Clasare în dosarul managerului suspendat Constantin Mîndrilă

1
2465

Soluție în dosarul penal deschis pe numele managerului suspendat al Spitalului Județean de Urgență „Sfântul Pantelimon” Focșani, cercetat pentru zădărnicirea combaterii bolilor, în contextul pandemiei de coronavirus. Că exista o anchetă nu a fost un secret, procurorii comunicând în aprilie că vor face cercetări, în urma unor materiale apărute în presă. Astfel, procurorii s-au sesizat din oficiu că, „după ce a fost confirmat ca fiind contaminat cu noul coronavirus, s-a prezentat la locul de muncă, unde a interacționat cu mai mulți colegi, făcând posibilă astfel transmiterea bolii infectocontagioase către aceștia. Totodată, din aceleași surse a reieșit faptul că după diagnosticarea cu noul coronavirus, Mîndrilă Constantin s-a autoizolat în cadrul unei unități hoteliere din Focșani, unde erau cazate și alte cadre medicale, făcând posibilă transmiterea bolii infectocontagioase către aceștia”.

Ancheta a durat o lună și un pic, soluția de clasare fiind propusă la finele lunii mai, iar ordonanța propriu-zisă a fost semnată de procuror la scurt timp. Potrivit celor descrise în ordonanță, spațiul în care s-a autoizolat managerul suspendat al Spitalului Județean nu era de fapt unitatea hotelieră în sine, ci era un apartament separat de restul camerelor unde erau cazate cadrele medicale: „un apartament situat în curtea Pensiunii Oscar, izolat de restul pensiunii, având curte proprie și intrare separată”. În plus, după cum se arată în ordonanță, managerul suspendat a încheiat un contract de închiriere cu unitatea încă din 25 martie în calitate de persoană fizică, pentru a se autoizola de familie. Anchetatorii au mai stabilit ceva, vizavi de informațiile apărute în mass-media: „Totodată, acesta (Constantin Mîndrilă – n.r.) a înștiințat DSP Vrancea despre locația de autoizolare. Locația a fost verificată de către reprezentanții DSP Vrancea, care au întocmit un proces-verbal în care au menționat că acesta îndeplinește condițiile de cazare pentru cadrele medicale”.

Informațiile privind fuga lui Mîndrilă din biroul său imediat după ce a fost confirmat pozitiv a fost alimentată la acea dată de chiar prefectul județului. Ulterior, și ministrul Nelu Tătaru prelua discursul. „La Spitalul Județean avem inclusiv managerul depistat pozitiv, care acum nu e de găsit. Mâine voi merge la Focșani, voi evalua situația și voi lua deciziile în consecință. Din informațiile prefectului din Vrancea, a plecat, a închis biroul, a luat laptopuri, documente și stă izolat într-unul din hoteluri”, declara ministrul Sănătății în prime time la TV, înainte cu puțin timp de a veni la Focșani pentru a anunța că spitalul va fi preluat de o conducere militară. Pe 13 aprilie, la o zi după ce Constantin Mîndrilă era luat pe sus și internat la Secţia de boli infecţioase a SJU Focşani la cererea prefectului judeţului Vrancea, Tătaru a venit în municipiu, unde discursul a fost un pic schimbat: „Era un manager al unui spital în subordinea Ministerului Sănătăţii. Puteam eu ca ministru al Sănătăţii să fiu anunţat, ca noi, ca minister, să putem gestiona această criză. Faptul că a plecat într-o locaţie care nu este unitate medicală este iar o problemă”. Potrivit declarațiilor aceluiași ministru de la acea dată, urma o anchetă epidemiologică temeinică, dar fiind că erau ceva zvonuri că managerul intrase în contact cu mai mulți angajați ai spitalului, cărora le transmisese coronavirusul. În ceea ce privește situația contacților managerului suspendat, rezultatul specialiștilor a fost comunicat pe 23 aprilie, așa cum se arată în ordonanța de clasare. „DSP Vrancea ne comunică faptul că persoanele cu care Mîndrilă Constantin a intrat în contact au fost testate, rezultatul testelor fiind negativ”.

În aceste condiții, procurorul de caz a pronunțat soluția de clasare pe 3 iunie, reținându-se că „fapta nu este prevăzută de legea penală, având în vedere că nu s-a produs urmarea cerută de norma de incriminare, respectiv răspândirea unei boli infectocontagioase”. În același document se mai arată și că Mîndrilă nu a încălcat carantina, deoarece asupra sa nu fusese instituită această măsură.

clasare manager - Clasare în dosarul managerului suspendat Constantin Mîndrilă

Loading...

1 COMENTARIU

  1. Vrancea este Coreea de Nord a României . Sunt o mare Familie Mafiota condusă de baronul. Portofele . Acolo nu mișcă nimenea fara aprobarea Nasului . Pe când o instituție antimafia care sa dizolve boala asta venerica a societății ?

LĂSAȚI UN MESAJ

Comentariul dvs.
Numele dvs.