Clădirea fostului Palat al Justiției din Focșani va reintra în circuitul public

0
102

Lucrările pentru consolidarea și restaurarea clădirii fostului Tribunal Vrancea au ajuns la final, autoritățile anunțând că în perioada imediat următoare va avea loc și mult așteptata recepție. Ne amintim cu nostalgie cum prin aprilie 2020 consiliul județean anunța în presă că a fost semnat ordinul de începere a lucrărilor, finanțate în mare parte din fonduri europene, după ce prima licitație (anulată, de altfel) avusese loc în februarie 2018. Întrucât așa cum ne-am obișnuit încă din cele mai vechi timpuri și până azi, în spațiul carpato-danubiano-pontic timpul curge pe alte făgașuri decât cele rânduite iar românului îi vine tare greu (dacă nu imposibil) să se conformeze unor bareme, unor termene care-l forțează să fie și el punctual în ce face. Așadar, iată că de la intenție, undeva prin 2017, și până la finalizarea lucrărilor (2022) a trecut olecuță de apă pe Milcov însă actuala administrație județeană poate să spună acum cu toată convingerea că proiectul a ajuns la final, un proiect a cărui valoare a depășit 30 de milioane de lei (6 milioane de euro), din care 20 de milioane de lei fonduri nerambursabile și 10 milioane de lei contribuția județului Vrancea.

Clădirea, ridicată în anul 1909, martoră la cele două conflagrații mondiale, la instalarea și căderea comunismului, a trecut prin ample lucrări de refacere și consolidare, așa cum am amintit, precum și printr-o „operație” delicată de refacere a elementelor decorative, meșterii contemporani reușind să redea acestui edificiu măreția și grația stilului arhitectural de odinioară. Odată cu finalizarea investiției, administrația județeană i-a găsit clădirii un nou și extrem de potrivit rol (după cel de tribunal, „jucat” aproape un secol), anume de a adăposti sub acoperiș o instituție culturală foarte importantă pentru județul nostru: Muzeul Vrancei. Potrivit informațiilor oficiale, fostul Palat al Justiției va deveni astfel Muzeul Vinului, misiune nobilă și onorantă în contextului în care oamenii de pe aceste meleaguri au păstrat de secole tradiția creării neasemuitelor licori ale lui Bachus.

Dacă ai fost martorul unui eveniment care ar putea deveni o știre, ne poți contacta pentru a trimite sesizări, fotografii sau imagini video, pe adresa de email: redactie@jurnaldevrancea.ro, pe WhatsApp 0770 430 588 sau pe contul nostru de Facebook.

LĂSAȚI UN MESAJ

Comentariul dvs.
Numele dvs.