Îndrăznește să fii informat!

miercuri, 29 mai 2024

URMĂREȘTE-NE PE:

Îndrăznește să fii informat!

More
  spot_imgspot_img
  AcasăLifestyleCriza sanitară și impactul asupra turismului global

  Criza sanitară și impactul asupra turismului global

  Citește și descoperă cum s-a modificat turismul la nivel global pe fondul crizei sanitare și care sunt perspectivele pentru acest sector în viitor.

  Criza sanitară a produs efecte dramatice în privința anumitor sectoare economice, printre acestea numărându-se și turismul. În alte cazuri, cum este sectorul jocurilor de noroc online, ponderea jucătorilor a crescut cu peste 40%, conform pariuricasino.com, ceea ce însemnat încasări de aproximativ 59,6 miliarde de dolari.

  Turismul, la nivel global, a scăzut cu până la 80%, ceea ce a generat pierderi de peste 1, 3 trilioane de dolari. În cele ce urmează vom analiza impactul pe care l-a avut pandemia asupra industriei de turism și care sunt perspectivele de viitor.

  Ce a reprezentat criza sanitară pentru turismul mondial?

  În primul rând o întoarcere în timp, cu peste 30 de ani, până la nivelul anilor ’90. Pierderile de 1, 3 trilioane de dolari sunt cuantificate în renunțarea la vacanțe și concedii a peste 1 miliard de turiști (o scădere de peste 74%). În 2019, prin întreaga lume s-au perindat peste 1, 5 miliarde de turiști, ceea ce reprezenta al zecelea an de creștere susținută în acest domeniu (după scăderea cauzată de criza economică).

  Au fost afectate în mod direct între 100 și 200 de milioane de slujbe din această industrie cu ramificații la nivel global. 54% dintre aceste locuri de muncă (cu caracter permanent, dar și sezonier) sunt ocupate de femei și de tineri. Valoarea acestei piețe era de 1, 7 trilioane de dolari în 2019, fiind a treia industrie la nivel global în privința câștigurilor generate și reprezentând 50% din totalul exporturilor statelor mici aflate în curs de dezvoltare.

  În momentul în care a fost declarată pandemia la nivel internațional, statele au introdus restricții 100%, iar 27% dintre destinațiile turistice și-au închis complet granițele pentru turiști. În 2019, în întreaga lume s-au deplasat peste 1, 5 miliarde de turiști (o creștere de 4% în comparație cu 2018). Anul 2020 a marcat o scădere de 74%, numărul turiștilor fiind de 381 de milioane.

  Raportat la cifrele înregistrate în principalele zone turistice în 2019 și 2020 se poate observa o scădere cuprinsă între 69% și 84%. Astfel, în cele două Americi, în 2019 au fost 219 milioane de turiști, iar în 2020, numărul lor a fost de numai 69 milioane (scădere de 69%). Europa a fost vizitată în anul dinaintea pandemiei de 746 de milioane de persoane, ca în anul următor, să se ajungă la numai 221 milioane (-70%).

  Africa a fost vizitată de 70 milioane de oameni în 2019 și de numai 18 milioane în 2020 (scădere de 75%), în timp ce în Orientul Mijlociu au ajuns numai 16 milioane în comparație cu 2019, atunci când au fost peste 65 de milioane de turiști (-75%). Asia și zona Pacificului a primit în 2019 vizita a peste 360 milioane de turiști, ca în 2020 să ajungă mai puțin cu 84%, aproximativ 57 milioane de vizitatori.

  De cât timp are nevoie turismul pentru a reveni la nivelul dinaintea crizei sanitare?

  Specialiștii au aproximat că este nevoie de o perioadă cuprinsă între 2 jumătate și 4 ani pentru  ajunge la cifrele din 2019. Se preconizează că anul 2024 va marca acest moment, dar acest lucru se va întâmplă numai în cazul îndeplinirii anumitor condiții.

  Este vorba despre ridicarea restricțiilor de circulație, de încetinirea ritmului de răspândire a noilor mutații ale virusului, de eficiența vaccinurilor, de contextul economic și de creșterea nivelului de încredere a turiștilor. Rămâne de văzut când toți acești factori vor ajunge la un numitor comun, pentru că în acel moment turismul global va reveni la normal.

  spot_imgspot_img
  spot_imgspot_img

  ARTICOLE SIMILARE

  ARTICOLE POPULARE

  Administrație liberală de succes la Vizantea Livezi! Dragoș Ciobotaru: ”Așa voi face și la Consiliul Județean!”

  Administrație liberală de succes la Vizantea Livezi! Dragoș Ciobotaru: ”Așa voi face și la...

  Vrei să te angajezi? Iată oferta din baza de date a AJOFM Vrancea

  În a doua jumătate a lunii aprilie, în baza de date a AJOFM Vrancea...