Cum trebuie să arate un oraș bine organizat în România

0
83

Un oraș bine organizat nu este reprezentat doar de zone verzi și de curățenie. El trebuie să asigure cetățenilor posibilitatea de a circula confortabil în spațiul public. Asta se poate face prin dezvoltarea spațiilor publice, prin asigurarea nevoilor cetățenilor.

Orașul trebuie să aibă locuri pentru petrecerea timpului liber și alte facilități, precum:

  • zone de recreere, zone turistice și istorice, parcuri, locuri de joacă pentru copii
  • piețe, alei, terasamente, indicatoare stradale, panouri informative, iluminare adecvată
  • stații de autobuz cu bănci și alte spații urbane deschise cetățenilor pentru odihnă, plimbări, relaxare.

Spațiile publice trebuie să fie accesibile, curate și atractive. Un lucru important este să ofere oamenilor mai multe locuri de odihnă și agrement. Viteza în care oamenii își trăiesc viața este cu adevărat imensă, mai ales că timpul s-a scurtat. Ceea ce te frapează imediat când privești oamenii de pe străzile orașelor aglomerate, este faptul că în acest ritm acerb, oamenii par că se simt oarecum confortabil, deoarece au o capacitate ușoară de a se obișnui și adapta. În fiecare zi poți vedea oameni care cutreieră străzile orașului, fie pentru diverse activități legate de muncă sau diverse cumpărături, fie pentru divertisment și plimbare. În zilele de weekend, poți observa cum parcurile sunt aglomerate de oameni, de toate vârstele, cum atmosfera este plină de viață și frumusețea reiese chiar din contrastele sale uimitoare. Oamenii sunt plictisiți să-și petreacă timpul liber în casă, ei circulă către diferite zone ale orașului cu mașina, trenul, autobuzul sau tramvaiul, alții preferă să meargă pe jos. Șoferii ar fi foarte încântați dacă s-ar monitoriza mai bine starea drumurilor și s-ar face ceva pentru acoperirea gropilor mai ales din zonele de trafic ale orașului.

Mobilier urban

Datorită numărului mare de locuitori, mobilierul urban a devenit o necesitate în orașe. Din cauza pandemiei, oamenii evită spațiile închise pentru recreere și aleg să se delecteze în parcurile din oraș. Interesul lor pentru spații verzi a crescut, fapt ce face ca mobilierul urban să devină și mai important. Astfel de exemple pot fi băncile proiectate pentru odihnă, precum și alte produse de mobilier urban de pe LuckyStore.ro.

Coborârea bordurilor de drum

În majoritatea orașelor din România înălțimea unei borduri este cam de două ori mai mare decât a unei borduri europene standard. Asta poate da mari bătăi de cap mai ales persoanelor în vârstă sau cu handicap. Șoferii care riscă să-și parcheze mașina cu roțile pe bordura prea înaltă, pot risca la coborâre să-și lovească pragul (care este greu de reparat) din cauza neadaptării vitezei sau a balansului făcut de mașină.

Acustica semafoarelor prea mare

Mulți oameni sunt enervați de acustica semafoarelor, mai ales cei care locuiesc în apropierea lor, în blocurile de lângă trecerile de pietoni. Majoritatea spun că au ajuns să trăiască cu acest sunet în urechi, care este destul de enervant și obositor. Semnalul acustic prea mare este deranjant pentru urechi și stresant pentru sistemul nervos.

Studiile arată că zgomotul are un impact asupra performanței cognitive, fizice și mentale. Poluarea fonică influențează sistemul nervos central, este un factor de risc pentru tulburări neurodegenerative, cognitive și psihice (cum este depresia și anxietatea).

Întreținerea parcurilor și a spațiilor verzi

În fiecare oraș, a sosit momentul de debut al campaniilor de primăvară, de curățare al parcurilor și al esplanadelor de resturi vegetale. Ca în fiecare an, echipele de la Salubris și alte Servicii Publice trebuie să realizeze lucrări specifice acestei perioade din an, de reparare a străzilor și de curățare a spațiilor verzi.

Primăvara este anotimpul când natura reînvie și oamenii sunt dornici mai mult ca niciodată să se bucure de timpul liber, de relaxare. Acest sezon este preferat de români pentru explorarea în aer liber, pentru a face plimbări frumoase, ore în șir, în parcuri și spații verzi.

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Comentariul dvs.
Numele dvs.