CSM: Reţinerea unei persoane ar trebui să fie majorată de la 24 la 48 de ore

0
147

catuse inchisoare - CSM: Reţinerea unei persoane ar trebui să fie majorată de la 24 la 48 de ore

Perioada de  reținere ar trebui să fie majorată de la 24 la 48 de ore. Așa consideră membrii Consiliului Superior al Magistraturii, propunerea numărându-se printre recomandările de modificare şi completare a iniţiativei legislative pentru revizuirea Constituţiei României.

“Această durată maximă de 48 de ore nu ar comporta probleme din perspectiva Convenţiei europene a drepturilor omului, de altfel, la nivel european fiind prevăzute durate maxime ale reţinerii mai mari de 24 de ore, de 48 dacă nu chiar de 72 de ore. În acest sens, dispoziţiile art. 5 parag. 3 din Convenţie prevăd că aducerea în faţa judecătorului sau a unui alt magistrat împuternicit prin lege să exercite atribuţii judiciare trebuie să fie făcută de îndată ce o persoană este lipsită de libertate, în vederea evitării dispunerii unei măsuri arbitrare sau nejustificate şi protejării acesteia împotriva relelor tratamente ce ar putea fi aplicate în perioada detenţiei”, conform CSM.

Astfel, Consiliul Superior al Magistraturii arată că, în principiu, aducerea unei persoane în faţa judecătorului în termen de 48 de ore de la data privării de libertate, este rezonabilă şi trebuie considerată că satisface exigenţele noţiunii “de îndată”, expresie prevăzută de CEDO.

CSM a transmis, la sfârşitul lunii martie, Comisiei comune a Camerei Deputaţilor şi Senatului mai multe propuneri de modificare şi completare a iniţiativei legislative pentru revizuirea Constituţiei României.

Catalin-Toma-PNL-Vrancea
Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here