Îndrăznește să fii informat!

joi, 28 martie 2024

URMĂREȘTE-NE PE:

Îndrăznește să fii informat!

More
    spot_img
    AcasăLifestyleCum să amenajezi o bucătărie pentru un restaurant

    Cum să amenajezi o bucătărie pentru un restaurant

    In acest articol, iti vom explica modul de proiectare a unei bucatarii de restaurant. Proiectarea unei bucatarii de restaurant sau orice bucatarie profesionala este rezultatul muncii in echipa, unde oamenii care o conduc sunt implicati in organizarea spatiilor si functiilor.

    Bucatarul-sef va fi cel care va indica care sunt nevoile in cadrul unitatii, organizarea traseelor si unde vor fi zonele de lucru. Proiectantul are la dispozitie mijloacele de organizare a spatiilor, cu respectarea standardelor de siguranta si igiena, eliminarea deseurilor si cerintele de dimensiune minima si apoi urmeaza distribuirea de echipamente restaurante, pizzerie, fast food.

    In orice caz, pentru proiectarea unei bucatarii este de o importanta capitala sa cunoastem tipul de activitate si, prin urmare, tipul de clientela pe care ne propunem sa il tintim.

    Cum sa proiectam o bucatarie de restaurant: regulile

    Referinte normative care trebuie neaparat luate in considerare la elaborarea designului unei bucatarii de restaurant sunt cele legate in principal de igiena si conservarea alimentelor pentru a garanta siguranta alimentara a clientilor. In consecinta, aceste standarde conditioneaza si proiectarea arhitecturala si organizarea spatiilor din bucatariile restaurantului. In acest caz, in faza de proiectare si constructie a bucatariei trebuie luate in considerare diferitele reglementari nationale si chiar locale.

    6 reguli de urmat atunci cand proiectam o bucatarie de restaurant

    Bucataria este zona destinata pregatirii alimentelor si ca atare, trebuie sa aiba niste caracteristici care sa o faca sigura pentru angajati si care sa protejeze siguranta alimentara a consumatorilor. Este inima restaurantului! Dimensiunile corespunzatoare si amplasarea corecta in restaurant, presupun organizarea si siguranta igienica a proceselor si traseelor corecte ale alimentelor, de la sosirea materiei prime pana la aprovizionarea cu mancarea preparata, economisind resurse si timp. In acest scop, bucataria trebuie proiectata in asa fel incat sa respecte ciclul de productie. Zonele pentru spalarea si prelucrarea preliminara a carnii si legumelor trebuie intotdeauna identificate. Aceste sectoare, in functie de dimensiunile bucatariei, pot fi incaperi separate de restul bucatariei cu panouri lavabile sau zone bine delimitate functional.

    1. Proiectarea bucatariei unui restaurant: dimensiunile corecte

    Dimensiunea minima a unei bucatarii cu o capacitate de pana la 50 de locuri trebuie sa fie de cel putin 20 m² inclusiv zona de spalat. Pentru o capacitate mai mare, calculeaza 0,5 m² per loc. Mobilierul trebuie pozitionat in asa fel incat sa permita curatenia si sterilizarea unitatilor.

    1. Iluminat si ventilatie

    Suprafata de iluminat si ventilatie trebuie sa comunice direct cu exteriorul. In acest caz, toate deschiderile trebuie sa aiba plase anti-insecte si anti-rozatoare. In plus, bucataria trebuie sa aiba hote extractoare care sa trimita fumul afara. Alegerea tipurlui de hota poate fi libera, important este ca toate arzatoarele, friteuzele si cuptoarele sa aiba hota extractiva.

    1. Pardoseli si pereti

    Pardoseala trebuie sa fie dintr-un material neted, lavabil si impermeabil, cu colturi rotunjite si margini de culoare deschisa si inclinata spre un canal de sifon cu o plasa fina. Peretii trebuie sa fie netezi, lavabili si usor de sterilizat, in culori deschise cu colturile rotunjite si acoperiti cu gresie sau emailati cu rasini epoxidice la o distanta de 2 cm de pardoseala. Spatiile precum camarile, zona de spalatorie, zona camerei frigorifice si altele asemenea pot fi conectate la bucatarie, care vor fi luate in considerare si adaugate la jumatate din suprafata acesteia la calculul parametrului la care ne-am referit.

    1. Camara si depozitare
    • Camara trebuie sa fie amplasata intr-un compartiment separat. Se poate si la subsol, atata timp cat este sanatos si are suficienta inaltime. Prin urmare, trebuie sa fie un loc care nu este accesibil publicului, in care sa nu poata fi efectuata nicio manipulare a alimentelor, destinata exclusiv conservarii alimentelor in congelatoarele relevante. Podeaua si peretii trebuie sa fie netezi si lavabili. Depozitul trebuie sa fie dotat cu rafturi adecvate si suficiente din material lavabil, destinate sa contina alimente neperisabile. In acest caz, conservarea alimentelor in bucatarie se realizeaza cu:
    • un frigider pentru produse gatite, preparate gata si semipreparate;
    • un frigider pentru carne;
    • un frigider pentru legume;
    • un frigider pentru alte alimente precum carnati, lapte si derivate.

    Pentru alimentele reci si congelate este suficient sa ai un singur frigider, chiar daca este indicat sa ai unul de rezerva.

    1. Zona de spalat vase

    In zona dedicata spalatului vaselor, prelucrarea alimentelor nu este permisa. Suprafata minima trebuie sa fie de 5 m² si in cazuri speciale, poate fi amplasata in acelasi spatiu cu bucataria.

    1. Facilitati si echipamente care trebuie sa fie prezente in proiectarea bucatariei unui restaurant

    Instalatiile si echipamentele trebuie adaptate nevoilor si tipului de mancare preparata, trebuie sa fie predispuse pentru a facilita curatarea si dezinfectia (de exemplu, este de preferat sa existe o insula de gatit in centrul incaperii, ridicata de la podea, mai degraba decat sprijinita de perete). La fel, suprafetele de lucru, rafturile de depozitare si toate elementele prezente intr-o bucatarie de restaurant trebuie sa fie realizate dintr-un material adecvat contactului cu alimentele, neted si continuu, usor de spalat si dezinfectat.

    Mesele de pregatire a alimentelor trebuie sa fie din otel inoxidabil, fiind echipamente standard de bucatarie, deoarece alimentele care se prepara, in special carnea, trebuie sa fie din acest tip de material. Mesele de pregatire din otel inoxidabil pot fi independente sau conectate la alte echipamente, in functie de configuratia bucatariei.

    Chiuvetele trebuie sa fie din otel inoxidabil sau ceramica cu robinete non-manuale (actionate cu pedala sau cu fotocelule). Sectorul de carne si legume trebuie sa aiba chiuveta si blatul propriu si trebuie sa aiba unelte specifice utilizabile pentru a indeplini alte functii dupa o spalare amanuntita. Masina de spalat vase profesionala este esentiala, deoarece previne raspandirea bolilor cauzate de bacterii si alimente. De asemenea, vesela, trebuie sa fie de calitate si sa existe mai multe exemplare din fiecare.

    Acestea fiind zise, respectand parametrii de mai sus, iti va fi usor sa proiectezi si sa utilezi o bucatarie profesionala.

    spot_imgspot_img
    spot_img

    ARTICOLE SIMILARE

    Horoscopul zilei de 28 martie 2024

    Horoscopul zilei de 28 martie 2024 aduce schimbări importante. Cele mai multe zodii se...

    Cronica dimineții – 27.03.2024

    1. Trei parlamentari din România – Cătălin Teniță (REPER), Alexandru Muraru (PNL) și fostul...

    Horoscopul zilei de 27 martie 2024

    Horoscopul zilei de 27 martie 2024 aduce mai multă înțelegere în viața nativilor din...

    ARTICOLE POPULARE

    ACUM Pompierii acționează pentru stingerea unui incendiu în comuna Paltin

    ISU Vrancea a anunțat că în acest moment două echipe de la Secția de...

    Ce spune poliția despre accidentul de azi noapte provocat de un copil care a luat mașina părinților

    Un minor de 16 ani din Adjud a luat azi noapte autoturismul părinților, pe...

    VIDEO Imagini cu mașinile implicate în accidentul de la Urechești

    Se pare că neatenția cel puțin a unuia dintre cei șase conducători auto implicați...