Cum a fost transformată comuna Soveja din stațiune turistică într-un „Las Fierbinți” de Vrancea

0
2695

Cuvintele care pot fi citite la intrarea în Soveja, „Stațiune turistică de interes local”, par o glumă nereușită, dat fiind că localitatea este de ani de zile o ruină, cât a fost pradă a unei administrații indolente și total dezinteresate de dezvoltare. Soveja s-a apropiat în acești ani, din păcate, mai mult de „Las Fierbinți”, localitatea din binecunoscutul serial. Totul a culminat până acolo încât, odată cu instalarea noii administrații conduse de primarul Ionuț Filimon, activitatea din primărie să fie blocată câteva zile în lipsa secretarei și a unei ștampile. Actualul primar a depus jurământul luni, zi în care a avut surpriza să constate că secretara primăriei plecase cu ștampila și, mai mult decât atât, aceasta nu delegase pe nimeni care să îi țină locul cât lipsea de la birou. „Timp de trei zile am fost blocați, nu am putut să emitem documente. În fișa postului secretarei nu este nimeni delegat să îi preia atribuțiile, ceea ce este foarte grav. În fiecare fișă a postului trebuie să scrie clar cine substituie respectiva persoană. Nu înseamnă că dacă primarul sau secretarul lipsesc sau Doamne ferește, se îmbolnăvesc, nu mai funcționează primăria. Nu există așa ceva. Din fericire acum s-a rezolvat, oricine vine la primărie cu vreo problemă poate fi ajutat”, ne-a spus actualul primar al comunei Soveja. Însă, potrivit acestuia, în comună a domnit haosul și nimeni nu a fost interesat să facă ceva pentru cetățeni. Exemple ar fi proiectele votate de consilierii locali din Soveja în ultimii 4 ani, despre lucrările efectuate doar pe hârtie dar și despre lipsa oricărui plan de viitor. „Într-un an de zile au avut doar 9 hotărâri de consiliu local, făceau o ședință pe lună, cu un singur proiect pe ordinea de zi, iar apoi a venit pandemia. Am găsit în primărie documente trimise de Compania Națională de Investiții din luna a 7-a și era imperios necesar să se răspundă la ele, nu au făcut așa ceva. Dacă până acum ritmul a fost încet și foarte încet, eu vreau ca acest lucru să se schimbe. Deja suntem întârziați, suntem singura localitate care nu are finalizat PUG-ul, singura comună care nu are mentenanță pentru iluminat public, captarea cu apă este făcută prost și chiar am vorbit la Ministerul Dezvoltării pentru a rezolva problema, însă am descoperit că nici măcar nu exista un proiect, documentația era lăsată la Focșani. Avem sprijin de la domnul ministru Ion Ștefan, dar trebuie să facem proiecte. Iar singur nu pot, degeaba mă implic eu fără o colaborare bună cu aparatul de specialitate. Nu vreau să fac rău nimănui, dar trebuie să muncim, am venit aici să muncim. Eu vreau să lucrez cu actuala echipă din primărie, nu vreau să dau pe nimeni afară, dar trebuie schimbat ritmul. Ne așteaptă o perioadă foarte dificilă, avem de scris și de dus la capăt proiecte. Vreau să intrăm în anul care vine cum trebuie, pentru a putea accesa bani europeni”, atrage atenția primarul Ionuț Filimon.

Până la a accesa bani europeni, primarul a reușit să rezolve câteva probleme cu care locuitorii din Soveja se confruntau de mult timp. Chiar dinainte de a-și prelua oficial mandatul, Ionuț Filimon s-a preocupat pentru decolmatarea stației de captare a apei, a fost inventariat sistemul de iluminat public, urmând să fie refăcut, s-a finalizat înlocuirea conductei de canalizare din zona Punga și așa mai departe. „Am demonstrat în doar câteva săptămâni că putem face multe în regie proprie. În câteva zile am rezolvat probleme care erau ținute pe loc de 20 de ani, inexplicabil. Vom semna protocolul cu sindicatul, vor fi reluate lucrările pe drumuri. În ultimele zile au venit peste 10 cereri de la investitori care vor să dezvolte aici proiecte, două dintre ele fiind pentru parc de tiroliene. Avem ședință ordinară acum pentru a discuta câteva proiecte importante pentru Soveja. Eu vreau să facem echipă și mi-aș dori să se întâmple acest lucru. Dar cine nu se aliniază, ori are o problemă cu mine, ori are o problemă cu comunitatea. Pentru că oamenii au așteptări, potențial există și nu vreau să îi dezamăgim”, mai spune primarul Filimon.

Dacă ai fost martorul unui eveniment care ar putea deveni o știre, ne poți contacta pentru a trimite sesizări, fotografii sau imagini video, pe adresa de email: redactie@jurnaldevrancea.ro, pe WhatsApp 0770 430 588 sau pe contul nostru de Facebook.

LĂSAȚI UN MESAJ

Comentariul dvs.
Numele dvs.