Îndrăznește să fii informat!

vineri, 1 martie 2024

URMĂREȘTE-NE PE:

Îndrăznește să fii informat!

More
  AcasăActualitateCurtea de Conturi, interesată de cheltuielile făcute în Vrancea în vremuri de...

  Curtea de Conturi, interesată de cheltuielile făcute în Vrancea în vremuri de stare de urgență

  Curtea de Conturi a făcut o analiză a cheltuielilor la care s-au angajat autoritățile locale în starea de urgență, făcând în acest sens o serie de verificări inclusiv în județul nostru. Nu le-a venit ideea auditorilor pur și simplu, ci au avut „ordin” de la Parlament, printr-o act normativ care prevedea ca, în termen de 60 de zile de la încetarea stării de urgență, să fie efectuat un control al modului de gestionare a resurselor publice pentru această perioadă. A trecut termenul, iar raportul a fost prezentat Parlamentului și pus totodată la dispoziția celor interesați. Și, dacă ne uităm pe document, în Vrancea nu ar fi mari probleme din perspectiva aspectelor verificate de Curtea de Conturi. Nu suntem dați ca exemplu de „așa nu”, însă nu toate concluziile oglindesc grija autorităților față de sănătatea vrâncenilor amenințați de coronavirus.

  Analiza a urmărit cheltuielile efectuate de autorități până la finele lunii mai, pe capitole. Iar primul analizat ar fi cel legat de „resursele alocate pentru combaterea epidemiei pe perioada stării de urgență la unitățile administrativ-teritoriale și entitățile din subordinea acestora”. Aflăm de aici că totalul veniturilor în Vrancea era de 265.183 mii lei (265.183.000 lei), situându-ne astfel cam pe locul 3 de la coadă într-un clasament național, un pic mai sus de Giurgiu (263.995) și Covasna (216.805). Ca o comparație, pe 30 mai, Covasna avea raportate 229 de cazuri de îmbolnăviri, Giurgiu – 216, iar Vrancea – 617. Echitabil, am spune noi. Revenind la alocările totale, din această sumă, 4,289 milioane lei reprezintă resursele pentru combaterea epidemiei pe perioada stării de urgență, din care 2,687 milioane lei au fost de la bugetul local, 779.000 lei – buget Fondul Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate (FNUASS), 581.000 lei – donații și sponsorizări (în natură, exprimate valoric), 151.000 – buget de stat, și 92.000 lei din donații și sponsorizări (în bani).

  În ceea ce privește situația „angajamentelor legale și plăților efectuate pe perioada stării de urgență de către unitățile administrativ-teritoriale și entitățile din subordinea acestora”, potrivit raportului Curții de Conturi, Vrancea apare pe tabel cu angajamente legale în sumă de 360.825.000 lei, în timp ce angajamente legale efectuate pentru combaterea epidemiei pe perioada stării de urgență au fost de 5,644 milioane de lei, adică un procent „câștigător” de 1,6%. Practic, nimeni nu se aștepta la efectele pandemiei de coronavirus. Mai este în același tabel și o altă rubrică, situația plăților efectuate. Astfel, în Vrancea au fost efectuate plăți în sumă de 179.205.000 lei, din care 3,588 milioane lei au fost plățile efectuate pentru combaterea epidemiei pe perioada stării de urgență.

  Și de fapt ce și cât s-a plătit în starea de urgență în Vrancea aflăm la un alt capitol, structurat strict pe domenii, începând cu cheltuielile în domeniul asistenței medicale efectuate de către unitățile administrativ-teritoriale și entitățile din subordinea acestora. Potrivit Curții de Conturi, în Vrancea au fost angajamente legale totale de 1,360 milioane lei, cea mai mare sumă fiind pentru capitolul „alte cheltuieli”: 462.000 lei. Pentru achiziția de echipamente sau dispozitive medicale se vorbește de suma de 370.000 lei, 288.000 – achiziții de materiale sanitare, 222.000 lei – drepturi salariale specifice acestei perioade, doar 18.000 lei pentru achiziția de medicamente și 0 lei pentru cheltuielile cu transporturile și bunurile. Plățile efectuate propriu-zis s-au ridicat însă la suma de 897.000 lei, cea mai mare sumă provenind de la bugetul FNUASSS – 788.000 lei, un Zero frumos de la bugetul de stat, 11.000 lei de la bugetul local și 108.000 lei din donații și sponsorizări. Pe subcapitole, s-au plătit 4.000 lei pe medicamente din bugetul FNUASSS și  221.000 lei pe echipamente și dispozitive medicale (132.000 lei provenind de la FNUASSS, 11.000 lei de la bugetul local și restul de 78.000 lei din donații). Plățile pentru materialele sanitare au ajuns la suma de 202.000 lei (172.000 de la FNUASSS și 30.000 din donații), drepturile salariale în sumă de 222.000 lei au fost plătite exclusiv din bugetul FNUASSS, iar capitolul alte cheltuieli a înghițit cu totul 248.000 lei, sumă asigurată integral de la FNUASSS.

  O întregă discuție a fost în starea de urgență pe marginea cheltuielilelor cu carantina, capitol de asemenea analizat de Curtea de Conturi. Și, din ce spune raportul, Vrancea a avut doar 1.304 persoane carantinate, din care 1.235 au fost cazate în spațiile special amenajate pe bază de contract, iar 69 în spații puse la dispoziție în mod gratuit. Angajamente legale au fost în sumă de 1,404 milioane de lei: 1,249 lei în spațiile special amenajate pe bază de contract și 155.000 lei în spațiile puse la dispoziție în mod gratuit. Astfel a rezultat că media cheltuielilor angajate cu carantina de persoană a fost de 1.077 lei, 1.011 lei pentru cei din spațiile special amenajate pe bază de contract și 2.246 lei pentru cei spații puse la dispoziție în mod gratuit. În ceea ce privește plățile efectuate pe perioada stării de urgență, din bugetul local și din bugetul pus la dispoziție Direcției de Sănătate Publică Vrancea s-au achitat 221.000 lei: 129.000 lei pentru carantinarea în spațiile special amenajate pe bază de contract și 92.000 lei pentru carantinarea în spațiile puse la dispoziție în mod gratuit. Totalul cheltuielilor decontate de DSP Vrancea a fost de 150.000 lei, din care 129.000 lei pentru carantinarea în spațiile special amenajate pe bază de contract și 21.000 lei pentru spațiile puse la dispoziție în mod gratuit. O sumă mult mai mare rămăsese însă de plată la data la care a analizat Curtea de Conturi: 1,183 milioane lei. Adică 1,120 milioane lei pentru carantinarea în spațiile special amenajate și 63.000 lei pentru carantinarea în spațiile gratuite.

  După cum se prevedea în ordonanțele militare din starea de urgență, autoritățile erau obligate să facă acțiuni de dezinfecție, ce a însemnat aceasta în bani fiind acum făcut public de Curtea de Conturi. Astfel, cheltuielile efectuate de unitățile administrativ-teritoriale din Vrancea pentru acțiunile de dezinfectare pe perioada stării de urgență, pentru prevenirea și combaterea Covid-19, au fost în angajamente totale de 841.000 lei, plățile efectuate fiind însă în sumă de 781.000 lei. Cel mai mult s-a plătit efectiv pentru dezinfecția spațiilor din domeniul public al localităților din județ, 454.000 lei. Alți 300.000 lei au fost plătiți efectiv pentru dezinfectarea periodică a lifturilor, casei scărilor și a altor spații comune, iar restul de 27.000 lei au fost achitați pentru achiziționarea și montarea de dispozitive cu soluții dezinfectante.

  Avem în raportul Curții de Conturi și analiza altor tipuri de cheltuieli finanțate de autoritățile administrației publice locale pentru combaterea epidemiei pe perioada stării de urgență. Angajamentele totale au fost pentru plata a 2,039 milioane lei, din care a rămas neachitată până la finele lunii mai suma de 350.000 lei. Cele mai multe plăți s-au făcut către capitolul „alte cheltuieli”, adică suma de 1,458 milioane lei, iar alți 229.000 lei s-au plătit pentru alocația de hrană și indemnizația de cazare pentru personalul din serviciile sociale aflat în izolare preventivă la locul de muncă. Restul sumei plătite, adică 2.000 lei, a mers către implementarea măsurilor de sprijin a persoanelor vulnerabile aflate în izolare la domiciliu. Aflăm din raport că unitățile administrativ teritoriale puteau trece și cheltuieli cu contractarea unor specialiști pentru acordarea de consiliere, cu identificarea de spații pentru izolarea persoanelor fără adăpost sau pentru încheierea de contracte de voluntariat, însă sumele angajate sau plătite efectiv au fost 0. Probabil mulți regretă că nu au știut de aceste beneficii.

  spot_img
  spot_img

  ARTICOLE SIMILARE

  Bătrân dispărut de acasă, găsit de polițiști rătăcit în zona satului Râmniceni

  Printr-un apel 112 primit în cursul nopții trecute la dispeceratul IPJ Vrancea, la ora...

  Statul oferă bani șomerilor care se angajează înainte de expirarea perioadei în care primește ajutor de șomaj!

  Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă oferă stimulent financiar șomerilor indemnizați care se...

  ULTIMA ORĂ Bătrână din Soveja UCISĂ cu sânge rece de trei indivizi! Brutele au fost prinse de polițiști!

  În urma activităților investigative și de cercetare penală desfășurate în cazul unei sesizări din...

  Cauți de muncă în străinătate? Vezi aici ce se oferă în 8 țări din Europa

  Și în această săptămână, opt state din Spațiul Economic European pun la dispoziția celor...

  ARTICOLE POPULARE

  Un tânăr polițist s-a răsturnat cu autospeciala de serviciu. Traficul este dirijat

  Un polițist de 21 de ani, din Râmnicu Sărat, s-a răsturnat în afara părții...

  Ce spune poliția legat de accidentul mortal de la Adjud! Bărbatul a fost ucis de o cutie ce cântărea peste o tonă, în care...

  Astăzi, 26 februarie, ora 09.45, polițiștii din Adjud au fost sesizați, prin apel 112,...

  ULTIMA ORĂ Accident de muncă MORTAL la Adjud! Un bărbat a murit strivit sub un palet cu materiale!

  Accidentul de muncă mortal s-a petrecut în această dimineață, la un depozit aparținând unei...