Chipărușul și măștile de la Nereju, subiect de film documentar. Când va avea loc premiera

0
219
Aurora Independent Film, în parteneriat cu Direcția Judeteana pentru Cultură Vrancea, a câștigat un proiect cultural, intitulat ”Măștile, oglindă a realității”, cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național, care și-a propus abordarea unui subiect puțin cunoscut publicului larg: realizarea măștilor tradiționale românești cu ajutorul tehnicilor tradiționale, precum și prezentarea practicilor legate de acestea.

Măștile de la Nereju fac obiectul unui film documentar ce va fi lansat în această toamnă, pe 17 octombrie, de Ziua Patrimoniului Imaterial. Lansarea, care va avea loc la Direcția pentru Cultură Vrancea, va fi urmată de proiecția filmului documentar la Cinematograful ”Balada”. Filmul va fi proiectat și în mediul rural, având un caracter interactiv și educativ, în sensul împărtășirii tainelor acestui meșteșug, a prezentării meșteșugarilor și a practicilor aferente.

“Masca se folosește la înmormântări, așa cum dictează obiceiul numit Chipărușul, un joc de priveghi cu mascați numiți uncheși, care se conserva în Munții Vrancei, în comuna Nereju. Mecanismele de păstrare și transmitere a obiceiurilor răspund exclusiv necesităților de exprimare ale mentalității comunităților actuale ca un mecanism de conservare și impunere a normelor vieții tradiționale, activat cu precădere în momentele festive și în cele funerare. În cazul dansului funerar al Chipărușului, se remarcă finalitatea surprinzătoare a acestui obicei cu măști, aceea de a înveseli asistența îndurerată a mortului”, se arată într-un comunicat al Direcției pentru Cultură Vrancea.

În cadrul proiectului va fi realizată și o bază de date a meșterilor practicanți ai acestui meșteșug, care va cuprinde detalii ale produselor făurite de aceștia, dar și o documentare etnologică, al cărei scop îl reprezintă promovarea acestui meșteșug tradițional.

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Comentariul dvs.
Numele dvs.