Cum se apără șeful Gărzii de Mediu în conflictul cu Prefectura Vrancea

0
277

Comisarul șef al Gărzii de Mediu Vrancea a trimis un comunicat de presă prin care aduce lămuriri după ce a fost acuzat, duminică, de prefectul județului Vrancea, că nu răspunde la telefon. Aurel Cristian este de părere că incidentul de la sfârșitul săptămânii trecute a fost doar o problemă de comunicare care va fi remediată. Iată comunicatul integral transmis de comisarul șef al Comisariatului Judetean Vrancea al GN de Mediu, Aurel Cristian:

Avand in vedere informatiile aparute in presa locala, preluate de pe retelele de socializare si de pe site-ul Institutiei Prefectului Judetul Vrancea, facem cunoscute urmatoarele:

  1. Programul de lucru al Serviciului Comisariatului Judetean Vrancea al Garzii Nationale de Mediu este:
  • De luni pana joi inclusiv, intre orele 8,00 – 16,30;
  • Vineri, intre orele 8,00 – 14,00.

Sambata, duminica si sarbatorile legale, la sediul SCJ Vrancea, nu se afla personal angajat, care sa raspunda la telefonul institutiei.

  1. In conformitate cu Regulamentul de Organizare si Functionare al GNM, pe tot parcursul anului, inclusiv in zilele de sambata,duminica si sarbatorile legale, functioneaza un serviciu de permanenta (24 din 24 ore), care asigura interventiile in anumite situatii(poluari, poluari accidentale, alte situatii de urgenta).
  2. Numerele de telefon, a telefonului fix si cel mobil al serviciului de permanenta, sunt comunicate si se afla in posesia tuturor institutiilor colaboratoare(Institutia Prefectului, CJ Vrancea, IJJandarmi, IJPolitie, SGA, APM, Garda Forestiera etc) si pot fi gasite, de cei interesati si pe site-ul Garzii Nationale de Mediu.

Consideram ca incidentul de ieri, este doar o mica problema de comunicare, si dupa discutia avuta astazi cu domnul prefect Gheorghita Berbece, cu siguranta va fi complet remediata.

  1. In ce priveste depozitarile ilegale de deseuri de pe teritoriul UAT Slobozia Bradului, aceasta situatie nu reprezinta o noutate pentru Garda de Mediu, institutia noastra deruland mai multe controale in ultimile luni. Astfel, in luna iunie a anului trecut autoritatea administratiei publice locale a fost sanctionata de comisarii SJVrancea al GNM cu amenda de 5000 de lei, in luna decembrie cu amenda de 15000 de lei, iar saptamana trecuta, urmare a unor semnalari ale presei locale, dar si a unor persoane fizice, faptele constatate de domnul prefect Gheorghita Berbece, fapte care corespund intru totul realitatii, au facut deja obiectul unui control al institutiei noastre in data de 06..01.2020, UAT Slobozia Bradului, primind o amenda de 50.000 lei pentru nerealizarea masurilor stabilite in actul de control din luna decembrie 2019.

De fiecare data, sanctiunile sunt insotite si de un set de masuri care in general, privesc inlaturarea cauzelor care au generat sanctiunea.

SCJ Vrancea al GNM, a reactionat de fiecare data promt, la solicitarea cetatenilor sau institutiilor statului, dispunand masuri si sanctionand nerespectarea legislatiei de protectie a mediului,raspunzand in scris petentilor de fiecare data despre modul in care afost solutionata palangerea/sesizarea lor.

Facem precizarea ca problema deseurilor, a abandonarii acestora sau a depozitarilor ilegale, nu este o problema doar a garzii de mediu, responsabilitatea gestionarii deseurilor, a situatiilor de genul celei de SL.Bradului, intra direct in competentele si atributiile autoritatilor administratiei publice locale.

Primarul reprezinta autoritatea administratiei publice locale, acesta trebuie sa aiba grija de sanatatea cetatenilor si a mediului de pe teritoriul localitatii pe care o gospodaresc. Toate actele normative care au ca subiect deseurile, fac trimitere doar la autoritatile administratiei publice locale, care, in mod paradoxal, primesc doar 1% din sesizarile cetatenilor. Cei 10 comisari ai garzii de mediu, care deja au tematici de control destul de complexe, nu se pot ocupa si nu pot acoperi tot teritoriul judetului, toate cele 74 de localitati, care au probleme de gestionare a deseurilor. Daca autoritatile publice locale s-ar implica suficient, nu ar trebui sa vina garda de mediu sau prefectul judetului sa le stranga gunoaiele. Constituie ce-i drept, o foarte mare problema (ridicata fara exceptie, de toti primarii), costurile excesive ale serviciilor de salubritate, datorate in special, lipsei unui depozit de deseuri in judetul nostru. Acesta insa, nu este un motiv pentru ca obligatiile de mediu sa nu fie respectate, iar abaterile de genul infestarii solului si apelor cu gunoaie, sa nu fie sanctionate drastic de inspectorii garzii de mediu”, se arată în comunicatul de presă semnat de comisarul șef al Gărzii de Mediu Vrancea, Aurel Cristian.

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here