mai bune șampoane naturale de păr care curăță fără a avea agresivitatea compușilor chimici.

Așadar, părul tău este de fapt unul din cele mai interesante părți ale corpului, cu care te poți mândri întreaga viață dacă îi acorzi atenția și îngrijirea necesare. (Sursa foto: pexels.com)

Dacă ai fost martorul unui eveniment care ar putea deveni o știre, ne poți contacta pentru a trimite sesizări, fotografii sau imagini video, pe adresa de email: redactie@jurnaldevrancea.ro, pe WhatsApp 0770 430 588 sau pe contul nostru de Facebook.

LĂSAȚI UN MESAJ

Comentariul dvs.
Numele dvs.