Curtea de Apel Galați i-a dat dreptate lui Costică Argint: acesta este reabilitat

0
808

S-au rezolvat aproape toate problemele legale pe care Costică Argint le avea în România. Curtea de Apel Galați i-a recunoscut acestuia reabilitarea în ceea ce privește ultimul dosar penal din țară, aceeași instanță care în urmă cu o săptămână a decis emiterea unui mandat de arestare și predarea focșăneanului către autoritățile italiene. Costică Argint încerca încă de anul trecut să convingă judecătorii din Vrancea că este reabilitat, însă inițial Tribunalul Vrancea i-a respins cererea. La Galați însă, magistrații i-au dat dreptate și s-a dispus „reabilitarea judecătorească a petentului-condamnat Argint Costică cu privire la pedeapsa rezultantă de 3 ani şi 6 luni închisoare aplicată prin sentinţa penală nr. 161/05.08.1999 a Tribunalului Vrancea, definitivă la data de 14.05.2002 prin decizia penală nr. 2393/2002 a Curţii Supreme de Justiţie. Dispune efectuarea cuvenitelor menţiuni cu privire la intervenirea reabilitării”.

La Tribunalul Vrancea cererea ar fi fost de asemenea întemeiată, însă s-a descoperit că focșăneanul nu își plătise o datorie de… 250 de lei. Astfel, Costică Argint îndeplinea condiția legată de împlinirea termenului de 4 ani, precum și cea legată de conduita socială – nu comisese nicio infracțiune în intervalul de timp prevăzut lege. Numai că acesta nu își achitase cheltuielile judiciare din trecut, despre care, în urmă cu câteva luni, Costică Argint ne declarase că nu avea cunoștință.

Petentul – condamnat a fost condamnat succesiv la mai pedepse cu închisoarea; ultima pedeapsă este 3 ani și 6 luni închisoare aplicată prin sentința penală a Tribunalului V., modificată prin decizia penală a Curții de Apel G. definitivă la 14.05.2002 prin decizia penală a Curții Supreme de Justiție. A executat pedeapsa de 3 ani și 6 luni închisoare …iar din 08.03.2011 a fost liberat condiționat cu un rest de 588 zile închisoare; pedeapsa se consideră executată la  08.10.2012 după cu rezultă din fișa de cazier judiciar. Petentul-condamnat a fost obligat la plata cheltuielilor judiciare către stat în total – cele 3 cicluri procesuale primă instanță, apel și recurs- la plata sumei de 250 lei.

Potrivit datelor comunicate de ANAF nu rezultă că petentul a achitat cheltuielile judiciare la care a fost obligat prin hotărârile judecătorești de condamnare menționate, ci faptul că nu figurează cu obligații fiscale restante reprezentând cheltuieli judiciare. …lipsa obligațiilor fiscale așa cum rezultă din înscrisurile de la dosar se poate datora și faptului că acestea au fost stinse prin prescripție. Ori, condiția legală impune executarea efectivă prin plată de către condamnat”, se arăta în motivarea tribunalului, preluată de Rolii.

Dacă totuși la Galați instanța a decis definitiv că Argint este reabilitat pentru faptele din trecut, situația actuală nu îi este tocmai favorabilă. Acesta urmează a fi extrădat în Italia, pentru a executa o pedeapsă aplicată chiar anul acesta de instanțele din Peninsulă. Autoritățile judiciare italiene doresc neapărat predarea acestuia, mandatul european de arestare fiind emis la data de 27 mai 2020. „Autoritățile judiciare solicitante au reținut că în perioada octombrie – decembrie 2007, în localitatea Viterbo, împreună cu alte persoane, în baza unui plan infracțional, în diferite circumstanțe, a amenințat repetat victima (un om de afaceri cu dificultăți financiare) și familia sa, forțând-o să semneze cambii și să plătească diverse sume de bani. Autoritățile judiciare italiene solicită predarea persoanei solicitate în vederea executării unei pedepse de 3 ani și 4 luni închisoare, din care a mai rămas de executat 1 an, 8 luni și 19 zile închisoare, stabilită prin sentința penală din data de 31.01.2012 pronunțată de Tribunalul Viterbo, confirmată de C. de A. R. la 13.12.2017, actualizată de C. Supremă de Casație la 25.02.2020.

Persoana solicitată a arătat că nu este de acord să fie predată autorităților italiene și dorește să execute restul de pedeapsă în România, deoarece este bolnav – suferind de diabet și alte afecțiuni medicale grave, iar familia sa se află în România. De asemenea, a susținut că în penitenciarele din Italia nu au fost luate toate măsurile de siguranță medicală pentru a se preveni răspândirea noului coronavirus. …persoana solicitată a susținut că are o stare de sănătate precară, însă nu a administrat înscrisuri medicale din care să rezulte afecțiunile medicale de care suferă; de asemenea, din actele dosarului rezultă că persoana solicitată are domiciliul în Italia, unde – potrivit propriilor susțineri – locuiește soția sa, adresa de reședință din România (Focșani, județul V.) fiind declarată doar formal, probabil pentru obținerea documentelor de identitate. Persoana solicitată a declarat că a revenit în România în luna februarie a.c. și locuiește fără forme legale în București, împreună cu fiul său care este student, de asemenea, fără a administra dovezi. Aspectul invocat de persoana solicitată – acela că în penitenciarele din Italia nu au fost luate toate măsurile de siguranță medicală pentru a se preveni răspândirea noului coronavirus – nu poate determina refuzul executării, întrucât la acest moment nu sunt date sau indicii în acest sens, iar situația invocată nu se regăsește printre cazurile expres și limitativ prevăzute de art. 99 din Legea 302/2004. Este de notorietate, în schimb, că numărul cazurilor noi de contaminare COVID 19 în Italia este în scădere.

Curtea urmează a dispune arestarea în vederea predării, pe o durată de 30 zile, cu începere de la data punerii în executare a mandatului de arestare și predarea acesteia către autoritățile judiciare italiene, persoana solicitată fiind anterior reținută pentru 24 de ore, începând cu data de 02.06.2020, ora 11:45”, se detalia în hotărârea conform căreia Costică Argint va fi predat autorităților, document încărcat pe Rolii.

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Comentariul dvs.
Numele dvs.