Certificatele de vaccinare vor fi valabile, pe teritoriul României, până la 31 decembrie 2022

0
629

Guvernul României a adoptat prelungirea valabilității certificatelor digitale europene COVID-19, până la 31 decembrie 2022. Măsura va fi aplicată doar pe teritoriul țării. Cei care vor intra în țară vor trebui să prezinte certificatul cu doza booster, dacă au trecut mai mult de nouă luni de la schema de vaccinare cu două doze. De asemenea, certificatul este valabil și cu un test PCR negativ sau cu dovada trecerii prin boală. „Tot în acest act normativ mai există o prevedere care de fapt se adresează cadrului național, prin care se prelungește valabilitate certificatelor digitale europene privind Covid-19 de la 30 iunie 2022, când este în momentul de față, până la 31 decembrie 2022 și prevede eliberarea la cerere a unui nou certificat după fiecare doză suplimentară de vaccin efectuată”, a declarat Andrei Baciu. De la 1 februarie 2022, la nivelul Uniunii Europene a intrat în vigoare măsura potrivit căreia certificatul digital COVID-19 este valabil doar cu trei doze de vaccin, dovada treceri prin boală sau test PCR negativ. Potrivit ultimei decizii a CNSU, perioada de carantină pentru cei care intră în România este de 5 zile pentru persoanele nevaccinate, netestate sau care nu au trecut prin boală. Așadar, pentru a evita carantina de 5 zile la intrarea în țară, cetățenii trebuie să prezinte un certificat COVID-19 pentru vaccinarea cu trei doze (două doze doar dacă ultima a fost făcută în urmă cu cel mult 9 luni), trecerea prin boală în ultimele 180 de zile, sau test PCR făcut în urmă cu cel mult 72 de ore.

Certificatul digital european va putea fi folosit în continuare în interiorul UE, după ce Comisia Europeană a propus ca folosirea certificatului verde COVID, care atestă vaccinarea, trecerea prin boală sau rezultatul negativ al unui test PCR, să fie extinsă până pe 30 iunie 2023, pentru a facilita călătoriile în interiorul blocului comunitar. Actualul regulament prevede o valabilitate a documentului până pe 30 iunie 2022. Tot în cadrul ședinței de joi a Executivului a fost eliminată măsura prezentării certificatul verde pentru accesul în supermarketurile din mall, în condițiile în care se pot asigura circuite separate pentru intrare-ieșire.

Dacă ai fost martorul unui eveniment care ar putea deveni o știre, ne poți contacta pentru a trimite sesizări, fotografii sau imagini video, pe adresa de email: redactie@jurnaldevrancea.ro, pe WhatsApp 0770 430 588 sau pe contul nostru de Facebook.

LĂSAȚI UN MESAJ

Comentariul dvs.
Numele dvs.