Consilierii liberali contestă modul în care CJ cheltuie fondurile destinate unor lucrări de reabilitare a infrastructurii distruse de calamități

0
144

Ședința ordinară a consiliului județean s-a desfășurat în condiții de pandemie, cu sprijinul tehnologiei, mulți dintre consilieri participând online. Ședința a fost condusă de vicepreședintele Ionel Cel-Mare în lipsa președintelui Marian Oprișan. De altfel, de la discuții au mai lipsit Valentin Ochean (PSD) și Ion Oprea (PNL). Încă de la început, liberalii au propus suplimentarea ordinei de zi cu capitolul „diverse”, dorind să afle amănunte în legătură cu fondurile alocate de CJ spitalului județean, mai precis cu stadiul achizițiilor făcute de unitatea sanitară până în prezent. Propunerea a fost respinsă de majoritatea PSD. În general, luările de cuvânt s-au centrat pe lucrările de reabilitare a infrastructurii distrusă de calamități în unele localități din județ și pe aprobarea execuției bugetare la finalul primului trimestru.

Consilierii liberali, în special prin vocea decanului de vârstă al consilierilor PNL, Emilian Diaconu, au prezentat puncte de vedere contrare poziției adoptate de social-democrați. Emilian Diaconu s-a arătat surprins de faptul că împărțirea banilor pentru lucrările de reabilitare a drumurilor distruse de calamități nu s-a făcut punctual, pe fiecare obiectiv, ci la grămadă, în opinia sa conducerea județului încercând să mascheze faptul că alocarea banilor se face discreționar și politic. „Deși eu am cerut, odată cu adoptarea bugetului, defalcarea sumelor primite prin hotărâri de guvern, pe obiective de investiții, așa cum se poate constata din proiectul bugetului nu s-a admis împărțirea acestuia pe obiective de investiții, s-au înscris sume globale și s-a făcut acest lucru în contradicție cu prevederile legale privind transparența în adoptarea bugetului județului. Nu s-a adoptat transparența pentru că se poate observa foarte ușor pentru că din hotărârea de Guvern lipsesc o serie de lucrări ce vizau aducerea la starea inițială a unor drumuri aflate în comunele conduse de primari PNL”, a spus Emilian Diaconu.

În ceea ce privește execuția bugetară, liberalii consideră că deși ne aflăm într-o situație dificilă, administrația județeană nu reușește să realizeze decât jumătate din veniturile programate, lucru care a obligat-o să intre în rezerva bugetară, principalul eșec fiind legat de derularea proiectelor prin Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL). Pe de altă parte, consilierii social-democrați și ALDE au acuzat faptul că actualul Guvern nu a alocat suficienți bani pentru spitalul județean. „Vă aduceți aminte sau ați auzit că spitalul județean ne-a fost dat nouă, așa cum am cerut prin hotărâre de CJ? Nu cumva este la Ministerul Sănătății? Ce bani a dat Ministerul Sănătății? Noi am dat 11 milioane de lei pentru funcționare, acum, pe criza asta. Banii pentru DGASPC au provenit tot din bugetul nostru pentru că Guvernul nu a dat nimic. Ce bani a primit județul Vrancea de la bugetul de stat?”, a spus vicepreședintele CJ, Ionel cel-Mare.

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Comentariul dvs.
Numele dvs.