Cum se ocupă (și mai ales cum se păstrează) foncțiile (sic!) în Primăria Panciu. Întâmplări adevărate din Biroul Impozite și Taxe

0
3056

În luna mai, specialiștii Agenției Naționale a Funcționarilor Publici (ANFP) au făcut un control la nivelul Primăriei Panciu în urma căruia au fost descoperite mai multe nereguli. Într-un articol precedent arătam că 21 de salariați care ar fi trebuit să dețină statutul de funcționari publici erau menținuți cu bună știință de edilul Nicolai Mărăscu pe posturi contractuale, fapt care joacă o țârucă legea în picioare. Pe lângă acest lucru, organele de control au mai depistat și alte „disfuncționalități” cum ar fi aceea privind ocuparea postului de șef al Biroului Impozite și Taxe locale, funcție îndeplinită în acest moment de Dan Filimon. Ca să fie foarte clar, inspectorii ANFP au ajuns la concluzia că stimabilul în cauză conducea, practic, biroul în mod ilegal încă din 2015, atunci când câștigase (desigur!) concursul organizat de primărie, aflată atunci sub strașnica oblăduire a preacinstitului Iulian Nica. Potrivit legii, Dan Filimon ar fi trebuit să aibă studii economice superioare și/sau SSD, adică să aibă un Master ori studii postuniversitare în domeniul administrației publice, management sau în specialitatea studiilor necesare exercitării funcției. Astfel, s-a constatat că șeful Biroului Impozite și Taxe din Panciu nu îndeplinea criteriile legale de ocupare a funcției (ca să nu mai spunem de cele privind participarea la concurs) întrucât era doar fericitul posesor al unei licențe cu specializarea „Administrație publică”, luată la „particuler”, respectiv la Universitatea „Spiru Haret” din București. „Din verificarea documentelor puse la dispoziția echipei de control a rezultat că domnul (…) nu a absolvit studii universitare de master și nici studii postuniversitare în domeniul administraţiei publice, management ori în specialitatea studiilor necesare exercitării funcţiei publice, condiții în care acesta nu îndeplinește condiția prevăzută, în prezent, la art. 465 alin. 3 din O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul Administrativ, cu modificările și completările ulterioare”, se arată în raportul ANFP. În aceste condiții, organele de control au constatat încălcarea dispozițiilor articolului 57 alin 7 din Legea 188/1999 și au dispus anularea concursului din 5 martie 2015 (proba scrisă) prin care Dan Filimon a devenit șeful Biroului de Impozite și Taxe Locale. Lucru care nu s-a întâmplat deoarece, potrivit declarației sale de avere depusă pe 10 iunie 2021, ocupă în continuare, bine-merci, aceeași funcție.

Și asta nu e tot! Pentru că la Primăria Panciu angajații sunt ca o frumoasă, numeroasă și fericită familie sub ochii îngăduitori ai edilului Mărăscu, de ce să ne mirăm că unul dintre subalternii lui Dan Filimon este chiar iubita și prețuita sa soție, Gabriela Filimon, angajată în instituție din 2003. Noi nu am avea nimic împotrivă ca această celulă de bază a societății, respectiv familia Filimon, să se dezvolte armonios în sânul primăriei, cu binecuvântarea păstorului ales Nicolai Mărăscu și pe banii contribuabililor, însă, ce să-i faci? Contravine legii! Și unde-i lege, nu-i tocmeală! Iată ce glăsuiesc înțelepții prin intermediul Legii 161/2003: „Art. 95. – (1) Nu sunt permise raporturile ierarhice directe în cazul în care funcţionarii publici respectivi sunt soţi sau rude de gradul I. (3) Persoanele care se află în una dintre situaţiile prevăzute la alin. (1) sau (2) vor opta, în termen de 60 de zile, pentru încetarea raporturilor ierarhice directe sau renunţarea la calitatea de demnitar”. Așadar, atragem atenția șefului administrației locale (știe dânsul) că au fost încălcate prevederile legii chiar sub nasul m’nealui, fără a crede, însă, că și cu binecuvântarea sa. În orice caz, să nu uite primarele păncean de cele istorisite de noi cu mare meșteșug, întrucât ANFP este cu pleoapa pe dânsul, fapt confirmat și de președintele instituției în cauză, Liviu Mălureanu.

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Comentariul dvs.
Numele dvs.