1. 56% dintre respondenții din România la ultimul Eurobarometru au încredere în UE, peste media cetățenilor europeni de 51%. Încrederea în UE, cu datele strânse pe teren în perioada 10-30 octombrie, e în scădere cu 2 puncte față de precedenta cercetare din primăvară. În ceea ce privește NATO, 61% dintre români au încredere în NATO, față de media europeană de 56%. Încrederea în NATO e constantă față de eurobarometrul din aprilie-mai. (Profit.ro)
2. Guvernul a împrumutat 500 de milioane de lei, cu scadența în februarie 2038, la un randament de 7,31% pe an, în creștere cu 40 de puncte de bază față de ultima dată când a redeschis această emisiune, la finele lunii octombrie. Este cel mai ridicat randament de după mai 2023. În piața interbancară, ratele ROBOR și cele la tranzacțiile interbancare au crescut abrupt în ultima săptămână, ceea ce se transpune într-o dobândă mai mare la creditele acordate firmelor și populației. (Profit.ro)
3. Pentru a cincea seară consecutiv, studenți și tineri au protestat în Capitală în Piața Universității într-o manifestație pro-democrație și pro-europeană. (Digi24)
4. În lupta lor contra sistemului, partidele AUR și SOS propun alegătorilor, pentru scrutinul de duminică, 1 decembrie, 69 de foști angajați ai Poliției, Armatei sau Serviciului Român de Informații. Celelalte partide au pe listă, împreună, 35 de candidați rezerviști. (Snoop)
5. Comisia Europeană a trimis, vineri, către TikTok, o cerere suplimentară de informații în temeiul Actului legislativ privind serviciile digitale, companiei solicitându-i-se informații privind gestionarea riscurilor de manipulare a informațiilor, Executivul comunitar invocând „contextul alegerilor în curs din România”. (Hotnews)
Din Cronica Sportivă: Naţionala de handbal feminin a învins la Debrecen, reprezentativa Cehiei, scor 29-28 (11-13), în primul meci din grupa B a Campionatului European. Tricolorele au fost conduse chiar şi la 6 goluri.
6. Indicele S&P 500 al bursei americane a atins cel de-al 53 maxim al acestui an, înregistrând o creștere de 27% din ianuarie. Dacă trendul se menține, 2024 va fi al doilea an consecutiv cu o creștere de minim 20%, pentru prima oară din 1998.
7. Activitatea fabricilor din China a continuat să se extindă în noiembrie, susținută de un pachet amplu de măsuri de stimulare din partea guvernului. Indicele oficial a fost de 50,3, a anunțat sâmbătă Biroul Național de Statistică. În octombrie, indicele a fost 50,1. (Bloomberg)
8. Preşedintele ucrainean a declarat că, pentru a pune capăt „fazei fierbinţi a războiului”, ar trebui să fie oferită aderarea la NATO pentru părţile neocupate ale ţării, însă invitaţia în sine de a adera la NATO ar trebui să recunoască graniţele Ucrainei aşa cum au fost ele consemnate la nivel internaţional. El a părut să accepte că părţile ocupate din estul ţării nu vor face obiectul unui astfel de acord, pentru moment. (News.ro)
9. Ministrul ucrainean de externe Andrii Sîbiga le-a cerut omologilor săi din ţările NATO ca la reuniunea miniştrilor de externe ai ţărilor Alianţei, care va avea loc săptămâna viitoare la Bruxelles, să transmită Ucrainei invitaţia de aderare la NATO. (G4Media)
10. Adulții bolnavi în stadiu terminal, cu mai puțin de șase luni de trăit, vor avea dreptul de a muri asistat, conform legislației propuse și votate în parlamentul britanic. Parlamentarii au făcut un pas istoric în direcția legalizării morții asistate în Anglia și Țara Galilor, susținând un proiect de lege care le-ar acorda unor bolnavi terminali dreptul de a-și pune capăt vieții. (TheGuardian)
Fotografia dimineții – Oamenii își folosesc telefoanele pentru a surprinde momentul în care luminile de Crăciun sunt aprinse în Barcelona. Albert Gea / Reuters: