Îndrăznește să fii informat!

miercuri, 29 mai 2024

URMĂREȘTE-NE PE:

Îndrăznește să fii informat!

More
  spot_imgspot_img
  AcasăActualitateCronica dimineții - 15.05.2024

  Cronica dimineții – 15.05.2024

  1. Anul 2023, cel mai călduros măsurat vreodată în lume, a mai doborât un record: oamenii de ştiinţă au reuşit să stabilească faptul că vară din emisfera nordică a fost cea mai călduroasă din ultimii 2.000 de ani. (News.ro)

  2. România a înregistrat anul trecut o stagnare în ceea ce privește evoluția cheltuielilor cu salariile bugetarilor, calculate ca pondere în veniturile bugetului, la aproape 30%. Doar alte două state din UE, Letonia și Malta, au cheltuit pe salarii mai mult decât România, deși la o diferență foarte mică. (Profit.ro)

  3. Premierul Marcel Ciolacu a anunţat, marţi seară, că este posibil ca România să aibă un excedent bugetar pe luna mai şi a adăugat că în prezent sunt încasări mai mari faţă de anul trecut cu 25 de miliarde de lei. El a mai afirmat că tot ce a prognozat ANAF-ul a fost depăşit lună de lună. (News.ro)

  4. Proiectul metroului de la Cluj este cel mai întârziat proiect din PNRR, unde nu există nici contract de dirigenţie de şantier, a declarat ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Adrian Câciu, făcând o comparaţia cu proiectul Magistralei M6 spre Otopeni, care este deja în stadiu de execuţie de 30%. (G4Media)

  Știrea Hope.ro: Pentru prima dată în Spania, robotica a fost utilizată în chirurgia cardiacă la copii – medicii de la două spitale din Barcelona au operat doi adolescenți cu tulburări cardiace congenitale, folosind tehnici robotice.

  5. Creșterea puternică a producției industriale în luna martie de 3,9% (lună/lună) și 2,8% (an/an) i-a surprins pe analiștii economici. Prognoza BCR era de scădere cu -0,7% comparativ cu aceeași lună din 2023. Indicatorii de încredere s-au îmbunătățit în prioada recentă, economia zonei euro dă semne de revenire iar consumul final al gospodăriilor din România este solid, stimulând cererea pentru bunuri produse de industria locală. (Cursdeguvernare)

  6. România a devenit cel mai mare importator european de carne congelată de porc, arată datele Comisiei Europene aferente primelor două luni ale acestui an. Cele mai mari cantități vin din Chile. (Economica)

  7. Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene a declarat că nivelul evaziunii fiscale în România este foarte mare, ceea ce afectează considerabil încasările la bugetul statului. ”10% din PIB vi se pare puţin? 32 – 33 de miliarde de euro pe care le piezi în fiecare an”. (Hotnews)

  8. Utilizatorii de internet din România au înregistrat anul trecut o viteză medie de download de 587 Mbps pentru internetul fix prin cablu, în creştere cu aproximativ 10% comparativ cu 2022, şi o viteză medie de upload de 548 Mbps, în creştere cu 20%, conform statisticilor elaborate de ANCOM. (G4Media)

  9. Secretarul de stat american Anthony Blinken, aflat marţi la Kiev, a subliniat că Ucraina nu trebuie doar să învingă Rusia, ci şi să lupte împotriva corupţiei din interiorul ţării, pentru a evita „să devină ca Rusia”. (News.ro)

  Din Cronica Sportivă: Corvinul Hunedoara și Oțelul Galați dispută finala Cupei României, miercuri, de la ora 20:30. Partida are loc pe stadionul din Sibiu.

  10. Parteneriatul militar între Statele Unite și Niger, cel mai apropiat aliat al SUA din Vestul Africii, s-a rupt în această primăvară după ce un oficial american a recurs la amenințări în timpul negocierilor în care se discuta despre rămânerea trupelor americane în această țară. (WashingtonPost)

  Fotografia dimineții – Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a cântat o interpretare a piesei „Rockin’ in the Free World” a lui Neil Young, alături de o trupă locală, într-un bar din Kiev:

  spot_imgspot_img
  spot_imgspot_img

  ARTICOLE SIMILARE

  Cronica dimineții – 29.05.2024

  1. În opinia majorităţii ţărilor NATO, a sosit momentul ca preşedintele României, Klaus Iohannis,...

  ARTICOLE POPULARE

  Administrație liberală de succes la Vizantea Livezi! Dragoș Ciobotaru: ”Așa voi face și la Consiliul Județean!”

  Administrație liberală de succes la Vizantea Livezi! Dragoș Ciobotaru: ”Așa voi face și la...

  Vrei să te angajezi? Iată oferta din baza de date a AJOFM Vrancea

  În a doua jumătate a lunii aprilie, în baza de date a AJOFM Vrancea...