Dai foc miriștilor? ISU te arde la buzunar

0
2326

Fenomenul incendierii miriştilor şi a vegetaţiei uscate a luat amploare în luna iulie.  Astfel, potrivit pompierilor din cadrul ISU Vrancea, în perioada supusă analizei s-au înregistrat 41 astfel de incendii, acestea având ca principală cauză generatoare, folosirea focului deschis.

Aceiași pompieri atrag atenția că arderea miriştii, vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale se execută numai după obţinerea permisului de lucru cu focul, conform prevederilor Normelor generale de apărare împotriva incendiilor, aprobate prin Ordinul ministrului administraţiei şi internelor nr. 163/2007. Emiterea permisului se face prin grija primarului de către şeful serviciului voluntar pentru situaţii de urgenţă sau persoana desemnată în acest sens.

Conform protocolului încheiat între ISU, APIA şi Garda de Mediu, pentru limitarea incendiilor de vegetaţie uscată, APIA verifică la faţa locului dacă utilizatorul terenului este înregistrat la APIA, dacă acesta a anunţat incendiul la Poliţie sau ISU precum şi dacă, în caz excepţional există o aprobare pentru respectiva ardere. Dacă rezultatele controlului preliminar indică vina fermierului, se dispune efectuarea unui control asupra întregii ferme. Atunci când depune cererea de plată, fermierul ia la cunoştinţă sub semnătură că trebuie să respecte bunele condiţii agricole şi de mediu, dintre care şi aceea că nu este permisă arderea miriştilor şi a resturilor vegetale pe terenuri arabile şi nici arderea vegetaţiei pajiştilor permanente.

APIA verifică anual respectarea tuturor condiţiilor la un eşantion de fermieri dispus la nivel central. Dacă Serviciul de Control Teren prin inspectorul aflat la faţa locului, constată nerespectarea acestor condiţii, fermierul este penalizat; penalizarea este graduală, în funcţie de gravitate (procentul de suprafaţă arsă din totalul suprafeţei fermei), amploare (efectul incendiului asupra terenurilor vecinilor) şi repetiţia efectuării acestui act necugetat, putând merge până la excluderea de la plată a respectivului fermier.

Ca urmare a arderii resturilor vegetale, fără obţinerea permisului de lucru cu focul, Inspectia de prevenire din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Anghel Saligny” al judeţului Vrancea a sancţionat contravenţional cu amendă 2 persoane fizice din localităţile Suraia si Ciorăşti. Cuantumul sanctiunilor a fost de 5000 lei.

Pentru diminuarea numărului de incendii de vegetaţie uscată, în perioada următoare inspectorii de prevenire vor continua executarea controalelor tematice inopinate pe linia apărării împotriva incendiilor şi se vor deplasa la locului intervenţiei, aplicând sancţiuni contravenţionale în situaţiile în care se constată încălcarea prevederilor legale în vigoare.

Dacă ai fost martorul unui eveniment care ar putea deveni o știre, ne poți contacta pentru a trimite sesizări, fotografii sau imagini video, pe adresa de email: redactie@jurnaldevrancea.ro, pe WhatsApp 0770 430 588 sau pe contul nostru de Facebook.

LĂSAȚI UN MESAJ

Comentariul dvs.
Numele dvs.