În memoria eroilor care au luptat în vara anului 1917 în Primul Război Mondial, Consiliul Județean Vrancea și Garnizoana Focșani au organizat astăzi la Mausoleul Eroilor din Mărășești un ceremonial militar și religios, cu acordarea onorului militar, intonarea imnului național al României, depuneri de coroane de flori și defilarea detașamentului de onoare.
Mesajul transmis de vicepreședintele Consiliului Județean Vrancea, Ionel Cel-Mare, la Mausoleul Eroilor de la Mărășești:
„Astăzi este o zi cu o simbolistică profundă, în care celebrăm 107 ani de la marile bătălii din Primul Război Mondial repurtate pe aceste pământuri încărcate de istorie ale Vrancei. Ne aflăm la Mausoleul Eroilor din Mărășești, un adevărat Pantheon al istoriei noastre, cel mai mare și mai important monument ridicat în memoria și onoarea eroilor români, care ne va aminti veșnic de faptele de vitejie ale acestora.
Bătălia de la Mărășești, desfășurată între 6-19 august 1917, a reprezentat cea mai importantă victorie a Armatei Române în timpul Marelui Război. Alături de victoriile obținute la Mărăști și Oituz, în vara aceluiași an, câștigarea acestei lupte a contribuit decisiv la soarta statului român. Lupta de la Mărășești, încheiată cu biruința eroică a armatei române, a redat românilor demnitatea de a exista ca națiune și a renăscut în inimile românilor speranța în Marea Unire, care s-a desăvârșit în anul 1918. Astăzi, la peste 100 de ani de la acele momente de foc, ne înclinăm în fața celor care, prin jertfa lor, au făcut ca noi să existăm azi ca popor liber și demn.
Iubirea de patrie i-a însuflețit pe soldații conduși în apriga bătălie de la Mărășești de unul dintre cei mai mari comandanţi ai armatei române, generalul Eremia Grigorescu, care este înhumat în sarcofagul central din acest mare Mausoleu, ridicat ”Întru Slava Eroilor Neamului”. Vă îndemn să aducem piosul nostru omagiu și să ne plecăm frunțile în memoria eroilor care-și dorm în glorie somnul de veci în altarul eroilor neamului românesc de la Mărășești, pentru că aceștia, cu prețul vieții lor, au scris istoria României Mari.
Noi, urmașii acestor bravi eroi, ar trebui să prețuim mai mult sacrificiul pe care l-au depus, să le urmăm exemplul și să dăm dovadă că ne iubim țara, pentru că doar prețuindu-ne națiunea și fiind uniți putem depăși orice obstacole și putem fi o națiune respectată. Mă înclin cu adâncă emoție și respect în fața celor care și-au dedicat viața crezului de a-și sluji țara! Recunoștință eternă eroilor neamului românesc!”
Ceremoniile dedicate comemorării eroilor au continuat la Mausoleul Eroilor din Focșani, în prezența oficialităților județene și locale, a cadrelor militare și veteranilor de război. (Consiliul Județean Vrancea)