Creştinii îl pomenesc luni pe Sfântul Prooroc Ilie, sfântul care aduce ploaie pe pământ

0
348

Creştinii îl pomenesc luni pe Sfântul Prooroc Ilie. Este considerat sfântul care mijloceşte înaintea lui Dumnezeu pentru a aduce ploaie pe pământ. Între sfinţii cinstiţi în Biserica Ortodoxă, Sfântul Ilie ocupă un loc special. Fiind cunoscut de creştini ca cel care, prin rugăciune şi prin puterea încredinţată de Dumnezeu, a provocat seceta cumplită din Israel şi apoi a adus ploile care au salvat poporul de la pieire, Sfântul Ilie este cinstit ca cel care, prin mijlocirea înaintea lui Dumnezeu, poate aduce ploi.

Obiceiuri şi tradiţii de Sfântul Ilie

Sant-Ilie este o divinitate a Soarelui şi a focului, identificată cu Helios din mitologia greacă şi cu Gebeleizis din mitologia geto-dacă.

Ca divinitate solară şi meteorologică, Sant-Ilie provoacă tunete, trăznete, ploi torenţiale şi incendii, leagă şi dezleagă ploile, hotărăşte unde şi când să bată grindina.

În dimineaţa acestei zile se culeg plante de leac, în special busuiocul, ce sunt puse apoi la uscat în podurile caselor, sub streşini sau în cămari. Tot acum se culegeau şi plantele întrebuinţate la vrăji şi farmece.
Femeile duc în această zi busuioc la biserică pentru a fi sfinţit după care, întoarse acasă, îl pun pe foc, iar cenuşa rezultată o folosesc în scopuri terapeutice, atunci când copiii lor fac bube în gură.

Potrivit tradiţiei populare, oamenii  nu mâncau mere până în 20 iulie şi nici nu era voie ca aceste fructe să se bată unul de altul, pentru a nu bate grindina, obicei păstrat şi astăzi. În această zi, merele (fructele lui Sant-Ilie) se duc la biserică pentru a fi sfinţite, crezându-se că numai în acest mod ele vor deveni mere de aur pe lumea cealaltă.

De Sfântul Ilie, românii îşi amintesc şi de sufletele morţilor, în special de sufletele copiilor morţi. Femeile chemau copii străini sub un măr, pe care îl scuturau ca să dea de pomană merele căzute. Astfel, se consideră că morţii se veselesc.

Se mai crede şi astăzi că dacă tună de Sant-Ilie, toate alunele vor seca, iar fructele din livezi vor avea viermi. Sant-Ilie marchează miezul verii pastorale, data când le era permis ciobanilor să coboare în sate, pentru prima dată după urcarea oilor la stână. Cu această ocazie, ciobanii tineri sau chiar cei maturi aduceau în dar iubitelor sau soţiilor lor furci de lemn pentru tors, lucrate cu multă migală. De Sfântul Ilie  nu se lucrează de teama pagubelor (trăznete, ploaie, grindină).

 

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Comentariul dvs.
Numele dvs.