Cum putem reduce factura la energie? Sfaturi utile de la specialiști

0
132

Cu toții deținem în casă diverse aparaturi electrocasnice care folosesc energie electrică și care ne mărește costul facturii la electricitate. Cum temperaturile de afară continuă să scadă și prețurile la energie rămân ridicate, fiecare mic gest contează pentru a menține facturile la energie cât mai mici posibil. Dacă facem mici schimbări putem să reducem consumului și, în cele din urmă, costul facturilor la energie. Iată câteva sfaturi pentru a reduce factura la energie.

Sfaturi pentru reducerea facturii la energie

O data cu venirea sezonului rece din ce în ce mai mulți oameni spun că facturile la energie sunt exagerat de mari. Multe dintre acestea se confruntă cu dificultăți în a achita toate dările și de aceea specialiștii în economie vin cu sfaturi către oameni. Criza energetică creează din ce în ce mai multe probleme în întreaga lume, dar există soluții pentru a putea depăși aceste situații. Iată câteva dintre cele mai comune și mai la îndemână:

1-     Dezgheață mai des frigiderul

Frigiderul și congelatorul sunt electrocasnicele care funcționează aproape continuu. Bine de știut este faptul că un congelator poate consuma mai mult de 300 kWh pe an. Specialiștii spun că 10% până la 15% din consumul nostru de energie electrică este din cauza lor. și de aceea ne recomandă să le dezghețăm în mod regulat. Doi milimetri de îngheț în congelator au ca rezultat o creștere cu 10% a consumului. Cinci milimetri înseamnă un consum cu 30% mai mare. Dezghețarea regulată economisește 22 kWh pe an.

2-     Apa caldă trebuie folosită cu moderație

Între 10% și 20%  din factura la energie este reprezentată de apa caldă menajeră. O simplă baie în cadă consumă în medie între 100 până la 120 de litri de apă, pe când un duș de cinci minute cu un cap de duș convențional folosește aproximativ 30 până la 40 de litri de apă. Recomandat e să optezi pentru un duș economic care limitează scurgerea apei în timp ce optimizează presiunea jetului. Acesta consumă aproximativ jumătate din cantitatea de apă folosită de obicei la un duș obișnuit, având ca urmare reducerea facturii la energie. Achiziționarea unui duș economic poate economisi până la 75% și din cantitatea de apă. Instalează un cronometru la duș care îți va permite să limitezi timpul petrecut sub jetul de apă la cinci minute. Setează temperatura încălzitorului de apă la 55 °C. În comparație cu o temperatură de 70 °C, acest lucru te va ajuta să economisești 25% din energie.

3-     Acoperă tigăile atunci când gătești

Prin acoperirea vaselor de gătit  reducem nu numai timpul de gătire dar reducem și consumul energiei cu aproape 25%.. Imediat ce lichidele fierb, e recomandat să reduci focul cu două treimi. La sfârșitul gătirii, poți opri plita puțin mai devreme pentru a lăsa mâncarea să se termine de gătit. Dacă deții un cuptor cu aer cald, preîncălzește-l cu ajutorul acestei funcții și înainte de finalizarea gătirii oprește-l, economisind astfel  10 % din energia electrică consumată în mod normal.

4-     Umple bine mașina de spălat vase

Mașina de spălat vase este mare consumatoare de apă și electricitate. Un ciclu de spălare consumă aproximativ zece litri de apă și 1 kWh de energie electrică. De aceea specialiștii recomandă să umplem mașina de spălat vase în mod corect și corespunzător reducând lunar aproape 4 cicluri de spălare, implicit și consumul la apă și energie electrică. Dacă mașina de spălat vase are și un modul Eco, specialiștii recomandă să îl utilizăm cât mai des posibil, care deși este mai lung, ca și durată, consumă mult mai puțină energie electrică.. Aceasta înseamnă o economie de energie de 45% comparativ cu un mod intensiv de spălare al vaselor.

5-     Nu supraîncărca frigiderul

Un frigider supraîncărcat consumă mult mai multă energie decât unul care este umplut corespunzător. Nu pune în el alimente pe care nu le vei consuma o perioadă. Închide rapid ușa după deschidere, nu îl poziționa lângă o sursă de căldură, menține temperatura la frigider între 5ºC și 7ºC, nu mai puțin. Lasă alimentele să se răcească înainte de a le pune la frigider. Ai un fel de mâncare de dezghețat? Alege frigiderul, nu cuptorul. În caz de urgență, folosește cuptorul cu microunde.

6-     Folosește cuptorul cu înțelepciune

În cazul în care te gândești să schimbi aragazul, optează pentru o plită cu inducție. Este cea mai economică versiune electrică. Potrivit specialiștilor în domeniu, o sobă cu gaz consumă în medie 381 kWh/an, iar una cu inducție dor 175 kWh.

7-     Scade temperatura mașinii de spălat

O mașină de spălat rulează de aproximativ 200 de ori pe an. Dacă ne asigurăm, la fiecare ciclu de spălare că am umplut corespunzător mașina de spălat putem economi, pe an, aproape 15% din energia electrică consumată.. De asemenea, spălarea rufelor la 40ºC consumă jumătate din energie decât spălarea la 90ºC. Spălarea la 30ºC consumă de trei ori mai puțină energie. Dacă mașina de spălat deține și un program eco, este bine de știut că acesta consumă aproape 50% mai puțină energie și jumătate din apă, decât un program normal de spălare. Specialiștiii ne recomandă să evităm utilizarea unui uscător, în cazul în care deținem acest aparat electrocasnic, pentru că ne crește consumul de energie cu aproape 200 kWh pe an.

8-     Coboară temperatura din locuința ta

Încălzirea locuințelor reprezintă 65% până la 75% din consumul de energie într-o familie medie. Încălzește doar încăperile în care te afli, schimbând temperatura în funcție de loc. În sufragerie, 19-22ºC sunt suficiente. Coborârea temperaturii din termostat cu un grad economisește aproximativ 5% până la 7% din factură. Reducerea temperaturii la 18ºC pe timp de noapte are ca rezultat o economie de 10% până la 25% din energie. Dacă ai obloane la ferestre, închide-le peste noapte pentru că acest lucru reduce pierderile de căldură prin ferestre cu până la 60%. De asemenea specialiștii din economie ne recomandă să folosim cât mai rar uscătoarele de păr și dispozitivele de coafat (placa de păr, perii, ondulatoare), fierul de călcat, mixere, blendere pentru că folosirea lor în mod frecvent crește considerabil consumul de energie electrică, implicit o factură mult mai mare.

Dacă ai fost martorul unui eveniment care ar putea deveni o știre, ne poți contacta pentru a trimite sesizări, fotografii sau imagini video, pe adresa de email: redactie@jurnaldevrancea.ro, pe WhatsApp 0770 430 588 sau pe contul nostru de Facebook.

LĂSAȚI UN MESAJ

Comentariul dvs.
Numele dvs.